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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
22/02/2024 |
Data da última atualização: |
29/01/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
VILELA, E. S. D.; TERAO, D.; QUEIROZ, S. C. do N. de; SILVA, A. M. da; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.; DORTA, C.; SANTOS, L. da S. dos. |
Afiliação: |
ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; DANIEL TERAO, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CAROLINE DORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; LARISSA DA SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS. |
Título: |
Essential oils on the control of fungi causing postharvest diseases in mango. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Microbiology, v. 55, n. 1, p. 689-698, 2024. |
ISSN: |
1517-8382 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1007/s42770-023-01237-2 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: The use of fungicides in the postharvest treatment of mangoes has been widespread due to the incidence of pathogens, but awareness of the health risks arising from their use has increased, driving the search for more sustainable treatments. This study aimed to evaluate the activity of antifungal treatment of seven essential oils (EO) against four fungi that cause postharvest diseases in mangoes and define the minimum inhibitory concentration (MIC) and chemical composition, analyzed by gas chromatography (GC-MS). The results showed that the EOs of oregano, rosemary pepper, cinnamon bark, and clove inhibited 100% of the mycelial growth of the studied pathogens, with MIC ranging from 250 to 2000 μL.L−1. The main compound found in oregano was carvacrol (69.1%); in rosemary and pepper oil, it was thymol (77.2%); cinnamaldehyde (85.1%) was the main constituent of cinnamon bark, and the eugenol (84.84%) in cloves. When evaluating the antifungal activity of these compounds, thymol and carvacrol showed greater inhibitory activity against fungi. Therefore, this study showed the great potential of oregano, clove, rosemary pepper, and cinnamon bark essential oil as alternative treatments to synthetic fungicides in controlling postharvest diseases in mangoes. |
Thesagro: |
Doença de Planta; Doença Fúngica; Lippia Sidoides; Manga; Óleo Essencial; Orégano; Pós-Colheita. |
Thesaurus Nal: |
Essential oils; Fungal diseases of plants; Mangoes; Postharvest diseases. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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Registros recuperados : 13 | |
3. |  | RICKEN, P.; HESS, A. F.; MATTOS, P. P. de; NAKAJIMA, N. Y.; HOSOKAWA, R. T. Morphometry of Araucaria angustifolia at different altitudes in Southern Brazil applied in the identification of critical growth points. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 39, (nesp), e201902043, 2019. p. 48. Edição especial dos resumos do IUFRO World Congress, 25., 2019, Curitiba.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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4. |  | HESS, A. F.; CIANORSCHI, L.; SILVESTRE, R.; SCARIOT, R.; RICKEN, P. Aplicação dos modelos lineares generalizados para estimativa do crescimento em altura. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 35, n. 84, p. 427-433, out./dez. 2015.Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. |  | RICKEN, P.; HESS, A. F.; MATTOS, P. P. de; BRAZ, E. M. Crescimento e incremento de Sequoia sempervirens (D. Don) Endl., São Joaquim, SC. In: CONGRESSO FLORESTAL PARANAENSE, 4., 2012, Curitiba. Anais. [Curitiba]: Malinovski Florestal, 2012. CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. |  | HESS, A. F.; CALGAROTTO, A. R.; PINHEIRO, R.; WANGINIAK, T. C. R. Proposta de manejo de Araucaria angustifolia utilizando o quociente de Liocourt e análise de incremento, em propriedade rural no Município de Lages, SC. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 30, n. 64, p. 337-345, nov./dez. 2010.Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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9. |  | RICKEN, P.; HESS, A. F.; MATTOS, P. P. de; BRAZ, E. M.; NAKAJIMA, N. Y.; HOSOKAWA, R. T. Morfometria de Araucaria angustifolia em diferentes altitudes no Sul do Brasil. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v. 40, e201902066, 2020. 11 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 3 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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10. |  | HESS, A. F.; MINATTI, M.; LIESENBERG, V.; MATTOS, P. P. de; BRAZ, E. M.; COSTA, E. A. Brazilian pine diameter at breast height and growth in mixed Ombrophilous forest in Southern Brazil. Australian Journal of Crop Science, v. 12, n. 5, p. 770-777, May 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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11. |  | RICKEN, P.; MATTOS, P. P. de; BRAZ, E. M.; HESS, A. F.; NAKAJIMA, N. Y.; HOSOKAWA, R. T. Growth models for Araucaria angustifolia ((Bertol.) Kuntze in different ecological gradients in the state of Santa Catarina. Floresta, v. 52, n. 4, p. 450-457, out./dez. 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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12. |  | RODRIGUES, T. M.; BRAND, M. A.; HESS, A. F.; RECH, T. D.; BALDISSERA, T. C.; PINTO, C. E.; GARAGORRY, F. C. Índices morfométricos da Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze. e a queda de grimpa em campo nativo. In: REUNIÓN DEL GRUPO TÉCNICO REGIONAL DEL CONO SUR EN MEJORAMIENTO Y UTILIZACIÓN DE LOS RECURSOS FORRAJEROS DEL ÁREA TROPICAL Y SUBTROPICAL - GRUPO CAMPOS, 25., 2019, Santa Maria. Pastagens naturais e serviços ecossistêmicos: como construir estratégias de preservação da multifuncionalidade dos ecossistemas pastoris do Cone Sul: anais. [Santa Maria: Fapergs, 2019]. p. 236-237.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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13. |  | LUNNEY, J.; ROWLAND, B.; TRIBLE, B.; CHOI, I.; ABRAMS, S.; SOUZA, C.; REECY, J.; FRITZ-WATER, E.; KOLTES, J.; EISLEY, C.; TUGGLE, C.; HESS, A.; DUNKELBERGER, J.; DEKKERS, J.; BODDICKER, N.; STEIBEL, J.; ERNST, C.; GUAN, L. L.; BAO, H.; KOMMADATH, A.; STOTHARD, P.; PLASTOW, G.; LADINIG, A.; HARDING, J. C. S. Exploring genetic control of swine responses to viral diseases. In: INTERNATIONAL SOCIETY FOR ANIMAL GENETICS CONFERENCE, 34., 2014, 3., 2012, Xi'an, China. Abstract. Xi'an: ISAG, 2014. p. 5.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pesca e Aquicultura. |
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