BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Acre.
Data corrente:  28/12/2021
Data da última atualização:  24/11/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SALES, M. F. L.; ROSA, B. L.; PALU, A. B.; MAIA, G. F. N.; MIRANDA, L. A.; PEIXOTO, R. M.; DINIZ, J. V. A.
Afiliação:  MAYKEL FRANKLIM LIMA SALES, CPAF-AC; BRUNA LAURINDO ROSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; ALAN BURIN PALU, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; GERBSON FRANCISCO NOGUEIRA MAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; LUCAS ALMEIDA MIRANDA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; RENATO MESQUITA PEIXOTO, UNIÃO BRASILEIRA DE FACULDADES; JEFFERSON VIANA ALVES DINIZ, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO ACRE.
Título:  Productive performance and economic viability of beef cattle subjected to different castration methods in the Western Amazon.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Livestock Science, v. 251, 104633, Sept. 2021.
ISSN:  1871-1413
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.livsci.2021.104633
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to assess the productive performance and economic viability of intact, surgically castrated, and immunocastrated cattle. The experiment was completely randomized with 102 animals divided into three treatments: intact (control group), surgically castrated (group I), and immunocastrated (group II). Animal production indices, circulating testosterone levels, carcass yield and finishing, and profit generated by each method after slaughter were determined. Control group and immunocastrated animals showed a higher (p<0.05) total weight gain (TWG) than surgically castrated animals, with means of 181.85, 170.34, and 148.88 kg, respectively. Average daily weight gain (ADG) in immunocastrated was higher (p<0.05) than that obtained by surgically castrated, not differing (p<0.05) from intact animals, with means of 0.534, 0.466, and 0.570 kg/animal, respectively. The assessment of the degree of finishing showed that surgically castrated animals had an adequate fat deposition (three to six millimeters) and maturity. On the other hand, immunocastrated animals presented 50.0% of carcasses with tolerable classification, 36.11% desirable, and 13.89% undesirable. Control animals had a higher testosterone concentration than the other groups (p<0.05), with a mean of 128.56 ng/dL. Immunocastrated animals had a 60.91% reduction in testosterone concentration compared to control animals. However, these were significantly higher (p<0.05) than surgically castrated animals, which had a... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acre; Amazonia Occidental; Amazônia Ocidental; Análisis económico; Cattle productivity; Ganado de carne; Immunocastration; Imunocastração; Inmunocastración; Producción animal; Productividad ganadera; Senador Guiomard (AC); Western Amazon.
Thesagro:  Análise Econômica; Gado de Corte; Gado Nelore; Produção Animal; Produtividade.
Thesaurus Nal:  Animal production; Beef cattle; Economic analysis; Nellore.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Acre (CPAF-AC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AC27259 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoLEMOS, M. P. L.; SARAIVA, M. M. S.; LEITE, E. L.; SILVA, N. M. V.; VASCONCELOS, P. C.; GIACHETTO, P. F.; FREITAS NETO, O. C.; GIVISIEZ, P. E. N.; GEBREYES, W. A.; OLIVEIRA, C. J. B. The posthatch prophylactic use of ceftiofur affects the cecalmicrobiota similar to the dietary sanguinarine supplementation in broilers. Poultry Science, v. 99, n. 11, p. 6013-6021, Nov. 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital.
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2.Imagem marcado/desmarcadoROLIM, F. R. L.; OLIVEIRA, C. J. B.; FREITAS NETO, O. C. de; SANTOS, K. M. O. dos; GUERRA, G. C. B.; RODRIGUES, R. V.; ASSIS, P. O. A. de; ARAUJO, D. F. de S.; CARVALHO, V. A. G. de; LEMOS, M. L. P.; SILVA, N. M. V. da; SOARES, J. K.; GARCIA, H. E. M.; SOUZA, E. L. de; SOUZA, F. de A. L.; BARROS, M. E. G.; OLIVEIRA, M. E. G.; QUEIROGA, R. C. R. E. Microbiological, immunological, and histological changes in the gut of Salmonella Enteritidis-challenged rats fed goat cheese containing Lactobacillus rhamnosus EM1107. Journal of Dairy Science, v. 104, n. 1, p. 179-197, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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