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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2023
Data da última atualização:  17/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LANDIM, A. P. M.; TIBURSKI, J. H.; SILVA, C. M.; JULIANO, P.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  ANA PAULA MIGUEL LANDIM, UFRRJ; JULIA HAUCK TIBURSKI, UFRRJ; CAROLINE MELLINGER SILVA, CTAA; PABLO JULIANO, CSIRO Agriculture and Food; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Potential Application of High Hydrostatic Pressure on the Production of Hydrolyzed Proteins with Antioxidant and Antihypertensive Properties and Low Allergenicity: A Review.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, n. 630, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.3390/foods12030630
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The high hydrostatic pressure (HHP) process has been studied for several applications in food technology and has been commercially implemented in several countries, mainly for non-thermal pasteurization and shelf-life extension of food products. HHP processing has been demonstrated to accelerate proteolytic hydrolysis at a specific combination of pressure and pressure-holding time for a given protein source and enzyme. The enzymatic hydrolysis of proteins is a well-known alternative to producing biologically active peptides, with antioxidant and antihypertensive capacity, from different food protein sources. However, some of these protein sources contain allergenic epitopes which are often not degraded by traditional hydrolysis. Moreover, the peptide profile and related biological activity of a hydrolysate depend on the protein source, the enzymes used, the parameters of the proteolysis process (pH, temperature, time of hydrolysis), and the use of other technologies such as HHP. The present review aims to provide an update on the use of HHP for improving enzymatic hydrolysis, with a particular focus on studies which evaluated hydrolysate antihypertensive and antioxidant capacity, as well as residual allergenicity. Overall, HHP has been shown to improve the biological properties of hydrolysates. While protein allergenicity can be reduced with traditional hydrolysis, HHP can further reduce the allergenicity. Compared with traditional hydrolysis methods, HHP-assisted protein hy... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antihypertensive activity; Antioxidant capacit; High hydrostatic pressure.
Thesagro:  Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Allergenicity; Antioxidants; Enzymatic hydrolysis; Food technology; Pressure.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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CTAA15649 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMANZANO, A.; MATTOS, W. R. S.; LIMA, U. DE A. Cana de açúcar na alimentação de bovinos. III. Influência dos teores de farelo de soja nos valores de glicose e uréia no plasma sanguíneo. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 20., 1983, Pelotas. Anais... Pelotas: SBZ, 1983. p. 92.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMANZANO, A.; MATTOS, W. R. S.; LIMA, U. DE A. Cana de açúcar na alimentação de bovinos. II. Influência dos teores de farelo de soja nos valores de pH, ácidos graxos voláteis, amônia e número de protozoários do conteúdo ruminal. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 20., 1983, Pelotas. Anais... Pelotas: SBZ, 1983. p. 91.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMANZANO, A.; MATTOS, W. R. S.; LIMA. U. DE A. Cana de açúcar na alimentação de bovinos. I. Influência dos teores de farelo de soja no consumo voluntário, coeficientes de digestibilidade e balanço de nitrogênio. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 20., 1983, Pelotas. Anais... Pelotas: SBZ, 1983. p. 90.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.
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4.Imagem marcado/desmarcadoDELLA MODESTA, R. C.; LIMA, U. de A. Indice de refracao dos olhos de peixe de agua doce como indice de frescor. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS, 4., 1980, Rio de Janeiro. Resumos... Rio de Janeiro: SBCTA, 1980. p. 114
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoNOVO J. P. S.; BATISTA, G. C. de; LIMA, U. de A.; CIA, E. Resíduos de DDT e endrin em caroços, óleos e farelo de algodão. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V.17, n.7, p. 993-997, jul. 1982. Título em inglês: DDT and endrin residues in cotton seeds, oils and meals.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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