BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2024
Data da última atualização:  28/01/2025
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUZA, P. G. DE; SANTOS, A. C. C. dos; ORLANDO, E.; TRINDADE, M. E. F.; PALLONE, J.; AYRES, E. M. M.; ROSENTHAL, A.; TEODORO, A. J.
Afiliação:  PÂMELA GOMES DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; AUGUSTO CÉSAR COSTA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; EDUARDO ORLANDO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MARIA EDUARDA FLORES TRINDADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; JULIANA PALLONE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ELLEN M MENEZES AYRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ANDERSON JUNGER TEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE.
Título:  Comparison between methods of extraction and analysis of oxalic acid by flame atomic absorption spectrometry and uv-vis spectrophotometer in purslane leaves (Portulaca Oleracea L.).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  In: SIMPóSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Anais eletrônicos..., Galoá, 2024.
Idioma:  Inglês
Notas:  SLACAN. Pôster 166099.
Conteúdo:  Oxalic acid is an antinutrient that can complex with minerals such as calcium, reducing the bioaccessibility of this essential element, in addition to increasing the risk of generating oxalate crystals in the kidneys. Purslane (Portulaca oleracea L.), a Non-conventional edible plants (NCEP), has a high content of oxalic acid. Thus, this study aimed to compare two methods of extraction and analysis for the determination of oxalic acid in lyophilized purslane leaves. For extraction, two methods were used: the first, described by Adeneyi et al., (2009), where 6M HCl was used with heating for 1 hour (M1); and the second, described by Naiki et al., (2014), where 0.25N HCl was used, with heating for 15 min (M2). For both methods, an oxalate precipitation step was performed. The analyzes using the UV-vis spectrophotometer were performed using the KMnO4 oxidation method by oxalic acid, described by Naiki et al., (2014). For analysis by FAAS, the calcium concentration obtained was converted to that of oxalic acid, according to the formula described in the AOAC (1990), with adaptations. The results were expressed on a dry basis. In the spectrophotometer analyses, the leaves presented 27.5 ± 0.96 g/100g for M1 and 12.2 ± 1.1 g/100g for M2, showing a significant difference (p<0.05) between the results. In the FAAS analyses, the leaves presented 5.8 ± 0.5 g/100g for M1 and 6.1 g/100g for M2, with no significant difference (p<0.05) between the results. The very high levels found for the e... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acid digestion; Química verde; Spectrometry.
Thesagro:  Ácido Oxálico; Beldroega; Espectrofotometria; Extração; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Calcium oxalate; Extraction; Food technology; Spectrophotometers.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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1.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, I.; CARVALHO, R. de C. P.; BOITEUX, L. S.; FONSECA-BOITEUX, M. E. de N. Viroses desafiadoras. Cultivar Hortaliças e Frutas, Pelotas, Ano 13, n. 93, p. 12-14, ago./set. 2015.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBOITEUX, L. S.; FONSECA-BOITEUX, M. E. de N.; VIEIRA, J. V.; CARVALHO, R. de C. P. Melhoramento para resistência a doenças virais. In: FRITSCHE-NETO, R.; BORÉM, A. Melhoramento de plantas para condições de estresses abióticos. Viçosa, MG: Universidade Federal de Viçosa, 2012. p. 89-119.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoJORCELINO, T. M.; GUIMARÃES, G. C.; GELELETE, T. B.; MORENO, A. B.; SANCHES, M. M.; CARVALHO, R. de C. P.; SILVA, M. S.; NEVES, W. dos S. Levantamento e caracterização de vírus em cultivos comerciais de morangueiro (Fragaria spp.) na região administrativa Brazlândia (DF). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 6., 2020. Anais... Fortaleza: Sociedade Brasileira de Recursos Genéticos, 2020. O evento foi realizado de 09 a 12 de novembro de 2020 em formato totalmente digital.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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4.Imagem marcado/desmarcadoJORCELINO, T. M.; GUIMARÃES, G. C.; GELELETE, T. B.; SANCHES, M. M.; CARVALHO, R. de C. P.; SILVA, M. S.; NEVES, W. dos S. Ocorrência de BWYV associado a sintomas de vermelhão foliar em cultivo comercial de morango no Distrito Federal. In: WORKSHOP INTERNACIONAL DE DEFESA SANITÁRIA VEGETAL, 2., 2020, Viçosa. Anais... Viçosa, MG:UFV, 2020. p. 128.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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5.Imagem marcado/desmarcadoJORCELINO, T. M.; GUIMARÃES, G. C.; GELELETE, T. B.; MORENO, A. B.; SANCHES, M. M.; CARVALHO, R. de C. P.; SILVA, M. S.; NEVES, W. dos S. Occurrence of BWYV associated with redness leaf symptoms in commercial strawberry cultivation in the Federal District - Brazil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE VIROLOGIA, 31.; XV ENCONTRO DE VIROLOGIA DO MERCOSUL, 15., 2020. Anais... [S.l.]: SBV, 2020.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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6.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, B. P. de; ALVES-FREITAS, D. M. T.; MELO, F. L. de; CARVALHO, R. de C. P.; FARIA, J. C. de; RIBEIRO, S. G. Characterization of a new whitefly-transmitted (Bemisia tabaci Meam 1) cytorhabdovirus infecting common bean. In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 12., 2017, Piracicaba. Produtividade e sustentabilidade da cultura do feijão: do campo para a mesa: resumos. Piracicaba: CENA: IAC, 2017. p. 52. CONAFE
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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7.Imagem marcado/desmarcadoREIS, L. de N. A. dos; BOITEUX, L. S.; FONSECA, M. E. N.; ROJAS, M. R.; GILBERTSON, R. L.; CARVALHO, R. de C. P. Tomato golden net virus and tomato yellow net virus: two novel New World begomoviruses with monopartite genomes. Archives of Virology, v. 168, n. 2, article number 235, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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