BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Gado de Corte; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  20/09/2016
Data da última atualização:  25/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  VILLETH, G. R. C.; CARMO, L. S. T.; SILVA, L. P.; SANTOS, M. F.; OLIVEIRA NETO, O. B. de; GROSSI DE SA, M. F.; RIBEIRO, I. S.; DESSAUNE, S. N.; FRAGOSO, R. R.; FRANCO, O. L.; MEHTA, A.
Afiliação:  GABRIELA R. C. VILLETH; LÍLIAN S. T. CARMO; LUCIANO PAULINO DA SILVA, CENARGEN; MATEUS FIGUEIREDO SANTOS, CNPGC; OSMUNDO BRILHANTE DE OLIVEIRA NETO; MARIA FATIMA GROSSI DE SA, CENARGEN; IGOR SOUSA RIBEIRO; SUELEN NOGUEIRA DESSAUNE TAMEIRAO, CPAC; RODRIGO DA ROCHA FRAGOSO, CPAC; OCTÁVIO L. FRANCO, UCB; ANGELA MEHTA DOS REIS, CENARGEN.
Título:  Identification of proteins in susceptible and resistant Brassica oleracea responsive to Xanthomonas campestris pv. campestris infection.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal of Proteomics, v. 143, p. 278-285, 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cruciferous plants are important edible vegetables widely consumed around theworld, including cabbage, cauliflower and broccoli. The main disease that affects crucifer plants is black rot, caused by Xanthomonas campestris pv. campestris (Xcc). In order to better understand this specific plant–pathogen interaction, proteins responsive to Xcc infection in resistant (União) and susceptible (Kenzan) Brassica oleracea cultivars were investigated by 2-DE followed by mass spectrometry. A total of 47 variable spots were identified and revealed that in the susceptible interaction there is a clear reduction in the abundance of proteins involved in energetic metabolism and defense. It was interesting to observe that in the resistant interaction, these proteins showed an opposite behavior. Based on our results,we conclude that resistance is correlated with the ability of the plant to keep sufficient photosynthesis metabolismactivity to provide energy supplies necessary for an active defense. As a follow-up study, qRT-PCR analysis of selected genes was performed and revealed that most genes showed an up-regulation trend from 5 to 15 days after inoculation (DAI), showing highest transcript levels at 15 DAI. These results revealed the gradual accumulation of transcripts providing a more detailed view of the changes occurring during different stages of the plant–pathogen interaction. Biological significance: In this study we have compared cultivars of Brassica oleracea (cabbage), susceptibl... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Black rot; Interação planta patógeno; Plant-pathogen interaction; Proteoma; QRT-PCR.
Thesagro:  Podridão Negra.
Thesaurus Nal:  proteome.
Categoria do assunto:  --
G Melhoramento Genético
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CENARGEN36384 - 1UPCAP - DD
CNPGC16762 - 1UPCAP - DD
CPAC35755 - 1UPCAP - PPS2220S2220
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1.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. DE C. Tecnologias convergentes para a detecção de adultereantes em café torrado e moído = Converging technologies for detection of adulterants in roasted and ground coffee. 2022. 213 f. Tese (Doutorado em Alimentos e Nutrição) - Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 2022. Orientador: Otniel Freitas Silva (CTAA); Coorientadora: Edna Maria Morais Oliveira (CTAA).
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. DE C. Obtenção de material de referência para avaliação de cafés arabica e robusta em blends de café. 2017. 72 f. Dissertação (Mestrado) em Alimentos e Nutrição. Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro. Orientador: Otniel Freitas Silva e Co-orientadora: Edna Maria Morais Oliveira (CTAA).
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. DE C.; FREITAS-SILVA, O.; OLIVEIRA, E. M. M.; SOUSA, C.; CASAL, S. Near-Infrared Spectroscopy Applied to the Detection of Multiple Adulterants in Roasted and Ground Arabica Coffee. Foods, v. 11, n. 61, 2022.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. de C.; SANTOS, D. G. dos; OLIVEIRA, E. M. M.; FREITAS-SILVA, O. Global situation of reference materials to assure coffee, cocoa, and tea quality and safety. TrAC Trends in Analytical Chemistry, v. 143, 116381, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. DE C.; COELHO, C. C. DE S.; OLIVEIRA, E. M. M.; CASAL, S.; FREITAS-SILVA, O. Adulteration in roasted coffee: a comprehensive systematic review of analytical detection approaches. International Journal of Food Properties, v. 26, n. 1, p. 231-258, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. de C.; HIDALGO CHÁVEZ, D. W.; OLIVEIRA, E. M. M.; CASAL, S.; FREITAS-SILVA, O. Selection of untargeted SPME-GC-MS markers for potential fraud detection in roasted and ground coffee. In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 6., 2024, Rio de Janeiro. Anais [...]. Rio de Janeiro: Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro, 2024. SIAN. 8 a 10 de maio de 2024. Resumo 810444.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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7.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. de C.; CHÁVEZ, D. W. H.; OLIVEIRA, E. M. M.; FREITAS-SILVA, O.; CASAL, S. SPME-GC-MS untargeted metabolomics approach to identify potential volatile compounds as markers for fraud detection in roasted and ground coffee. Food Chemistry, v. 446, 138862, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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8.Imagem marcado/desmarcadoCOUTO, C. DE C.; MAMEDE, A. M. G. N.; GALDEANO, M. C.; OLIVEIRA, E. M. M.; FREITAS-SILVA, O. Obtenção e caracterização de material de referência em blends de coffea arabica e c. canephora. In: SIMPÓSIO DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 3., 2017. [Rio de Janeiro: UNIRIO], 2017. #60708.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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9.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, C. C. de S.; COUTO, C. de C.; PORTO, A. C. V.; SILVA, A. S. da; FERREIRA-LEITÃO, V. S.; FREITAS-SILVA, O. Chemical and structural properties of parchment from washed and natural coffees. In: INTERNATIONAL CONGRESS ON COCOA COFFEE AND TEA, 5., 2019, Bremen. Book of abstracts. : , 2019. p. 33. CoCoTea. Pôster 33. 26 a 28 Jun de 2019. https://www.cocotea2019.com
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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10.Imagem marcado/desmarcadoTONON, R. V.; SANTOS, B. A. DOS; COUTO, C. DE C.; STEPHAN, M. P.; SILVA, C. M.; AZEVEDO, T. de L.; CABRAL, L. M. C. Enzymatic hydrolysis of shrimp wastewater concentrated by ultrafiltration. In: TOTAL FOOD, 2014, Norwich. Science and technology for the economic and sustainable exploitation of agri-food chain wastes and co-products: abstracts. Norwich: [IFR], 2014. 1 p.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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11.Imagem marcado/desmarcadoSOUZA, J. C. de; COUTO, C. de C.; MAMEDE, A. M. G. N.; VALDERRAMA, P.; TOCI, A. T.; FREITAS-SILVA, O. Using volatile compounds for the identification of coffee adulterants: marker compounds and non-targeted analysis. European Food Research and Technology, v. 250, n. 10, p. 2639-2604, 2024.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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12.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, L. H. de S.; NASCIMENTO, L. da S. de M. do; SANTIAGO, M. C. P. de A.; CHÁVEZ, D. W. H.; COUTO, C. de C.; JESUS, M. S. C. de; FREITAS-SILVA, O.; PACHECO, S.; BORGUINI, R. G. Determination of the phenolic compounds profile by HPLC applied to the identification of adulteration markers of roasted and ground coffee by adding coffee husks. Scientia Agricola, v. 82, p. 1-7, 2025.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
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