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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
27/01/2022 |
Data da última atualização: |
27/01/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LEMOS, M. F.; PEREZ, C.; CUNHA, P. H. P. da; FILGUEIRAS, P. R.; PEREIRA, L. L.; FONSECA, A. D. A. da; IFA, D. R.; SCHERER, R. |
Afiliação: |
MAYARA FUMIERE LEMOS, UVV-ES; CONSUELO PEREZ, YORK UNIVERSIT; PEDRO HENRIQUE PEREIRA DA CUNHA, UFES; PAULO ROBERTO FILGUEIRAS, UFES; LUCAS LOUZADA PEREIRA, UVV-ES; AYMBIRÉ FRANCISCO ALMEIDA DA FONSECA, CNPCa; DEMIAN R. IFA, YORK UNIVERSIT; RODRIGO SCHERER, UVV-ES. |
Título: |
Chemical and sensory profile of new genotypes of Brazilian Coffea canephora. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 310, 125850, 2020. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.125850 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The study of Brazilian Conilon coffee genotypes with unknown chemical composition and sensory quality is extremely important since these data may contribute to the launching of new coffee cultivars in the international market with high cup quality. The present study aimed to investigate the metabolic profile of 3 genotypes of Conilon and compared them to Robusta Tropical and Arabica coffees, all collected at 3 different levels of ripeness. The extracts were analysed by ESI-LTQ-ORBITRAP, and 11 attributes were evaluated by sensory analysis. To correlate sensory, composition and maturation, chemometric analysis was used. The metabolites trigonelline, caffeine, caffeoylquinic acid and sugars revealed higher concentrations in genotypes 105 and 108. According to the sensorial analysis, genotype 108 showed the highest final score (82), which was even higher than the Arabica coffees. Among the new coffees studied, genotype 108 presented promising characteristics, sparking interest in its national and international commercialization. |
Thesagro: |
Coffea Canephora. |
Thesaurus Nal: |
Caffeine; Chlorogenic acid; Trigonelline. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
1. |  | SILVA, M. B.; MOITA, A. N.; LOVELESS, M. D.; COVENTRY, P.; THOMPSON, I.; KANASHIRO, M. Sustentabilidade ecológica na exploração madeireira: a contribuição dos estudos fenológicos na compreensão da dinãmica reprodutiva de tatajuba (Bagassa guianensis Aubl., Moraceae). In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 54.; REUNIÃO AMAZÔNICA DE BOTÂNICA, 3., 2003, Belém, PA. Botânica: desafios da botânica brasileira no novo milênio: inventário, sistematização, conservação e uso da diversidade vegetal: resumos. Belém, PA: Sociedade Botânica do Brasil: UFRA: Museu Paraense Emílio Goeldi: Embrapa Amazônia Oriental, 2003. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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2. |  | PEDROSO, A. C. R.; LOVELESS, M. D.; HOPKINS, M.; KANASHIRO, M. Estudo preliminar da morfometria e produção de frutos de Jacaranda copaia (Aubl.) D.Don (Bignoniaceae) na Floresta Nacional do Tapajós. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 54.; REUNIÃO AMAZÔNICA DE BOTÂNICA, 3., 2003, Belém, PA. Botânica: desafios da botânica brasileira no novo milênio: inventário, sistematização, conservação e uso da diversidade vegetal: resumos. Belém, PA: Sociedade Botânica do Brasil: UFRA: Museu Paraense Emílio Goeldi: Embrapa Amazônia Oriental, 2003. 1 CD-ROM.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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3. |  | KANASHIRO, M.; THOMPSON, I. S.; YARED, J. A. G.; LOVELESS, M. D.; COVENTRY, P.; MARTINS-DA-SILVA, R. C. V.; DEGEN, B.; AMARAL, W. Improving conservation values of managed forests: the dendrogene project in the Brazilian Amazon. Unasylva, v. 53, n. 209, p. 25-33, 2002. il.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Nacional - B |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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4. |  | SEBBENN, A. M.; DEGEN, B.; AZEVEDO, V. C. R.; SILVA, M. B.; LACERDA, A. E. B. de; CIAMPI, A. Y.; KANASHIRO, M.; CARNEIRO, F. da S.; THOMPSON, I.; LOVELESS, M. D. Modelagem dos impactos a longo prazo do corte seletivo de árvores sobre a diversidade genética e estrutura demográfica de quatro espécies arbóreas tropicais na Floresta Amazônica. In: PERES, C. A.; BARLOW, J.; GARDNER, T. A.; VIEIRA, I. C. G. (Org.). Conservação da biodiversidade em paisagens antropizadas do Brasil. Curitiba: UFPR, 2013. p. 263-292. Este capítulo foi publicado anteriormente como: Sebbenn, A. M., Degen, B., Azevedo, V. C. R., Silva, M. B., de Lacerda, A. E. B., Ciampi, A. Y., Kanashiro, M., Carneiro, F. S., Thompson, I., Loveless, M. D. 2008. Modelling the...Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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5. |  | SEBBENN, A. M.; DEGEN, B.; AZEVEDO, V. C. R.; SILVA, M. B.; LACERDA, A. E. B. de; CIAMPI, A. Y.; KANASHIRO, M.; CARNEIRO, F. da S.; THOMPSON, I.; LOVELESS, M. D. Modelling the long-term impacts of selective logging on genetic diversity and demographic structure of four tropical tree species in the Amazon forest. Forest Ecology and Management, v. 254, p. 335-349, 2008.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: Internacional - A |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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Registros recuperados : 5 | |
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