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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
05/10/2017 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
TORMA, P. do C. M. R.; BRASIL, A. V. S.; CARVALHO, A. V.; JABLONSKI, A.; RABELO, T. K.; MOREIRA, J. C. F.; GELAIN, D. P.; FLÔRES, S. H.; AUGUSTI, P. R.; RIOS, A. de O. |
Afiliação: |
Priscila do Carmo Marchioro Raupp Torma, UFRGS; Allana Von Sulzback Brasil, UFRGS; ANA VANIA CARVALHO, CPATU; André Jablonski, UFRGS; Thallita Kelly Rabelo, UFRGS; José Cláudio Fonseca Moreira, UFRGS; Daniel Pens Gelain, UFRGS; Simone Hickmann Flôres, UFRGS; Paula Rossini Augusti, UFRGS; Alessandro de Oliveira Rios, UFRGS. |
Título: |
Hydroethanolic extracts from different genotypes of açaí (Euterpe oleracea) presented antioxidant potential and protected human neuron-like cells (SH-SY5Y). |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 222, p. 94-104, May 2017. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.12.006 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fruit breeding programs have resulted in bioactive compounds increase and health effects. Thus, this study aimed to evaluate the antioxidant activity and neuroprotective effects of the hydroethanolic extracts from six açaí (Euterpe oleracea) genotypes using ABTS, deoxyribose, and glutathione oxidation assays, as well as, SH-SY5Y cells insulted with H2O2. L22P13 genotype showed the highest total content of anthocyanins, while L06P13 showed a high content of total carotenoids. However, the genotypes showed no difference in the antioxidant activity by ABTS and deoxyribose assays. The hydroethanolic extracts from different genotypes of açaí showed a protective effect (13?62%) on SH-SY5Y cells insulted by H2O2 at a concentration of 50 lg/mL by DCFH-DA assay. Except L04P16, no genotypes showed cytotoxicity in the SRB assay. These results indicate that açaí genotypes have antioxidant effect against reactive species generated in SH-SY5Y cells, suggesting a neuroprotective effect of the hydroethanolic extracts from these fruits. |
Palavras-Chave: |
Antocianinas; Atividade antioxidante; Carotenóides. |
Thesagro: |
Açaí. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 5 | |
5. |  | VASCONCELOS, D. M.; MACIEL, L. S.; DIONISIO, A. P.; BASSINELLO, P. Z.; BONFIM, R. M. Qualidade nutricional de polpa de baru conservado on farm. RG News, v. 9, n. 1, p. 111, 2023. Trabalho apresentado no 6º Simpósio da Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste. 2023, Recife.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios. |
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Registros recuperados : 5 | |
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