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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  07/05/2025
Data da última atualização:  07/05/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, J. O. S.; CAPISTRANO, A. V. L.; TEODORO, K. B. R.; CORREA, D. S.; SANTANA, R. M. M.; MERCANTE, L. A.
Afiliação:  FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA (UFBA); FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA (UFBA); KELCILENE BRUNA TEODORO COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA; FEDERAL UNIVERSITY OF BAHIA (UFBA); LUIZA AMIM MERCANTE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA (UFBA).
Título:  Microfibrillated cellulose-based colorimetric sensor strips for detecting total iron in water.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 299, 140139, 2025.
Páginas:  9 p.
ISSN:  0141-8130
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2025.140139
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Microfibrillated cellulose (MFC), a sustainable material derived from biomass, stands out as an environmentally friendly alternative for developing chemical sensors owing to its advantageous properties including high porosity, surface area, and available surface functional groups. Herein, we propose a simple and low-cost strategy for developing cellulose-based strips for the colorimetric detection of total iron in water. The strips were prepared by functionalizing MFC casting membranes with 1-(2-Thiazolylazo)-2-naphthol (TAN), which was characterized by structural and morphological techniques. The sensing ability of the MFC@TAN strips towards total iron was evaluated under distinct reaction times by digital image colorimetry. Under optimal conditions, the strips yielded limits of detections of 0.08 and 0.09 mg L− 1 using the Blue (5 min) and Red (30 min) channels, respectively. Additionally, the sensor enabled total iron detection in tap water in the concentration range of 0.08–0.70 mg L− 1 , showing no significant difference against the standard method. When compared to commercial papers, the MFC@TAN strips showed enhanced sensing performance owing to their more porous and interpenetrating structure, which benefited the TAN immobilization and reaction with Fe2+. Our cellulose-based sensor strips offer a compelling combination of simplicity in manufacturing and cost-effectiveness, highlighting their potential for routine water analysis.
Palavras-Chave:  Digital image colorimetry; Disposable sensor; Optical sensor; Paper-based sensor; Sustainable materials.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18676 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/212025/21
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, C. A. C. de; COSTA, D. de A. da; MORENO, A. de L.; CUNHA, C. R. da; ALVARES, V. de S.; MACIEL, V. T. Avaliação sensorial de néctar de cupuaçu armazenados sob diferentes temperaturas. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011. p. 260-263. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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2.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; LEITE, F. M. N.; MADRUGA, A. L. S.; SOUZA, J. M. L. de; COSTA, D. de A. Monitoramento da cadeia produtiva de castanha-do-brasil quanto à contaminação por coliformes e fungos em três castanhais no Acre. In: SEMINÁRIO ANUAL DE COOPERAÇÃO UFAC/UF, 7., 2009, Rio Branco, AC. Parcerias em pesquisa e ação para a conservação e desenvolvimento sustentável: anais. Rio Branco, AC: Ufac; [Gainesville]: University of Florida, 2009. p. 211-217. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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3.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. L. B. de; ALVARES, V. de S.; COSTA, D. de A. da; LIMA, A. C. de; MACIEL, V. T.; LESSA, L. S. Conservação de maracujá-amarelo ao nível de produtor: uso de PVC e polietileno. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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4.Imagem marcado/desmarcadoALVARES, V. de S.; LIMA, A. C. de; COSTA, D. de A. da; LIMA, M. L. de; MACIEL, V. T.; LESSA, L. S. Caracterização físico-química de maracujá amarelo comercializado em Rio Branco, Acre. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: SBF, 2010. 4 p. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, C. A. C. de; COSTA, D. de A. da; ALVARES, V. de S.; NOGUEIRA, R. M.; LIMA, A. C. de; MADRUGA, A. L. S. Fungos produtores de aflatoxina na castanha-do-brasil (Bertholletia excelsa) após a secagem em secador a alta temperatura por convecção natural. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE PÓS-COLHEITA DE FRUTAS, HORTALIÇAS E FLORES, 3., 2011, Nova Friburgo. Anais... Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria Tropical, 2011. p. 264-267. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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