BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  21/11/2024
Data da última atualização:  25/11/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GRIGIO, M. L.; CHAGAS, E. A.; DURIGAN, M. F. B.; CHAGAS, P. C.; MOURA, E. A.; CARVALHO, G. F.; ZANCHETTA, J. J.; SILVA, C. M.; CABRAL, V. B.; COSTA, E. C. Q.; OLIVEIRA, R. R.
Afiliação:  MARIA LUIZA GRIGIO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; EDVAN ALVES CHAGAS, CNPF; MARIA FERNANDA BERLINGIERI DURIGAN, CNPDIA; POLLYANA CARDOSO CHAGAS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ELIAS ARIEL MOURA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; GABRIELLA FERREIRA CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; JAYNE JULIA ZANCHETTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; CAROLINA MARQUES SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; VITOR BRAZ CABRAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; ÉRICA CATRINE QUEIROZ COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA; RAILIN RODRIGUES OLIVEIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE RORAIMA.
Título:  Acceptability of bonbons made with camu-camu (Myrciaria dubia L).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias UnCuyo, 2024.
ISSN:  1853-8665
Idioma:  Inglês
Notas:  On-line first.
Conteúdo:  The aim of this study was to formulate and evaluate different formulations of camu-camu bonbons, verifying which formulations obtained greater acceptability and maintenance of their nutraceutical potential. The bonbons were made of 2 chocolate-based toppings (white chocolate and milk chocolate), with three types of camu-camu-based fillings (candy, candy + jelly and candy + syrup). A sensory analysis was performed using a questionnaire and a hedonic scale ranging from 9 to 1 to evaluate appearance, colour, taste and texture. The hedonic scale used to assess purchase intentions ranged from 5 to 1. The physicochemical characteristics and bioactive compounds of the bonbons were evaluated. Bonbons had excellent acceptability rates, where consumers would definitely buy bonbons: white chocolate stuffed with camu-camu candy+camu-camu syrup (F3) and milk chocolate stuffed with camu-camu candy (F4). Consumers would ‘probably buy’ white chocolate stuffed with camu-camu candy (F1) based on its texture and high levels of vitamin C (VitC), antioxidant activity (FRAP) and (DPPH), phenolic compounds (Phen), and flavonoids (Flavon). Milk chocolate stuffed with camu-camu candy (F4), white chocolate stuffed with camu-camu candy+camu-camu syrup (F3), and white chocolate stuffed with camu-camu candy (F1) have excellent purchase percentages and levels of VitC, FRAP and DPPH, Phen, and Flavon, and especially titratable low acidity; these formulations are highlighted among consumers.
Palavras-Chave:  Industrial potential; Potencial industrial; Propriedade funcional; Saúde humana.
Thesagro:  Camu Camu; Myrciaria Dubia.
Thesaurus Nal:  Functional properties; Human health.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18618 - 1UPCAP - DDPROCI.24/1552024/203
CNPF59110 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVIREQUE, A. A.; CAMARGO, L. S. A.; FERREIRA, E. M.; FERRIANI, R. A.; NAVARRO, P. A. A. S.; ROSA E SILVA, A. A. M. Expression of Hsp-70 and ban genes in blastocysts from bovine oocytes matures in chemically defined medium. In: TALLER GENERAL, 8., 2007, Mar del Plata. Anais... Mar del Plata: Red Latinoamericana de Reproducción Asistida, 2007. p. 17-18.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVIREQUE, A. A.; CAMARGO, L. S. de A.; FERREIRA, E. M.; ROSA E SILVA, A. A. M.; WATANABE, Y. F.; BOS-MIKICH, A.; MARTINS, W. P.; CAMPOS, J. R.; NAVARRO, P. A. A. S.; FERRIANI, R. A. Embryonic development and steroidogenesis of bovine cumulus-oocyte complexes matured in a-mem medium supplemented with pva or pvp-40. Reproduction, Fertility and Development, v. 22, n. 1, 2010. Edição dos proceedings do Annual Conference of the International Embryo, 2010, Cordoba.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVIREQUE, A. A.; CAMARGO, L. S. de A.; SERAPIÃO, R. V.; ROSA E SILVA, A. A. M.; WATANABE, Y. F.; FERREIRA, E. M.; NAVARRO, P. A. A. S.; MARTINS, W. P.; FERRIANI, R. A. Preimplantation development and expression of Hsp-70 and Bax genes in bovine blastocysts derived from oocytes matured in alpha-MEM supplemented with growth factors and synthetic macromolecules. Theriogenology, v. 71, n. 4, p. 620-627, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite.
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