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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
02/10/2023 |
Data da última atualização: |
02/10/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SANTOS, Y. J. S.; FACCHINATTO, W. M.; ROCHETTI, A. L.; CARVALHO, R. A.; Le FEUNTEUN; FUKUMASU, H.; MORZEL, M.; COLNAGO, L. A.; VANIN, F. M. |
Afiliação: |
Food Engineering Department, University of Sao Paulo; Brazilian Corporation for Agricultural Research, Embrapa Instrumentation; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; Food Engineering Department, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; Department of Veterinary Medicine, University of Sao Paulo; INRAE, Institut Agro, STLO, 35042 Rennes, France; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; Food Engineering Department, University of Sao Paulo. |
Título: |
Systemic characterization of pupunha (Bactris gasipaes) flour with views of polyphenol content on cytotoxicity and protein in vitro digestion. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 405, 134888, 2023. |
Páginas: |
9 p. |
ISSN: |
0308-8146 |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134888 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Although the Amazonian fruit pupunha (Bactris gasipaes) is rich in phenolic compounds, it is rarely consumed. Application could be expanded by transforming it into products with a longer shelf life. Therefore, the objective of this study was to produce pupunha flour (PF) from fruits harvested at different locations, characterize the flours using various physicochemical analyses and spectroscopic techniques, and evaluate its cytotoxic effects and in vitro protein digestion. PF were classified using principal component analysis and some dependencies on origin were detected. PF impaired protein digestion in vitro, probably due to the high content of phenolic compounds. The cytotoxicity results in L929 cells showed that the flours had cytotoxic potential. Therefore, it could be concluded that PF presented interesting physicochemical properties for its application in food development. However, the negative and undesirable effects on protein in vitro digestion and L929 cell viability indicated a potential risk for its use. |
Palavras-Chave: |
Amazonian fruit; Inhibition; NMR; XRD. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Instrumentação (CNPDIA) |
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Registros recuperados : 13 | |
1. |  | DELLA GIUSTINA, P.; MASTRANGELO, T.; AHMAD, S.; MASCARIN, G. M.; CACERES, C. Determining the sterilization doses under hypoxia for the novel black pupae genetic sexing strain of Anastrepha fraterculus (Diptera, Tephritidae). Insects, v. 12, n. 4, Article 308, 2021. p. 1-12.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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2. |  | BRAGA SOBRINHO, R.; CACERES, C.; ISLAM, A.; WORNOAYPORN, V.; ENKERLIN, W. Diets based on soybean protein for Mediterranean fruit fly. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 41, n. 4, p. 705-708, abr. 2006 Notas Científicas. Título em português: Dietas baseadas em proteína de soja para moscas do Mediterrâneo.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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3. |  | DELLA GIUSTINA, P.; MASTRANGELO, T.; AHMAD, S.; MASCARIN, G. M.; CACERES, C. Dose para indução de esterilidade para linhagens de Anastrepha fraterculus (Diptera: Tephritidae) sob hipóxia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 28., 2022, Fortaleza. Anais... Fortaleza, CE: SEB, 2022. p. 797.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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4. |  | CACERES, C.; PARANHOS, B. A. J.; COSTA, M. de L. Z.; BRAVO, J. Comparação de quatro linhagens de Ceratitis capitata TSL (Dip.: Tephritidae): Vienna 4, Vienna 7, Vienna 8 e Sergeant. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENTOMOLOGIA, 20., 2004, Gramado. Programa e resumos... Gramado: SEB: Embrapa Uva e Vinho, 2004. p. 662.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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8. |  | VIRGINIO, J. F.; GOMEZ, M.; PINTO, A. M.; ANIELY, G. G.; PARANHOS, B. A. J.; GAVA, C. A. T.; CÁCERES, C.; WALDER, J. M. M. Male sexual competitiveness of two Ceratitis capitata strains, tsl Vienna 8 and OX3864A transgenics, in field cage conditions. Entomologia Experimentalis et Applicata, v. 164, n. 3, p. 318-326, sept. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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11. |  | RODRIGUES, T. H. S.; PEREIRA, R. de C. A.; SILVA, L. M. A. e; AZEREDO, H. M. C. de; MUNIZ, C. R.; BRITO, E. S. de; CANUTO, K. M.; PINTO, N. de O. F.; CÁCERES, C. A. Production and physico-chemical characterization of nanocapsules of the essential oil from Lippia sidoides Cham. Industrial Crops and Products, v. 86, p. 279-288, 2016.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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12. |  | PINHEIRO, F. G. C.; SOARES, A. K. L.; SANTAELLA, S. T.; SILVA, L. M. A. e; CANUTO, K. M.; CACERES, C. A.; ROSA, M. de F.; FEITOSA, J. P. DE A.; LEITAO, R. C. Optimization of the acetosolv extraction of lignin from sugarcane bagasse for phenolic resin production. Industrial Crops and Products, v. 96, p. 80-90, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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13. |  | SANTOS, T. M.; SOUZA FILHO, M. de S. M. de; CACERES, C. A.; ROSA, M. de F.; MORAIS, J. P. S.; PINTO, A. M. B.; AZEREDO, H. M. C. de. Fish gelatin films as affected by cellulose whiskers and sonication. Food Hydrocolloids, v. 41, p. 113-118, 2014.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical. |
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