BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  03/11/2020
Data da última atualização:  04/11/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MOTTA, J. F. G.; SOUZA, A. R.; GONÇALVES, S. M.; MADELLA, D. K. S. F.; CARVALHO, C. W. P. de; VITORAZI, L.; MELO, N. R. de.
Afiliação:  Joyce Fagundes Gomes Motta, UFRRJ; Agnes Rufino de Souza, UFF; Sheyla Moreira Gonçalves, UFRRJ; Dayana Ketrin Silva Francisco Madella, UFRRJ; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; Letícia Vitorazi, UFF; Nathália Ramos de Melo, UFRRJ.
Título:  Development of active films based on modified starches incorporating the antimicrobial agent lauroyl arginate (LAE) for the food industry.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Food and Bioprocess Technology, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11947-020-02548-0
Idioma:  Inglês
Notas:  Published 30 October 2020.
Conteúdo:  Nonionic (NS), cationic (CS), and anionic (ASs and AShc) starch-based films were developed using the casting method,activated with the cationic surfactant LAE, aiming to provide an alternative to extend the shelf life of food products. Amongthe characterization results of the films, the addition of LAE made the packaging active, inhibiting the development of the gram-positive bacteriaStaphylococcus aureus(more sensitive), the gram-negativeEscherichia coli, and the fungusPenicilliumsp. Inmost films, the addition promoted an increase in thickness and, in all films, an increase in flexibility and a decrease in stiffness,acting as a plasticizer or in synergy with glycerol. However, the addition decreased (p< 0.05) the clarity and increased the opacityof the films based on NS and CS. The results demonstrated that the four starches generated films with different characteristics thatcan be applied in different food products and that the incorporation of LAE tends to prolong the shelf life of the packagedproducts.
Palavras-Chave:  Active packaging.
Thesaurus Nal:  Biopolymers; Cationic surfactants; Food safety; Food technology.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoLI, G.; LU, D.; DUTRA, L.; BATISTELLA, M. A comparative analysis of ALOS PALSAR L-band and RADARSAT-2 C-band data for land-cover classification in a tropical moist region. ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing, v. 70, p. 26-38, 2012. p. 26-38.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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2.Imagem marcado/desmarcadoLU, D.; LI, G.; MORAN, E.; DUTRA, L.; BATISTELLA, M. A comparison of multisensor integration methods for land cover classification in the Brazilian Amazon. GIScience & Remote Sensing, v. 48, n. 3, p. 345-370, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLU, D.; LI, G.; BATISTELLA, M.; FREITAS, C. C. Mapping impervious surfaces with the integrated use of Landsat Thematic Mapper and radar data: a case study in an urban-rural landscape in the Brazilian Amazon. ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing, v. 66, p. 798-808, 2011.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLU, D.; LI, G.; VALLADARES, G. S.; BATISTELLA, M. Mapping soil erosion risk in Rondônia, Brazilian Amazonia: using rusle, remote sensing and GIS. Land Degradation & Development, v. 15, p. 499-512, 2004.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: Internacional - A
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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5.Imagem marcado/desmarcadoJIANG, X.; LI, G.; LU, D.; MORAN, E.; BATISTELLA, M. Modeling forest aboveground carbon density in the Brazilian Amazon with integration of MODIS and Airborne LiDAR data. Remote Sensing, v. 12, n. 20, p. 1-25, Oct. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLU, D.; LI, G.; MORAN, E.; DUTRA, L.; BATISTELLA, M. The roles of textural images in improving land-cover classification in the Brazilian Amazon. International Journal of Remote Sensing, v. 35, n. 24, p. 8188-8207, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Territorial.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLI, G.; LU, D.; MORAN, E.; CALVI, M. F.; DUTRA, L. V.; BATISTELLA, M. Examining deforestation and agropasture dynamics along the Brazilian TransAmazon Highway using multitemporal Landsat imagery. GIScience & Remote Sensing, v. 56, n. 2, p. 161-183, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCAK, A. D.; MORAN, E. F.; FIGUEIREDO, R. de O.; LU, D.; LI, G.; HETRICK, S. Urbanization and small household agricultural land use choices in the Brazilian Amazon and the role for the water chemistry of small streams. Journal of Land Use Science, Abingdon, v. 11, n. 2, p. 203-221, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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9.Imagem marcado/desmarcadoAN, F.; LI, G.; LI, Q. X.; LI, K.; CARVALHO, L. J. C. B.; OU, W.; CHEN, S. The comparatively proteomic analysis in response to cold stress in cassava plantlets. Plant Molecular Biology Reporter, v. 34, n. 6, p. 1095-1110, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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10.Imagem marcado/desmarcadoLU, D.; BATISTELLA, M.; LI, G.; MORAN, E.; HETRICK, S.; FREITAS, C. DA C.; SANT'ANNA, S. J. Land use/cover classification in the Brazilian Amazon using satellite images. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasilia, DF, v. 47, n. 9, p. 1185-1208, set. 2012. p. 1185-1208.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Territorial; Embrapa Unidades Centrais.
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