BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  31/07/2024
Data da última atualização:  09/09/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PINTO, N. O. F.; BOURBON, A. I.; MARTINS, D.; PEREIRA, A.; CERQUEIRA, M. A.; PASTRANA, L.; GAMA, M.; AZEREDO, H. M. C. de; ROSA, M. de F.; GONÇALVES, C.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF CEARA; INTERNATIONAL IBERIAN NANOTECHNOLOGY LABORATORY; CENTRE OF BIOLOGICAL ENGINEERING, UNIVERSITY OF MINHO, BRAGA; ANDRÉ PEREIRA, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; INTERNATIONAL IBERIAN NANOTECHNOLOGY LABORATORY; INTERNATIONAL IBERIAN NANOTECHNOLOGY LABORATORY; CENTRE OF BIOLOGICAL ENGINEERING, UNIVERSITY OF MINHO, BRAGA; HENRIETTE MONTEIRO C DE AZEREDO, CNPDIA; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; NTERNATIONAL IBERIAN NANOTECHNOLOGY LABORATORY.
Título:  Bacterial cellulose nanocrystals or nanofibrils as Pickering stabilizers in low-oil emulsions: A comparative study.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Food Hydrocolloids, v. 157, 110427, 2024.
Páginas:  1 - 13
ISSN:  0268-005X
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.110427
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT This investigation assessed the potential of bacterial cellulose (BC) in two distinct forms, nanocrystals (BC-NC) and oxidized nanofibrils (BC-NF), as stabilizers for low oil-in-water emulsions (1 % v/v). The research explored the impact of ionic strength and BC concentration on the physico-chemical characteristics, stability, and rheological properties of those emulsions. Nanofibrils had diameters ranging from 25 to 146 nm and lengths in the micrometer range, while nanocrystals varied in length from 133 to 870 nm and in diameter from 20 to 60 nm. Both BC-NF and BC-NC exhibited high zeta potential values (>− 45 mV) and contact angles of 30-31◦, indicating stability. Both nanocelluloses were effectively used as stabilizers in Pickering emulsions, namely in low-oil systems, producing small emulsion droplets with sizes between 1.42 and 4.13 μm. Further results revealed that ionic strength influenced emulsion stability, with both BC-NF and BC-NC preferentially located on the surfaces of emulsion droplets in the presence of salt, as demonstrated by microscopy images. The presence of BC at the interface contributed to creating a more robust barrier against coalescence and Ostwald ripening, influencing droplet size and rheological properties. Higher BC concentrations (1 %) increased emulsion stability in the absence of salt, while at lower BC concentrations (0.5 %), salt concentration was determinant for the long-term stability of the emulsions. These findings provide valu... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial cellulose; Low-oil emulsions; Nanofibrils; Oil-in-water food emulsion; Pickering emulsions.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAT17314 - 1UPCAP - DDART2024-52
CNPDIA18481 - 1UPCAP - DDPROCI.24/682024/93
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1.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. de T.; FURLANI, A. M. C. Kinetics of phosphorus uptake and root morphology of local and improved varieties of maize. Scientia Agricola, Piracicaba, v. 61, n. 1, p. 69-76, 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. de T.; FURLANI, A. M. C. Root phosphatase activity, plant growth and phosphorus accumulation on maize genotypes. Scientia Agrícola, Piracicaba, v. 61, n. 2, p. 216-223, Mar./Apr. 2004.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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3.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. de T.; FURLANI, A. M. C. Parâmetros cinéticos de absorção de fósforo e características morfológicas do sistema radicular de variedades de milho. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2002. 1 folder.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFURLANI, A. M. C.; MACHADO, C. T. T. Variabilidade e heranca da eficiencia na absorcao e utilizacao de nutrientes em ambientes marginais, em germoplasma de soja, trigo, arroz e milho. Topicos em Ciencia do Solo, Vicosa, v. 2, p. 337-391, jul. 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. de T.; FURLANI, A. M. C.; MACHADO, A. T. Índices de eficiência de variedades locais e melhoradas de milho ao fósforo. Bragantia, Campinas, v. 60, n. 3, p. 225-238, set./dez. 2001.
Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoMACHADO, C. T. de T.; MACHADO, A. T.; FURLANI, A. M. C.; GUERRA, J. G. M. Avaliação e caracterização de variedades locais de milho para eficiência na absorção e na utilização de fósforo. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2004. 72 p. (Embrapa Cerrados. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 143).
Biblioteca(s): Embrapa Cerrados.
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