BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  09/06/2025
Data da última atualização:  09/06/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TELES, A. G.; SILVA, W. A. da; MENEZES, C. B. de; CARLOS, L. de A.; GONÇALVES, A. C. A.; CARVALHO, C. W. P. de; DIZLEK, H.; QUEIROZ, V. A. V.
Afiliação:  ALEXANDRE GONÇALVES TELES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; WASHINGTON AZEVÊDO DA SILVA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS; LANAMAR DE ALMEIDA CARLOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; ALINE CRISTINA ARRUDA GONÇALVES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO JOÃO DEL-REI; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; HALEF DIZLEK, OSMANIYE KORKUT ATA UNIVERSITY; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS.
Título:  Processes applied to whole sorghum flour: effects on technological, antioxidant and sensory properties of gluten-free cakes.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Measurement and Characterization, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11694-025-03358-8
Idioma:  Inglês
Notas:  First online.
Conteúdo:  Although a variety of gluten-free products based on sorghum flour have been developed in Brazil, the sensory attributes of some of these products, can still be improved. Thus, the aim of this study was to apply different pretreatments (roasting, cooking, extrusion) to sorghum flour and evaluate their effect on improving the technological and sensory properties of gluten-free sorghum cakes. As bioactive compounds can be affected by treatments, antioxidant properties were also evaluated. Five cake formulations were produced with BRS305 whole sorghum flours: raw (RSF), toasted (TSF), a blend of toasted and raw (RTSF), cooked (CSF) and extruded (ESF), and a control made with raw rice flour. The formulation containing RSF stood out from the others, exhibiting greater height, less firmness (greater softness), lightest color (among sorghum formulations), greater sensory acceptance and purchase intention, besides higher antioxidant capacity (AC), total phenolic compounds (TPC) and 3-deoxyanthocyanidins contents. The CSF and ESF formulations presented the worst results in almost all characteristics. TSF and RTSF cakes also showed high AC (>93%) and TPC (>84%) retentions, even after undergoing two thermal processes (roasting and baking). CSF retained, respectively, 29.2 and 51.6% of AC and TPC, highlighting that the moist heat degrades sorghum bioactive compounds. Thus, pretreatments used in sorghum flour promoted losses in the antioxidant properties of gluten-free cakes and did not i... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Alimento funcional.
Thesagro:  Alimentação; Alimento; Composto Fenólico; Glúten; Sorgo.
Thesaurus Nal:  Functional foods; Gluten-free foods; Phenolic compounds.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS30805 - 1UPCAP - DD
CTAA15995 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCERIOLI, M. de F. Seleção e expressão de caracteres componentes da aparência e rendimento de tubérculos na geração de plântulas de batata. 2013. 49 f. Dissertação (Mestrado em Fitomelhoramento) -- Universidade Federal de Pelotas, Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Pelotas. 2013. Orientadora: Arione da Silva Pereira, Embrapa Clima Temperado; Co-Orientadora:Giovani Olegário da Silva,...
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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2.Imagem marcado/desmarcadoNEY, V. G.; TERRES, L. R.; CERIOLI, M.; CASTRO, C. M.; PEREIRA, A. da S. Ciclo de desenvolvimento e produção de famílias de batata (Solanum tuberosum L.) em condições de calor. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 6., 2011, Búzios. Panorama atual e perspectivas do melhoramento de plantas no Brasil. [Búzios]: SBMP, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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3.Imagem marcado/desmarcadoTERRES, L. R.; LENZ, E. A.; ROCHA, D.; CERIOLI, M.; PEREIRA, A. da S. Combining ability of potato parents for tuber appearance and tuber yield component traits. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 17, p. 99-106, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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4.Imagem marcado/desmarcadoLENZ, E.; CERIOLI, M.; TERRES, L.; SILVA, G.; PEREIRA, A. da S. Correlations of potato tuber traits between the seedling generation and the first field generation, as a function of pot and plot size. In: CONGRESO DE LA ASOCIACION LATINOAMERICANA DE LA PAPA - ALAP, 28., 2018, Cusco, Peru. Abstract Book 10th: Congress: Biodiversity, Food Security and Business. Instituto Nacional de Innovación: Agraria-INIA. Cusco, Perú, 2018. p. 112.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCERIOLI, M. de F.; TERRES, L. R.; NEY, V. G.; PEREIRA, A. da S. Tamanho do recipiente na expressão de caracteres de rendimento e aparência de tubérculos na geração de plântulas de batata. In: ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO, 13., 2011, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2011. 1 CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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6.Imagem marcado/desmarcadoTERRES, L. R.; NEY, V. G.; CERIOLI, M. de F.; PEREIRA, A. da S.; TREPTOW, R. de O. Respostas esperadas de seleção para coloração de fritura em quatro populações híbridas de batata. Horticultura Brasileira, Brasília, DF, v. 30, n. 2, p. 301-304, abr./jun. 2012.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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7.Imagem marcado/desmarcadoTERRES, L. R.; ROHR, A.; CERIOLI, M. de F.; ROCHA, D. A.; PINHEIRO, N. L.; DEIDIEL, A.; CASTRO, C. M.; PEREIRA, A. da S. Caracterização de genótipos de batata quanto a preseça de genes de resistência ao virus y da batata (pvy). In: CONGRESSO DE LA ASSOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE LA PAPA, 25.; ENCONTTRO NACIONAL DE PRODUÇÃO E ABASTECIMENTO DE BATATA, 14., 2012, Uberlândia: Associación Latinoamericano de la Papa, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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8.Imagem marcado/desmarcadoLENZ, E. A.; CERIOLI, M. de F.; TERRES, L. R.; RODRIGUES, A. da S.; SILVA, G. O. da; PEREIRA, A. da S. Correlações entre caracteres de aparência de tubérculo de batata entre gerações iniciais de seleção. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, T. A. da; CERIOLI, M. de F.; RODRIGUES, A. da S.; CASAGRANDE, C.; SILVA, G. O. da; PEREIRA, A. da S. Tamanho do recipiente de cultivo da geração de plântulas na expressão de caracteres de rendimento de tubérculos de batata. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: UFG: SBMP, 2015. Artigo 0647-0305.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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10.Imagem marcado/desmarcadoCIMA, F. F.; CERIOLI, M. de F.; RODRIGUES, A. da S.; WOLTER, D. D.; SILVA, G. O. da; PEREIRA, A. da S. Tamanho do recipiente na expressão de caracteres de aparência geral de tubérculos nas gerações iniciais de seleção. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 8., 2015, Goiânia. O melhoramento de plantas, o futuro da agricultura e a soberania nacional: anais. Goiânia: Universidade Federal de Goias, 2015.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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11.Imagem marcado/desmarcadoTERRES, L. R.; CERIOLI, M. de F.; LENZ, E. A.; GONÇALVES, B. X.; ALVES, C. S.; RADKE, A. K.; RODRIGUES, A. da S.; CASTRO, C. M.; PEREIRA, A. da S. Avaliação de populações híbridas de batata para caracteres de produção e defeitos de tubérculos em condições de calor. In: CONGRESSO DE LA ASSOCIACIÓN LATINOAMERICANA DE LA PAPA, 25.; ENCONTTRO NACIONAL DE PRODUÇÃO E ABASTECIMENTO DE BATATA, 14., 2012, Uberlândia: Associación Latinoamericano de la Papa, 2012.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Clima Temperado.
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