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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/01/2017 |
Data da última atualização: |
11/04/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TROMBETE, F. M.; FREITAS-SILVA, O.; SALDANHA, T.; VENÂNCIO, A. A.; FRAGA. M. E. |
Afiliação: |
F. M. Trombete, UFRRJ; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; T. Saldanha, UFRRJ; A. A. Venâncio, Universidade do Minho; M. E. Fraga. |
Título: |
Ozone against mycotoxins and pesticide residues in food: current applications and perspectives. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
International Food Research Journal, v. 23, n. 6, p. 2545-2556, dec. 2016. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Food safety may be compromised by the presence of chemical contaminants, such as mycotoxins and pesticide residues. Mycotoxins are natural contaminants produced by certain species of filamentous fungi and can cause toxic effects on human health. Pesticide residues are any specified substance in food resulting from the use of a pesticide with toxicological significance. To protect consumers from these toxic substances, different food regulatory agencies have set maximum levels permitted in different raw materials and processed foods. However, recent research has demonstrated a high incidence of both mycotoxins and pesticide residues (not simultaneously) in foods marketed all around the world, sometimes with levels above the regulated limits. One way to reduce such contaminants is to use ozone (O3) in food processing. Due to its high potential as an oxidant, O3 or the radicals generated in the ozonation process react with mycotoxins and pesticide residues that lose their toxicity due to molecular degradation. In this review paper the recent research into using O3 for gaseous ozonation and ozonized water to decontaminate food by eliminating and/or reducing mycotoxins and pesticide residues are discussed. Also the changes promoted in food quality attributes, the possible formation of degradation products of toxic relevance, as well as some perspectives for the future use of this technology in food processing are explored. |
Thesaurus Nal: |
food safety. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 7 | |
1. |  | CHERUBIN, M. R.; SANTI, A. L.; EITELWEIN, M. T.; AMADO, T. J. C.; SIMON, D. H.; DAMIAN, J. M. Dimensão da malha amostral para caracterização da variabilidade espacial de fósforo e potássio em Latossolo Vermelho. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 2, p. 168-177. fev. 2015 Título em inglês: Sampling grid size for characterization of the spatial variability of phosphorus and potassium in an Oxisol.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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2. |  | SANTI, A. L.; RIFFEL, C. T.; BASSO, C. J.; AMADO, T. J. C.; DELLA FLORA, L. P.; CORASSA, G. M.; EITELWEIN, M. T.; PIRES, J. L. F. Agricultura de precisão no manejo de pragas na cultura da soja no sul do Brasil. In: BERNARDI, A. C. de C.; NAIME, J. de M.; RESENDE, A. V. de; BASSOI, L. H.; INAMASU, R. Y. (Ed.). Agricultura de precisão: resultados de um novo olhar. Brasília, DF: Embrapa, 2014. Cap. 23, p. 267-273.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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3. |  | SANTI, A. L.; CHERUBIN, M. R.; RIFFEL, C. T.; BASSO, C. J.; PIRES, J. L. F.; DELLA FLORA, L. P.; CORASSA, G. M.; EITELWEIN, M. T. Distribuição espaço-temporal de lagartas desfolhadoras e sua correlação com o rendimento de grãos na cultura da soja. In: BERNARDI, A. C. de C.; NAIME, J. de M.; RESENDE, A. V. de; BASSOI, L. H.; INAMASU, R. Y. (Ed.). Agricultura de precisão: resultados de um novo olhar. Brasília, DF: Embrapa, 2014. Cap. 22, p. 260-266.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Trigo. |
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4. |  | PARMEJIANI, R. S.; CRUZ, P. G. da; PEZZOPANE, J. R. M.; SANTOS, P. M.; NICODEMO, M. L. F.; EITELWEIN, M. T.; ROCHA, E. T. M.; MOREIRA, P. R. Interação microclimática em isstema silvipastoril: transmissividade da radiaçãoi fotossinteticamente ativa e índice de área foliar. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011,Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor - anais. Maceió: ABZ: UFA, 2011.Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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5. |  | PARMEJIANI, R. S.; CRUZ, P. G. da; PEZZOPANE, J. R. M.; SANTOS, P. M.; NICODEMO, M. L. F.; EITELWEIN, M. T.; ROCHA, E. T. M.; MOREIRA, P. R. Interação microclimática em sistema silvipostroril: transmissividade daradiação fotossinteticamente ativa e índice de área foliar. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 21., 2011, Maceió. Inovações tecnológicas e mercado consumidor - anais. Maceió: UFA: ABZ, 2011.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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6. |  | CHERUBIN, M. R.; DAMIAN, J. M.; TAVARES, T. R.; TREVISAN, R. G.; COLAÇO, A. F.; EITELWEIN, M. T.; MARTELLO, M.; INAMASU, R. Y.; PIAS, O. H. C.; MOLIN, J. P. Precision agriculture in Brazil: The trajectory of 25 years of scientific research. Agriculture, v. 12, a1882, 2022. 29 p.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Instrumentação. |
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7. |  | ROMERO, D. J.; BEN-DOR, E.; DEMATTÊ, J. A. M.; SOUZA, A. B. e; VICENTE, L. E.; TAVARES, T. R.; MARTELLO, M.; STRABELI, T. F.; BARROS, P. P. da S.; FIORIO, P. R.; GALLO, B. C.; SATO, M. V.; EITELWEIN, M. T. Internal soil standard method for the Brazilian soil spectral library: performance and proximate analysis. Geoderma, v. 312, p. 95-103, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Registros recuperados : 7 | |
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