BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  22/12/2023
Data da última atualização:  22/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  LEAL, F. C.; UEDA, K. M.; M. S. T, ARANTES; LIMA, T. A. de M. de; HANSEL, F. A.; MAGALHAES, W. L. E.; HELM, C. V.; FREITAS, R. A. de; FARIAS, F. O.; MAFRA, M. R.; IGARASHI-MAFRA, L.
Afiliação:  FERNANDO CASTRO LEAL, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; KARINA MAYUMI UEDA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MATHEUS SAMPONI TUCUNDUVA ARANTES, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; TIELIDY ANGELINA DE MORAIS DE LIMA, TECHNOLOGICAL UNIVERSITY OF THE SHANNON; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; RILTON ALVES DE FREITAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; FABIANE OLIVEIRA FARIAS, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; MARCOS R. MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; LUCIANA IGARASHI-MAFRA, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ.
Título:  Impact of defibrillation technique on the rheological, thermo-mechanical, and nutritional properties of nanosuspensions produced from multiple fractions of pinhão seed (Araucaria angustifolia (Bertol.) Kuntze).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry, v. 440, 138195, p. 1-10, 2024.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.138195
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This work aimed to evaluate the influence of the mechanical defibrillation technique on the pinhão nano-suspensions production obtained from the whole pinhão, its coat, and almond. The nanosuspensions were characterized concerning their composition, morphology, thermal stability, rheological behavior, compound profiling, and cytotoxicity. The results revealed a significant fiber content in pinhão coat nanosuspension (63.12 ± 0.52 %) and non-fiber carbohydrates in whole pinh˜ao (59.00 ± 0.13 %) and almond (74.39 ± 0.23 %) nanosuspensions. The defibrillation process led to micro/nano-sized fibers in pinh˜ao coat nanosuspensions and small-size starch granules in almond nanosuspensions. The nanosuspensions containing pinhão coat exhibited a gel-like behavior, while almond nanosuspensions displayed liquid-like characteristics. Pinhão coat nano- suspensions presented a significant content of flavonoids and phytosterols, whereas almond-based nano- suspensions contained substantial sugar amounts. No cytotoxicity was observed at the concentrations evaluated. These findings demonstrated that the defibrillation technique impacted the properties of pinhão constituents, allowing their application in new product development.
Palavras-Chave:  Almond sourced bioactives; Defibrillation process operation; Desfibrilação mecânica; Nanotecnologia; Pinhão-based nanosuspension; Pinhão-seed fractions.
Thesagro:  Pinhão; Produto Florestal.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF58771 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCORREIA, M. J.; CAVALCANTI, M. A. Q. Atividade celulolitica de cogumelos comestíveis do genêro Pleurotus em avicel colorida com remazol blue. In: WORKSHOP SUL-AMERICANO SOBRE USOS ALTERNATIVOS DE RESÍDUOS DE ORIGEM FLORESTAL E URBANA, 1997, Curitiba. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 1997. p. 121-124.
Biblioteca(s): Embrapa Florestas.
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2.Imagem marcado/desmarcadoROLIM, L.; URBEN, A.; BUSO, G.; CAVALCANTI, M. A. Diferenciação genética entre linhagens de Ganoderma lucidum utilizando a técnica de RAPD. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MICOLOGIA, 5., 2007, Recife. Micologia : avanços no conhecimento. Recife: Ed. Universitária da UFPE, 2007. 430 p. Organizador por: Leonor Costa Maia, Elaine Malosso; Adriana Mayumi Yano-Melo. p.200. GE-031.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBELTRAO, N. E. de M.; CAVALCANTI, M. A. Crescimento e desenvolvimento do algodoeiro herbáceo, cultivar CNPA Precoce 1 no semi-arido paraibano e suas relações com o bicudo. Campina Grande: EMBRAPA- CNPA, 1989. 8.p (EMBRAPA-CNPA. Comunicado Tecnico, 32)
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, J. R.; FILHO, F. L.; CAVALCANTI, M. A. A. Parcelamento do nitrogênio, na cultura do tomateiro industrial, var. Rossol. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE DE OLERICULTURA DO BRASIL, 17., 1977, Juazeiro. Anais... Petrolina: EMBRAPA-CPATSA: Brasília, DF: EMBRAPA: SOB, 1979. p. 159-160.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCAVALCANTI, M. A.; NASCIMENTO, C. C. do; AZEVEDO, C. P. de. Prospecção do resíduo oriundo do desdobro da espécie Hura creptans L. (Euphorbiacea) na Amazônia. In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTÂNICA, 54.; REUNIÃO AMAZÔNICA DE BOTÂNICA, 3., 2003, Belém, PA. Desafios da botânica brasileira no novo milênio: inventário, sistematização, conservação e uso da biodiversidade vegetal: anais. Belém, PA: Sociedade Botânica do Brasil: Universidade Federal Rural da Amazônia: Museu Paraense Emílio Goeldi: Embrapa Amazônia Oriental, 2003. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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6.Imagem marcado/desmarcadoBELTRÃO, N. E. de M.; CAVALCANTI, M. A.; SOUSA, R. P. de; NÓBREGA, L. B. da. Remoção de Botões Florais em Cultivares de Algodoeiro herbáceo. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, V. 25, n.11, p. 1619-1626, nov.1990
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, M. F. da; LIMA, D. M. M.; CAVALCANTI, M. A. Indução da Esporulação de Culturas de Colletotrichum Gloeosporioides Penz Preservadas em Óleo Mineral. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, v.26, n.11/12, p.2021-2024, nov/dez.1991
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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8.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, J. P. de; CAMPACCI, C. A.; WANDERLEY, L. J. da G.; CAVALCANTI, M. A. A.; CHOUDHURY, M. M. Estudo do controle ao oídio (Erysiphe cichoracearum, de Candolle) do meloeiro (Cucumis melo, L.) no Sub-Médio São Francisco. Petrolina: EMBRAPA-CPATSA, 1979. 4 p.
Tipo: Folder/Folheto/Cartilha
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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9.Imagem marcado/desmarcadoARAUJO, J. P. de; CAMPACCI, C. A.; WANDERLEY, L. J. da G; CAVALCANTI, M. A. A.; CHOUDHURY, M. M. Controle ao oídio do meloeiro no Submédio São Francisco. In: CONGRESSO DA SOCIEDADE DE OLERICULTURA DO BRASIL, 17., 1977, Juazeiro. Anais... Petrolina: EMBRAPA-CPATSA; Brasília, DF: EMBRAPA: SOB, 1979. p. 119-121.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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10.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, R. A. de; ARRUDA, E. M. F. de; SILVA, E. P. da; RABELLO, C. B. V.; LIMA, M. B. de; LUDKE, J. V.; CAVALCANTI, M. A. de. Valores de energia metabolizável de farinhas de vísceras de aves determinadas com frangos de corte. In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 5., 2008, Aracaju. Anais. Aracaju: Sociedade Nordestina de Produção Animal: Embrapa Tabuleiros Costeiros, 2008. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30004-00. Publicado em CD-ROM.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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