BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical.
Data corrente:  13/05/2025
Data da última atualização:  13/05/2025
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; CANUTO, K. M.; MAIA, D. L. H.; RODRIGUES, S.; FERNANDES, F. A. N.
Afiliação:  ELENILSON G. ALVES FILHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; DAYANNE LARA HOLANDA MAIA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; SUELI RODRIGUES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ; FABIANO ANDRE NARCISO FERNANDES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO CEARÁ.
Título:  Plasma and ultrasound-treated cashew apple juices: An NMR analysis approach of its sugars, amino and organic acids.
Ano de publicação:  2025
Fonte/Imprenta:  Food Research International, 204, 115919, 2025.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.foodres.2025.115919
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cashew apple juice is a beverage derived from the peduncles of the cashew fruit (Anacardium occidentale). It is a nutrient-dense juice containing vitamins, organic acids, phenolics, carotenoids, amino acids, and sugars. Thermal processing darkens the juice, reducing its appeal, while non-thermal processing preserves its visual appeal but may lead to changes in its chemical composition. In this study, we evaluate the effects of plasma and ultrasound processing on the concentration of sugars, organic, and amino acids in cashew apple juice, analysing them by NMR technique. Experimental designs were planned to map each process ’ s main operating conditions range. Processing the juice with plasma has the advantage of preserving its natural chemical characteristics while boosting the amino acid content. Meanwhile, ultrasound processing reduces the juice ’ s sugar content by up to 21 %, offering the potential to create lower-calorie cashew apple juice without compromising its natural sweetness and sourness.
Palavras-Chave:  Fruit processing; Non-thermal technology NMR; Processamento de frutas; Suco tropical; Tecnologia não térmica RMN; Tropical juice.
Thesagro:  Caju; Composição Química.
Thesaurus Nal:  Cashew fruit; Chemical composition.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT)
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CNPAT17454 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, D. L. Efeito de bactérias promotoras de crescimento em plântulas de milho crescidas em solução nutritiva. 2018. 45 f. Dissertação (Mestrado Profissional em Biotecnologia e Gestão da Inovação) - Centro Universitário de Sete Lagoas - UNIFEMM, Sete lagoas, 2018. Orientadora: Sylvia Morais de Sousa Tinoco.
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBENÍTEZ-ANDRADE, D. L.; CASTRO, D. A.; LIMA, E. B. S. de; RÊGO, T. J. dos S.; REIS, A.; CORREIA, K. C.; MICHEREFF, S. J. Grupos de anastomose e patogenicidade de isolados de Rhizoctonia associados com a queima-da-saia em alface no Brasil. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FITOPATOLOGIA, 51., 2019, Recife. Anais... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Fitopatologia, 2019. p. 488. Resumo.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.
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3.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, C.; ANDRADE, D. L.; OLIVEIRA, N. T.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; MARRIEL, I. E.; GOMES, E. A.; LANA, U. G. P.; SOUSA, S. M. de. Evaluating the effects of microorganism biostimulants in maize to improve plant growth. In: LATIN-AMERICAN CONFERENCE ON PLANT PHENOTYPING AND PHENOMICS FOR PLANT BREEDING, 2., 2017, São Carlos. Proceedings. São Carlos: Embrapa Instrumentação, 2017. p. 69.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCONCEIÇÃO, C. L. da; ANDRADE, D. L.; CARVALHO, C.; PALHARES, V.; OLIVEIRA, N. T. de; BATISTA, F. de C.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; MARRIEL, I. E.; GOMES, E. A.; LANA, U. G. de P.; SOUSA, S. M. de. Avaliação de promotores de crescimento microbianos em plântulas de milho crescidas em solução nutritiva. In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/BIC JÚNIOR, 12., 2017, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2017.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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5.Imagem marcado/desmarcadoANDRADE, D. L.; CARVALHO, C.; PALHARES, V.; OLIVEIRA, N. T.; MARRIEL, I. E.; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; PASTINA, M. M.; GOMES, E. A.; LANA, U. G. P.; SOUSA, S. M. de. Avaliação do efeito de bactérias promotoras de crescimento no desenvolvimento de plântulas de milho em hidroponia. In: SIMPÓSIO DE MICROBIOLOGIA DA UFMG, 4., 2017, Belo Horizonte. Metabolismo microbiano: saúde, ambiente e biotecnologia: resumos. Belo Horizonte: UFMG, 2017. p. 40.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, S. M. de; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; ANDRADE, D. L.; CARVALHO, C. G. de; RIBEIRO, V. P.; PASTINA, M. M.; MARRIEL, I. E.; LANA, U. G. de P.; GOMES, E. A. Cepas de Bacillus e Azospirillum aumentam o crescimento e a absorção de nutrientes em milho em condições hidropônicas. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2018. 31 p. (Embrapa Milho e Sorgo. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 184).
Tipo: Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, S. M. de; OLIVEIRA-PAIVA, C. A.; ANDRADE, D. L.; CARVALHO, C. G. de; RIBEIRO, V. P.; PASTINA, M. M.; MARRIEL, I. E.; LANA, U. G. de P.; GOMES, E. A. Tropical Bacillus strains inoculation enhances maize root surface area, dry weight, nutrient uptake and grain yield. Journal of Plant Growth Regulation, v. 40, p. 867-877, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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