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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical. |
Data corrente: |
20/08/2020 |
Data da última atualização: |
26/04/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, J. R.; BRUNO, L. M.; WURLITZER, N. J.; SOUSA, P. H. M. de; HOLANDA, S. A. de M. |
Afiliação: |
JANICE RIBEIRO LIMA, CTAA; LAURA MARIA BRUNO, CNPAT; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; Paulo Henrique Machado de Sousa, Universidade Federal do Ceará - UFC; Samara Alves de Mesquita Holanda, Universidade Federal do Ceará - UFC. |
Título: |
Cashew nut-based beverage: development, characteristics and stability during refrigerated storage. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, Campinas, v. 41, sup. 1, p. 60-64, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.33819 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
A cashew nut-based beverage was obtained using broken cashew kernels and its composition and stability were evaluated during refrigerated storage for 60 days. Sensory tests were performed to define the formulation, testing the best proportion between kernels and water, the effect of kernel roasting, the ideal sweetness, the beverage attributes and the sensory acceptance. A cashew nut beverage can be obtained by grinding the kernel with water in the proportion of 1:10 (m/m) with added sugar at 3%, followed by heat treatment at 140ºC for four seconds. The proximate composition was 11.49% total solids, 0.26% ashes, 1.83% proteins, 3.97% lipids and 5.43% total carbohydrates. The pH remained above 6.49 and the color darkened during storage. The product was considered microbiologically safe and shelf-stable for at least 2 months, and sensory acceptance remained at an average value of 7.1 on a 9-point hedonic scale. |
Palavras-Chave: |
Anacardium occidentale L; Cashew kernel; Dairy substitute; Nut milk. |
Thesaurus Nal: |
Cashew nuts. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 8 | |
5. |  | OLIVEIRA, M. I. P. de; BELTRÃO, N. E. de M.; ROCHA, M. do S.; AMORIM, M. L. C. M. de; BURITI, C. de O. Domesticação do pinhão manso visando a produção de biodiesel. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE PLANTAS OLEAGINOSAS, ÓLEOS, GORDURAS E BIODIESEL, 6., 2009, Montes Claros. Biodiesel: inovação tecnológica - Livro de resumos. Lavras: UFLA, 2009.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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6. |  | BELTRAO, N. E. de M.; ALVES, G. da S.; BRITO NETO, J. F. de; SAMPAIO, L. R.; FREIRE, M. A. de O.; AMORIM, M. L. C. M. de; ALEXANDRIA JUNIOR, F. F. de. Período crítico de competição das plantas daninhas na brs energia em duas densidades de plantio. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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7. |  | ALVES, G. da S.; BELTRAO, N. E. de M.; BRITO NETO, J. F. de; SAMPAIO, L. R.; MARÇAL, J. A.; AMORIM, M. L. C. M. de; SILVA, F. V. de F. Efeito da adubação orgânica sobre o crescimento inicial do pinhão manso (Jatropha Curcas l.). In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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8. |  | BELTRAO, N. E. de M.; OLIVEIRA, M. I. P. de; BRITO NETO, J. F. de; AMORIM, M. L. C. M. de; ROCHA, M. do S.; SILVA, W. A. da; SILVA, F. V. de F.; SILVA, F. M. de O. Comportamento de cultivares de mamoneira em diferentes altitudes. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MAMONA, 4.; SIMPÓSIO INTERNACIONAL DE OLEAGINOSAS ENERGÉTICAS, 1., 2010, João Pessoa. Inclusão social e energia: anais. Campina Grande: Embrapa Algodão, 2010.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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Registros recuperados : 8 | |
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