BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  05/09/2025
Data da última atualização:  05/09/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GABRIEL FILHO, J. B.; NOLETO, L. F. G.; IGA, G. D.; GONÇALVES, F. S.; CARDOSO, D. R.; TEIXEIRA, I. F.; RIBEIRO, C.
Afiliação:  UNIVERSIDADE FEDERAL DE OURO PRETO (UFOP); FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; UNIVERSITY OF SAO PAULO; UNIVERSITY OF SAO PAULO; FEDERAL UNIVERSITY OF SAO CARLOS; CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Visible light-driven selective C–C cleavage of glycerol into formic acid using Ni-poly(heptazine) imide.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Chemical Engineering Journal, v. 521, 166306, 2025.
Páginas:  9 p.
ISSN:  1385-8947
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.cej.2025.166306
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Glycerol is a biomass platform molecule derived from the biodiesel process that has the potential to be converted into value-added compounds, such as formic acid (FA). This C1 molecule can be produced through oxidative C–C cleavage pathways. However, many systems employed (Fenton and even heterogeneous photocatalysis) lack selectivity and tend to overoxidize glycerol. In this sense, highly crystalline poly(heptazine)imides, PHI, have been synthesized using a NaCl-based precursor (Na-PHI) exchanged with 2 wt% transition metals (Fe, Co, Ni, and Cu). The photocatalytic performance was tuned by cation exchange due to metal nature. The selective conversion of glycerol into formic acid was optimal for Ni-PHI, 50.6 % of conversion and 73.7 % of selectivity, after 20 h of reaction excited by a blue light LED (457 nm) in air. Further photocatalytic investigations showed that molecular oxygen is essential for C–C cleavage and that glycolic acid (GA, byproduct) is also transformed into formic acid over time. Mechanistic studies performed by EPR showed that Ni-PHI activates the C–H bonds of glycerol and glycolic acid by photogenerated holes and hydroxyl radicals. The latter is generated by a mild Fenton-like mechanism that occurs between the in situ generated H₂O₂ and Ni+/Ni2+ species of photocatalyst.
Palavras-Chave:  Glycerol conversion.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18733 - 1UPCAP - DDPROCI. 25/692025/75
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1.Imagem marcado/desmarcadoAFONSO JUNIOR, P. C.; CORRÊA, P. C.; ANDRADE, E. T. Efeito do impacto mecânico induzido sobre a integridade dos grãos e a qualidade do café. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 3., 2003, Porto Seguro. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2003. 1 CD-ROM
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2.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, E. T. de; REZENDE, R. P.; BORÉM, F. M.; ROSA, S. D. V. F. da; RIOS, P. de A.; OLIVEIRA, F. da S. de. Evaluation of the behavior of coffee stored in cooled and natural environments. Coffee Science, v. 17, e172051, 2022. 8 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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3.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, E. T. de; REZENDE, R. P.; BORÉM, F. M.; ROSA, S. D. V. F. da; OLIVEIRA, F. da S. de; RIOS, P. A. Numerical simulation of the temperature distribution of coffee stored in cooled and natural environments. Ciência e Natura, v. 45, e12, 2023. 28 p.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 3
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