BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  31/12/2024
Data da última atualização:  28/01/2025
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  SOUZA, P. G. DE; SANTOS, A. C. C. dos; ORLANDO, E.; TRINDADE, M. E. F.; PALLONE, J.; AYRES, E. M. M.; ROSENTHAL, A.; TEODORO, A. J.
Afiliação:  PÂMELA GOMES DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; AUGUSTO CÉSAR COSTA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; EDUARDO ORLANDO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; MARIA EDUARDA FLORES TRINDADE, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; JULIANA PALLONE, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ELLEN M MENEZES AYRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ESTADO DO RIO DE JANEIRO; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ANDERSON JUNGER TEODORO, UNIVERSIDADE FEDERAL FLUMINENSE.
Título:  Comparison between methods of extraction and analysis of oxalic acid by flame atomic absorption spectrometry and uv-vis spectrophotometer in purslane leaves (Portulaca Oleracea L.).
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  In: SIMPóSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS E NUTRIÇÃO, 15., 2023, Campinas. Anais eletrônicos..., Galoá, 2024.
Idioma:  Inglês
Notas:  SLACAN. Pôster 166099.
Conteúdo:  Oxalic acid is an antinutrient that can complex with minerals such as calcium, reducing the bioaccessibility of this essential element, in addition to increasing the risk of generating oxalate crystals in the kidneys. Purslane (Portulaca oleracea L.), a Non-conventional edible plants (NCEP), has a high content of oxalic acid. Thus, this study aimed to compare two methods of extraction and analysis for the determination of oxalic acid in lyophilized purslane leaves. For extraction, two methods were used: the first, described by Adeneyi et al., (2009), where 6M HCl was used with heating for 1 hour (M1); and the second, described by Naiki et al., (2014), where 0.25N HCl was used, with heating for 15 min (M2). For both methods, an oxalate precipitation step was performed. The analyzes using the UV-vis spectrophotometer were performed using the KMnO4 oxidation method by oxalic acid, described by Naiki et al., (2014). For analysis by FAAS, the calcium concentration obtained was converted to that of oxalic acid, according to the formula described in the AOAC (1990), with adaptations. The results were expressed on a dry basis. In the spectrophotometer analyses, the leaves presented 27.5 ± 0.96 g/100g for M1 and 12.2 ± 1.1 g/100g for M2, showing a significant difference (p<0.05) between the results. In the FAAS analyses, the leaves presented 5.8 ± 0.5 g/100g for M1 and 6.1 g/100g for M2, with no significant difference (p<0.05) between the results. The very high levels found for the e... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acid digestion; Química verde; Spectrometry.
Thesagro:  Ácido Oxálico; Beldroega; Espectrofotometria; Extração; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Calcium oxalate; Extraction; Food technology; Spectrophotometers.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
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1.Imagem marcado/desmarcadoSUASSUNA, N. D.; COUTINHO, W. M.; MELO FILHO, P. de A.; PIO-RIBEIRO, G.; ANDRADE, G. P. de. Doenças. In: SANTOS, R. C. dos; FREIRE, R. M. M.; SUASSUNA, T. de M. F. (Ed.). Amendoim: o produtor pergunta, a Embrapa responde. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica: Campina Grande: Embrapa Algodão, 2009. p. 61-73
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSANTOS, R. C. dos; MOREIRA, J. de A. N.; ALMEIDA, R. P. de; RIBEIRO, J. P.; ANDRADE, G. P. de; PROCOPIO, C. D.; SILVA, A. M. D. Caracterização e avaliação de germoplasma exotico e cultivado de Arachis hypogaea L. Campina Grande: EMBRAPA-CNPA, 1997. 43p. (EMBRAPA-CNPA. Documentos, 56)
Biblioteca(s): Embrapa Algodão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoONOFRE, A. V. C.; AMORIM, L. L. B.; SITTOLIN, I. M.; ROCHA, M. de M.; FREIRE FILHO, F. R.; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; KIDO, É. A.; BENKO-ISEPPON, A. M. Identificação de marcas moleculares associadas à resistência ao vírus do mosaico severo do feijão-caupi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MELHORAMENTO DE PLANTAS, 5., 2009, Guarapari. O melhoramento e os novos cenários da agricultura: anais. Vitória: Incaper, 2009. 4 p. 1 CD-ROM. (Incaper. Documentos, 11).
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, T. M.; BLAWID, R.; COSTA JÚNIOR, A. C. da; LIMA, M. F.; ARAGAO, F. A. S. de; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO G.; ARANDA, M. A.; INOUE-NAGATA, A. K.; NAGATA, T. Complete genome sequence of melon yellowing-associated virus from melon plants with the severe yellowing disease in Brazil. Archives of Virology, v. 162, n. 12, p. 3899-3901, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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5.Imagem marcado/desmarcadoCOSTA, T. M.; BLAWID, R.; COSTA JUNIOR, A. C. da; LIMA, M. F.; ARAGÃO, F. A. S. de; ANDRADE, G. P. de; RIBEIRO, G. P.; ARANDA, M. A.; NAGATA, A. K. I.; NAGATA, T. Complete genome sequence of melon yellowing associated virus from melon plants with the severe yellowing disease in Brazil. Archives of virology, New York, v. 162, n. 2, p. 3899-3901, Dec. 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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6.Imagem marcado/desmarcadoONOFRE, A. V. C.; AMORIM, L. L. B.; SITTOLIN, I. M.; ROCHA, M. de M.; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; KIDO, E. A.; BENKO-ISEPPON, A. M. Análise de bulks segregantes (BSA) para detecção de marcadores DAF e microssatélite ligados ao gene de resistência ao vírus do mosaico severo em feijão-caupi. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 98
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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7.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, L. L. B.; ONOFRE, A. V. C.; SITTOLIN, I. M.; ROCHA, M. de M.; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; KIDO, E. A.; BENKO-ISEPPON, A. M. Fenotipagem e seleção de marcadores em população de mapeamento de feijão-caupi segregante para resistência ao vírus do mosaico severo do caupi (CPSMV). In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 222
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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8.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, L. L. B.; ONOFRE, A. V. C.; FERREIRA NETO, J. R. C.; SILVA, R. L. O. da; CORREIA, C. N.; SILVA, M. D. da; CARVALHO, R. de; HORRES, R.; MORETZSOHN M. de C.; SITTOLIN, I. M.; ROCHA, M. de M.; FREIRE FILHO, F. R.; PANDOLFI, V.; BARBOSA P. F. de A.; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; MONTE, S. J. H. do; KIDO, E. A.; BENKO-ISEPPON, A. M. Mapeamento genético e marcadores moleculares associados à resistência do feijão-caupi ao vírus do mosaico severo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para a produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. p. 30. Resumo 78.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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9.Imagem marcado/desmarcadoAMORIM, L. L. B.; ONOFRE, A. V. C.; FERREIRA NETO, J. R. C.; SILVA, R. L. O. da; CORREIA, C. N.; SILVA, M. D. da; CARVALHO, R. de; HORRES, R.; MORETZSOHN, M. D. C.; SITTOLIN, I. M.; ROCHA, M. de M.; FREIRE FILHO, F. R.; PANDOLFI, V.; BARBOSA, P. K. de A.; ANDRADE, G. P. de; PIO RIBEIRO, G.; MONTE, S. J. H. do; KIDO, E. A.; BENKO ISEPPON, A. M. Mapeamento genético e marcadores moleculares associados à resistência do feijão-caupi ao vírus do mosaico severo. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para a produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. Resumo 78.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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10.Imagem marcado/desmarcadoBENKO-ISEPPON, A. M.; KIDO, E. A.; PANDOLFI, V.; BARBOSA, P. K. A; BELARMINO, L. C.; MONTE, S. J. H. do; BRANDÃO, R. M. S. de; ARAUJO, A. de S.; CASTRO, J. A. F. de; SOARES-CAVALCANTI, N. da M.; SILVA, A. R. da; CALSA JUNIOR, T.; ROCHA, M. de M.; WINTER, P.; KAHL, G.; ROTTER, B.; HORRES, R.; MOLINA, C.; JUNGMANN, R.; AMORIM, L. L. B.; ONOFRE, A. V. C.; FERREIRA-NETO, J. R. C.; GRANJEIRO, T. B.; LIMA, A. S.; LOBO, M. D. P.; HOULLOU-KIDO, L. M.; CARVALHO, R. de; WANDERLEY-NOGUEIRA, A. C.; BARROS, P. dos S.; VIEIRA-MELLO, G. S.; BRASILEIRO-VIDAL, A. C.; BORTOLETI, K. C. de A.; PEDROSA-HARAND, A.; ANDRADE, P. P. de; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; SITTOLIN, I. M.; FREIRE FILHO, F. R. Brazilian cowpea transcriptome project: over 20 million expressed sequence tags to understand salinity and virus resistance. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE BIOTECNOLOGIA, 3., 2010. Fortaleza. Programa e resumos. Brasília, DF: SBBiotec, 2010. p. 97-98.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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11.Imagem marcado/desmarcadoKIDO, E. A.; PANDOLFI, V.; BARBOSA, P. K. A.; SILVA, L. C. B. da; SILVA, A. B. da; MONTE, S. J. H. do; BRANDÃO, R. M. S. de S.; ARAUJO, A. de S.; CASTRO, J. A. F. de; SOARES-CAVALCANTI, N. da M.; CALSA-JUNIOR, T.; ROCHA, M. M.; WINTER, P.; KAHL, G.; ROTTER, B.; HORRES, R.; MOLINA, C.; JUNGMANN, R.; AMORIM, L. L. B.; ONOFRE, A. V. C.; FARIAS NETO, J. C.; GRANJEIRO, T. B.; LIMA, A. S.; LOBO, M. D. P.; HOULLOU-KIDO, L. M.; CARVALHO, R. de; WANDERLEY-NOGUEIRA, A. C.; BARROS, P. dos S.; VIEIRA-MELLO, G. S.; BRASILEIRO-VIDAL, A. C.; BORTOLETI, K. C. de A.; PEDROSA-HARAND, A.; ANDRADE, P. P. de; ANDRADE, G. P. de; PIO-RIBEIRO, G.; SITTOLIN, I. M.; FREIRE FILHO, F. R.; CASTRO, L. A. B. de; BENKO-ISEPPON, A. M. Brazilian cowpea transcriptome project: over five million expressed sequence tags to understand salinity and virus resistance. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FISIOLOGIA VEGETAL, 12., 2009, Fortaleza. Desafios para a produção de alimentos e bioenergia: livro de resumos. Fortaleza: SBFV: UFC: Embrapa Agroindústria Tropical, 2009. p. 25-26. Resumo 61.
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