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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  08/08/2025
Data da última atualização:  08/08/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PAVARINO, M.; COSTA, S. D. de O.; GALDEANO, M. C.; RUBIOLO, P.; TONON, R. V.; LIMA, J. P.; SGORBINI, B.; BIZZO, H. R.
Afiliação:  MARTA PAVARINO, UNIVERSITÀ DI TORINO; SIMONE DUARTE DE OLIVEIRA COSTA, CTAA; MELICIA CINTIA GALDEANO, CTAA; PATRIZIA RUBIOLO, UNIVERSITÀ DI TORINO; RENATA VALERIANO TONON, CTAA; JANINE PASSOS LIMA, CTAA; BARBARA SGORBINI, UNIVERSITÀ DI TORINO; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA.
Título:  Antibacterial, antifungal, and flavor-enhancing properties of essential oils in tomato sauce: Bio-guided fractionation and microencapsulation of Origanum vulgare L. essential oil.
Ano de publicação:  2026
Fonte/Imprenta:  Food Control, v. 180, n. 111609, 2026.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2025.111609
Idioma:  Português
Conteúdo:  Foodborne illnesses caused by bacterial and fungal pathogens such as Staphylococcus aureus, Salmonella enterica and fungi from the Penicillium genus, continue to pose a significant risk to public health. With the increasing consumer demand for safer and more sustainable methods of food preservation, essential oils (EOs) have gained attention as promising natural antimicrobial agents. However, most studies focus on the main components or use preliminary screening methods, with limited investigation of the specific chemical fractions responsible for their bioactivity. The aim of this study was to evaluate the antibacterial and antifungal potential of essential oils from four aromatic plants and one spice. After an initial screening, Origanum vulgare L. (OEO) and Thymus vulgaris L. (TEO) exhibited strong antimicrobial effects and were selected for a more in-depth analysis. A bio-guided fractionation approach was used to isolate and evaluate the antimicrobial activity of their hydrocarbon and oxygenated fractions, revealing that the oxygenated components were primarily responsible for the observed effects. OEO, which was identified as the most effective essential oil, was incorporated into a tomato sauce model system in both free and microencapsulated form. The preservative efficacy of each formulation was tested under simulated storage conditions. Both forms inhibited the growth of the target microorganisms, with the micro- encapsulated essential oil showing effective activity ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Antibacteriano; Antifúngico; Bio-guided fractionation; Bioativo; Foodborn patogens.
Thesagro:  Bactéria Patogênica; Conservação; Fracionamento; Microbiologia de Alimento; Molho; Óleo Essencial; Orégano; Patógeno; Planta Aromática; Preservação de Alimento; Tecnologia de Alimento; Tomate.
Thesaurus Nal:  Biopreservation; Biopreservatives; Essential oils; Food biopreservation; Food pathogens; Foodborne illness; Fractionation; Microencapsulation; Origanum vulgare; Thymus vulgaris.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
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1.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, M. E. C. de; CAVALCANTE NETO, W. T.; MONTEIRO, A. F. M.; FAZOLIN, M. Influência da composição solar sobre a eficácia inseticida do óleo essencial de Piper aduncum L. no controle da lagarta-do-cartucho-do-milho. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA UFAC, 26., 2017, Rio Branco. Anais... Rio Branco: Ufac, 2018. p. 514.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Acre.
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