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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
02/02/2010 |
Data da última atualização: |
13/07/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FAGERIA, N. K.; BALIGAR, V. C.; LI, Y. C. |
Afiliação: |
NAND KUMAR FAGERIA, CNPAF; V. C. BALIGAR; Y. C. LI. |
Título: |
Differential soil acidity tolerance of tropical legume cover crops. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 40, n. 7/8, p. 1148-1160, 2009. |
DOI: |
https://doi.org/10.1080/00103620902754127 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
In tropical regions, soil acidity and low soil fertility are the most important yield-limiting factors for sustainable crop production. Using legume cover crops as mulch is an important strategy not only to protect the soil loss from erosion but also to ameliorate soil fertility. Information is limited regarding tolerances of tropical legume cover crops to acid soils. A greenhouse experiment was conducted to determine the differential tolerance of 14 tropical legume cover crops to soil acidity. The acidity treatments were high (0 g lime kg21 soil), medium (3.3 g lime kg21 soil), and low (8.3 g lime kg21 soil). Shoot dry weight of cover crops were significantly affected by acidity treatments. Maximum shoot dry weight was produced at high acidity. Jack bean, black mucuna, and gray mucuna bean species were most tolerant to soil acidity, whereas Brazilian lucern and tropical kudzu were most susceptible to soil acidity. Overall, optimal soil acidity indices were pH5.5, hydrogen (H)+ aluminum (Al) 6.8 cmolc kg21, base saturation 25%, and acidity saturation 74.7%. Species with higher seed weight had higher tolerance to soil acidity than those with lower seed weight. Hence, seed weight was associated with acidity tolerance in tropical legume species. |
Palavras-Chave: |
Shoot dry weight. |
Thesagro: |
Acidez do solo; Cobertura do solo; Fertilidade do solo; Legume. |
Thesaurus Nal: |
Base saturation; Soil pH. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 11 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital. |
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9. |  | SILVA, F. C. da; SOLER, C. M. T.; BOARETTO, A. E.; SPOLIDORIO, E. S.; FREITAS, J. G. de; HEINEMANN, A. B. Simulação do crescimento e desenvolvimento do trigo utilizando o modelo Ceres-Wheat na região de Campinas (SP): outro olhar sobre o etanol. Bioenergia em Revista: Diálogos, Piracicaba, v. 2, n. 2, p. 9-25, jul./dez. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: C - 0 |
Biblioteca(s): Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Arroz e Feijão. |
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10. |  | FREITAS, J. G. de; CANTARELLA, H.; CAMARGO, C. E. de O.; FERREIRA FILHO, A. W. P.; PETTINELLI JUNIOR, A.; RAMOS, V. J.; FELICIO, J. C. Resposta ao calcário e ao fósforo de genótipos de trigo com diferentes tolerâncias ao alumínio. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 35, n. 3, p. 557-566, mar. 2000.Biblioteca(s): Embrapa Trigo; Embrapa Unidades Centrais. |
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11. |  | BUZETTI, S.; BAZANINI, G. C.; FREITAS, J. G. de; ANDREOTTI, M.; ARF, O.; SÁ, M. E. de; MEIRA, F. de A. Resposta de cultivares de arroz a doses de nitrogênio e do regulador de crescimento cloreto de clormequat. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 12, p. 1731-1737, dez. 2006 Título em inglês: Response of rice cultivars to nitrogen and growth regulator chlormequat chloride.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Registros recuperados : 11 | |
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