|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
06/12/2024 |
Data da última atualização: |
06/12/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MELLO, F. V.; MARMELO, I.; FOGACA, F. H. dos S.; DÉNIZ, F. L.; ALONSO, M. B.; MAULVAULT, A. L.; TORRES, J. P. M.; MARQUES, A.; FERNANDES, J. O.; CUNHA, S. C. |
Afiliação: |
FLÁVIA V. MELLO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ISA MARMELO, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CTAA; FERNANDO LAFONT DÉNIZ, SCAI, MASS SPECTROMETRY AND CHROMATOGRAPHY LAB CAMPUS UNIVERSITARIO DE RABANALES. EDIFICIO RAMÓN Y CAJAL CÓRDOBA SPAIN; MARIANA B. ALONSO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANA LUÍSA MAULVAULT, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; JOÃO PAULO M. TORRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO RIO DE JANEIRO; ANTÔNIO MARQUES, INSTITUTO PORTUGUÊS DO MAR E DA ATMOSFERA; JOSÉ O. FERNANDES, UNIVERSIDADE DO PORTO; SARA C. CUNHA, UNIVERSIDADE DO PORTO. |
Título: |
Behavior of diclofenac from contaminated fish after cooking and in vitro digestion. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 104, n. 10, p. 5964-5972, 2024. |
DOI: |
https://doi.org/10.1002/jsfa.13430 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Seafood consumers are widely exposed to diclofenac due to the high contamination levels often present in aquatic organisms. It is a potential risk to public health due its endocrine disruptor properties. Limited information is available about diclofenac behavior after food digestion to enable a more realistic scenario of consumer exposure. This study aimed to evaluate cooking effects on diclofenac levels, and determine diclofenac bioaccessibility by an in vitro digestion assay, using commercial fish species (seabass and white mullet) as models. The production of the main metabolite 40-hydroxydiclofenac was also investigated. Fish hamburgers were spiked at two levels (150 and 1000 ng g−1 ) and submitted to three culinary treat- ments (roasting, steaming and grilling). |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; Bioacessibilidade; Farmacêutico; Frutos do mar; LC–MS/MS; Metabólito; Pharmaceutical. |
Thesagro: |
Culinária. |
Thesaurus Nal: |
Cooking; Metabolites; Seafoods. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 01845naa a2200373 a 4500 001 2170147 005 2024-12-06 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1002/jsfa.13430$2DOI 100 1 $aMELLO, F. V. 245 $aBehavior of diclofenac from contaminated fish after cooking and in vitro digestion.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aSeafood consumers are widely exposed to diclofenac due to the high contamination levels often present in aquatic organisms. It is a potential risk to public health due its endocrine disruptor properties. Limited information is available about diclofenac behavior after food digestion to enable a more realistic scenario of consumer exposure. This study aimed to evaluate cooking effects on diclofenac levels, and determine diclofenac bioaccessibility by an in vitro digestion assay, using commercial fish species (seabass and white mullet) as models. The production of the main metabolite 40-hydroxydiclofenac was also investigated. Fish hamburgers were spiked at two levels (150 and 1000 ng g−1 ) and submitted to three culinary treat- ments (roasting, steaming and grilling). 650 $aCooking 650 $aMetabolites 650 $aSeafoods 650 $aCulinária 653 $aBioaccessibility 653 $aBioacessibilidade 653 $aFarmacêutico 653 $aFrutos do mar 653 $aLC–MS/MS 653 $aMetabólito 653 $aPharmaceutical 700 1 $aMARMELO, I. 700 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 700 1 $aDÉNIZ, F. L. 700 1 $aALONSO, M. B. 700 1 $aMAULVAULT, A. L. 700 1 $aTORRES, J. P. M. 700 1 $aMARQUES, A. 700 1 $aFERNANDES, J. O. 700 1 $aCUNHA, S. C. 773 $tJournal of the Science of Food and Agriculture$gv. 104, n. 10, p. 5964-5972, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 33 | |
1. |  | KIST, H.; MANICA, I. Densidades de plantio, crescimento e produção do mamoeiro formosa (Carica papaya L.) em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 5, p. 657-666, maio 1995. Título em inglês: Planting density, growth and production of the papaya 'formosa' (Caricica papaya L.) at Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
6. |  | KIST, H.; FELDENS, A. M.; MANICA, I.; FIORAVANÇO, J. C. Análise econômica de densidades de plantio do maracujá-amarelo no município de Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 31, n. 7, p. 497-502, jul. 1996. Título em inglês: Economic analysis of yellow passion fruit planting densities in Porto Lucena count, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
8. |  | PAIVA, M. C.; MANICA, I.; FIORAVANCO, J. C. Competição entre quatro cultivares e três seleções de goiabeira em Eldorado do Sul, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 6, p. 917-922, jun. 1994. Título em inglês: Competition among four guava cultivars and three selection in Eldorado do Sul, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
10. |  | COLAUTO, N. M.; MANICA, I.; RIBOLDI, J. MIELNICZUK, J. Efeito do nitrogenio, fosforo e potassio, sobre a producao, qualidade e estado nutricional do maracujazeiro amarelo. Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasilia, v.21, n.7, p.691-695, jul. 1986.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|   |
13. |  | FALCONER, P.; TITTOTO, K.; PARENTE, T. V.; JUNQUEIRA, N. T. V.; MANICA, I. Caracterizacao fisico-quimica de frutos de seis cultivares de maracuja-azedo (Passiflora spp.) produzidos no Distrito Federal. In: SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 5., 1998, Jaboticabal, SP. Anais. Jaboticabal: Funep, 1998. p.365-367.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
|   |
14. |  | GERHARDT, L. B. de A.; MANICA, I.; KIST, H.; SIELER, R. L. Características físico-químicas dos frutos de quatro cultivares e três clones de goiabeira em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 32, n. 2, p. 185-192, fev. 1997. Título em inglês: Physico-chemical characteristics of fruits on four cultivars and three clones of guava trees in Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
15. |  | QUEIROZ, M. A.; TITTOTO, K.; PARENTE, T. V.; JUNQUEIRA, N. T. V.; MANICA, I. Comportamento de seis cultivares de maracuja (Passiflora spp.) no Distrito Federal. In: SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A CULTURA DO MARACUJAZEIRO, 5., 1998, Jaboticabal, SP. Anais. Jaboticabal: Funep, 1998. p.383-386.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
|   |
16. |  | MÂNICA, I.; PASSOS, L. P.; LUCHI, V. L.; DEFELIPO, B. V.; CONDE, A. R. efeito de três doses de cloreto e sulfato de potássio na concentração de macro-nutrientes nas folhas do abacaxizeiro (ananas comosus (L.) Merril.) cultivar Smooth Cayenne em Visconde do Rio Branco, Minas Gerais, Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 7., 1984, Florianópolis. Anais.... Florianópolis: Sociedade Brasileira de Fruticultura; EMPASC, 1984.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
|    |
17. |  | MANICA, I.; FIORAVACO, J. C.; BARRADAS, C. I. N.; KIST, H. G. K.; KIST, H. Efeito de seis espaçamentos de plantio em 4 anos de produção do maracujazeiro-amarelo em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 29, n. 11, p. 1715-1722, nov. 1994. Título em inglês: Effect of six plant spacings four-year production of the yellow passion fruit in Porto Lucena, RS, Brazil.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
19. |  | GERHARDT, L. B. de A.; MANICA, I.; BARRADAS, C. I. N. Produção de frutos de quatro cultivares e três clones de goiabeira (Psidium guajava L.) em Porto Lucena, RS. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 3, p. 375-382, mar. 1995. Título em inglês: Production of fruit on four cultivars and three of clones trees (Psidium guajava L.) in Porto Lucena, RS.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
|    |
Registros recuperados : 33 | |
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|