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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
12/01/2021 |
Data da última atualização: |
11/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
RODRIGUES, A. P. O.; BICUDO, A. J. A.; MORO, G. V.; GOMINHO-ROSA, M. do C.; GUBIANI, E. A. |
Afiliação: |
ANA PAULA OEDA RODRIGUES, CNPASA; ALVARO JOSE ALMEIDA BICUDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ; GIOVANNI VITTI MORO, CNPASA; MARIA DO CARMO GOMINHO-ROSA, UNIVERSIDADE ESTADUAL OESTE DO PARANÁ, Toledo-PR; EDER ANDRE GUBIANI, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANÁ. |
Título: |
Muscle amino acid profile of wild and farmed pirarucu (Arapaima gigas) in two size classes and an estimation of their dietary essential amino acid requirements. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Applied Aquaculture, v. 34, n. 2, p. 441-455, 2022. |
ISSN: |
1545-0805 |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/10454438.2020.1866141 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Pirarucu is a carnivorous fish species from the Amazon river basin. There is growing interest in pirarucu farming, but scarce information for specific diets is a limitation. We analyzed the muscle tissue amino acid profile of pirarucu in order to estimate its amino acid requirements by using a diverse sample pool. Wild pirarucu was captured in the Araguaia and Caiapós river basins (Tocantins, Brazil). Farmed pirarucu was purchased from fish farms in the states of Maranhão and Tocantins (Brazil). Fish were sampled in two size classes: 1.66 ± 0.22 and 10.49 ± 1.07 kg body weight. Multivariate statistical analyses were applied to amino acid profiles among the groups, using R software with Vegan package. Muscle amino acid profiles varied according to pirarucu origin and size class. Estimated values can be adopted to formulate diets for pirarucu. Pirarucu fillet is a good source of essential amino acids for human consumption. |
Palavras-Chave: |
EAA; Fillet protein quality; NEAA; Protein utilization. |
Thesagro: |
Alimentação; Aminoácido; Dieta; Peixe; Pirarucu. |
Thesaurus Nal: |
Amino acid composition; Arapaima gigas; Feed formulation; Proteins. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 1 | |
1. |  | PACHÓN, H.; BEEBE, S.; MARTÍNEZ, CÉSAR; GRENIER, C.; ATLIN, G.; SAN VICENTE, F.; GRUNEBER, W.; TOHME, J.; NUTTI, M. Biofortificación: programa global de nutrición en américa latina. In: REUNIÓN ANUAL , 59., 2014, Nicaragua. Programa cooperativo centroamericano para el mejoramiento de cultivos y animales. Programa. Nicaragua: INTA, 2014. p. 407. Ref. A956.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
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Registros recuperados : 1 | |
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