|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Maranhão. Para informações adicionais entre em contato com cpacp.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Maranhão. |
Data corrente: |
03/01/2025 |
Data da última atualização: |
08/01/2025 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
COSTA, J. B.; ROGERIO, M. C. P.; CARNEIRO, M. S. S.; MUNIZ, L. C.; BRASIL, E. P.; ARAÚJO, A. R.; FONTENELE, R. M.; BATISTA, N. J. M. |
Afiliação: |
JOAQUIM BEZERRA COSTA, CPACP; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; FEDERAL UNIVERSITY OF CEARÁ; STATE UNIVERSITY OF MARANHÃO; STATE UNIVERSITY OF MARANHÃO; FEDERAL UNIVERSITY OF PIAUI; INSTITUTE CENTER OF TECHNOLOGICAL EDUCATION, FACULDADE DE TECNOLOGIA; STATE UNIVERSITY OF PIAUÍ. |
Título: |
Cashew nut meal as feed supplement for lambs. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal, v. 15, n. 7, e100203, Jul. 2021. |
DOI: |
DOI: 10.1016/j.animal.2021.100203 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Cashew nut meal (CNM) is widely used in tropical countries due to the high protein and energy levels; therefore, it has potential to be an alternative feed supplementation for livestock. Our objective was to evaluate the use of CNM as feed supplement for lambs. Twenty-four lambs were divided into a randomized block design with four treatments, starting with a diet control of Tifton 85 (Cynodon spp.) hay and CNM as a supplement at three different levels representing 6, 12, and 18% of the total mixed ration (TMR) provided. There were evaluated intake (g/day and g/kgBW0.75); the digestibility of DM and nutrients; nitrogen balance; and ingestive behavior. The CP and ether extract (EE) intake (g/day) as well as DM, and organic matter (OM) intake (g/kgBW0.75) were influenced by supplementation with CNM in a positive linear increase (P < 0.05). The digestibility of DM, OM and NDF increased according to the levels of CNM up to 12% and markedly decreased at the higher level (P < 0.05). The EE and CP digestibility raised according to the CNM levels (P < 0.05) and consequently increased the nitrogen retention resulting in a positive nitrogen balance. The protein and energetic characteristics of CNM show that it can be used as an alternative supplementation to low-quality forages for lambs. However, its use as a single supplement ingredient above 7% on total mixed ration may reduce fiber digestibility. |
Palavras-Chave: |
Analysis; Energetic feed. |
Thesagro: |
Cordeiro; Lipídio; Nitrogênio; Nutrição Animal; Ovino; Subproduto. |
Thesaurus Nal: |
Byproducts; Lambs; Lipids; Nitrogen; Ruminant nutrition; Sheep feeding. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
Marc: |
null Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Maranhão (CPACP) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 1 | |
1. |  | ZUFFA, S.; SCHMID, R.; BAUERMEISTER, A.; GOMES, P. W. P.; CARABALLO-RODRIGUEZ, A. M.; EL ABIEAD, Y.; ARON, A. T.; GENTRY, E. C.; ZEMLIN, J.; MEEHAN, M. J.; AVALON, N. E.; CICHEWICZ, R. H.; BUZUN, E.; CARRILLO TERRAZAS, M.; HSU, C. Y.; OLES, R.; AYALA, A. V.; ZHAO, J.; CHU, H.; KUIJPERS, M. C. M.; JACKREL, S. L.; TUGIZIMANA, F.; NEPHALI, L. P.; DUBERY, I. A.; MADALA, N. E.; MOREIRA, E. A.; COSTA-LOTUFO, L. V.; LOPES, N. P.; REZENDE-TEIXEIRA, P.; JIMENEZ, P. C.; RIMAL, B.; PATTERSON, A. D.; TRAXLER, M. F.; PESSOTTI, R. de C.; ALVARADO-VILLALOBOS, D.; TAMAYO-CASTILLO, G.; CHAVERRI, P.; ESCUDERO-LEYVA, E.; QUIROS-GUERRERO, L. M.; BORY, A. J.; JOUBERT, J.; RUTZ, A.; WOLFENDER, J. L.; ALLARD, P. M.; SICHERT, A.; PONTRELLI, S.; PULLMAN, B. S.; BANDEIRA, N.; GERWICK, W. H.; GINDRO, K.; MASSANA-CODINA, J.; WAGNER, B. C.; FORCHHAMMER, K.; PETRAS, D.; AIOSA, N.; GARG, N.; LIEBEKE, M.; BOURCEAU, P.; KANG, K. B.; GADHAVI, H.; CARVALHO, L. P. S. de; SANTOS, M. S. dos; PÉREZ-LORENTE, A. I.; MOLINA-SANTIAGO, C.; ROMERO, D.; FRANKE, R.; BRÖNSTRUP, M.; PONCE DE LEÓN, A. V.; POPE, P. B.; LA ROSA, S. L.; LA BARBERA, G.; ROAGER, H. M.; LAURSEN, M. F.; HAMMERLE, F.; SIEWERT, B.; PEINTNER, U.; LICONA-CASSANI, C.; RODRIGUEZ-ORDUÑA, L.; RAMPLER, E.; HILDEBRAND, F.; KOELLENSPERGER, G.; SCHOENY, H.; HOHENWALLNER, K.; PANZENBOECK, L.; GREGOR, R.; O'NEILL, E. C.; ROXBOROUGH, E. T.; ODOI, J.; BALE, N. J.; DING, S.; DAMSTÉ, J. S. S.; GUAN, X. L.; CUI, J. J.; JU, K. S.; SILVA, D. B.; SILVA, F. M. R.; SILVA, G. F. da; KOOLEN, H. H. F.; GRUNDMANN, C.; CLEMENT, J. A.; MOHIMANI, H.; BRODERS, K.; McPHAIL, K. L.; OBER-SINGLETON, S. E.; RATH, C. M.; McDONALD, D.; KNIGHT, R.; WANG, M.; DORRESTEIN, P. C. MicrobeMASST: a taxonomically informed mass spectrometry search tool for microbial metabolomics data. Nature Microbiology, v. 9, p. 336-345, Feb. 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
|    |
Registros recuperados : 1 | |
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|