|
|
 | Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
06/12/2024 |
Data da última atualização: |
06/12/2024 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ANJOS, M. R. dos; JESUS, M. S. C. de; SANTIAGO, M. C. P. de A.; WILHELM, A. E.; PACHECO, S. |
Afiliação: |
MARIANNA RAMOS DOS ANJOS, CTAA; MONALISA SANTANA COELHO DE JESUS, CTAA; MANUELA CRISTINA P DE A SANTIAGO, CTAA; ALLAN EDUARDO WILHELM, CTAA; SIDNEY PACHECO, CTAA. |
Título: |
Métodos para determinação de vitamina D por cromatografia líquida de alta eficiência: uma revisão. |
Ano de publicação: |
2024 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Virtual de Química, v. 16, n. 3, p.445-455, 2024. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.21577/1984-6835.20240008 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Scientific community’s interest in the role of vitamin D in health has increased greatly in recent years. About 1 billion people around the world have deficiency or insufficiency of this vitamin. This statistic is worrying, as vitamin D is indispensable to human health. Accurate measurement of vitamin D is necessary to provide adequate recommendations for supplementation for at-risk groups and to monitor regulatory compliance. Since both under-dosing and overdosing of vitamin D can have adverse health effects, adequate control of the presence of this vitamin in both food and supplements is necessary. Determination of vitamin D in foods represents an enormous analytical challenge because the chemistry of this vitamin is complex and the methods are detailed and time-consuming. The objective of this work is to review the analytical methods for vitamin D determination in foods, using high-performance liquid chromatography as an analytical tool. |
Palavras-Chave: |
HPLC; Vitamin D2; Vitamin D3. |
Thesaurus Nal: |
Cholecalciferol; Ergocalciferol. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01708naa a2200241 a 4500 001 2170141 005 2024-12-06 008 2024 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.21577/1984-6835.20240008$2DOI 100 1 $aANJOS, M. R. dos 245 $aMétodos para determinação de vitamina D por cromatografia líquida de alta eficiência$buma revisão.$h[electronic resource] 260 $c2024 520 $aScientific community’s interest in the role of vitamin D in health has increased greatly in recent years. About 1 billion people around the world have deficiency or insufficiency of this vitamin. This statistic is worrying, as vitamin D is indispensable to human health. Accurate measurement of vitamin D is necessary to provide adequate recommendations for supplementation for at-risk groups and to monitor regulatory compliance. Since both under-dosing and overdosing of vitamin D can have adverse health effects, adequate control of the presence of this vitamin in both food and supplements is necessary. Determination of vitamin D in foods represents an enormous analytical challenge because the chemistry of this vitamin is complex and the methods are detailed and time-consuming. The objective of this work is to review the analytical methods for vitamin D determination in foods, using high-performance liquid chromatography as an analytical tool. 650 $aCholecalciferol 650 $aErgocalciferol 653 $aHPLC 653 $aVitamin D2 653 $aVitamin D3 700 1 $aJESUS, M. S. C. de 700 1 $aSANTIAGO, M. C. P. de A. 700 1 $aWILHELM, A. E. 700 1 $aPACHECO, S. 773 $tRevista Virtual de Química$gv. 16, n. 3, p.445-455, 2024.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registros recuperados : 6 | |
1. |  | CARVALHO, E. J. M.; VELOSO, C. A. C.; GRAÇA, J. J. da C.; AMERICO, R. R.; CHAGAS, P. S. das; MENDES, J. R.; REGO, R. S. Avaliação de parâmetros físicos e da matéria orgânica em latossolo do cerrado e da Amazônia Oriental. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA AGUA 12., 1998, Fortaleza. Resumos expandidos. Fortaleza: UFCE, 1998. p. 108-109.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|    |
2. |  | CARVALHO, E. J. M.; VELOSO, C. A. C.; MENDES, J. R.; GRAÇA, J. J. da C.; AMERICO, R. R.; CHAGAS, P. S. M. das; REGO, R. S. Caracterização de paramentos físico e da matéria orgânica em latossolo amarelo argiloso sob diferentes agroecossistemas no município de Paragominas-PA. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE MANEJO E CONSERVAÇÃO DO SOLO E DA AGUA 12., 1998, Fortaleza. Resumos expandidos. Fortaleza; UFCE, 1998. p. 20-21.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|    |
3. |  | VELOSO, C. A. C.; AMERICO, R. R.; CHAGAS, P. S.; EL-HUSNY, J. C.; PEREIRA, W. L. M.; TENORIO, A. R. de M. Efeito do potássio na produção de matéria seca em três cultivares de soja. In: REUNIÃO BRASILEIRA DE FERTILIDADE DO SOLO E NUTRIÇÃO DE PLANTAS, 23.; REUNIÃO BRASILEIRA SOBRE MICORRIZAS, 7.; SIMPÓSIO BRASILEIRO DE MICROBIOLOGIA DO SOLO, 5.; REUNIÃO BRASILEIRA DE BIOLOGIA DO SOLO, 2., 1998, Caxambu. Interrelação fertilidade, biologia do solo e nutrição de plantas: consolidando um paradigma: resumos. Lavras: UFLA: SBCS: SBM, 1998. p. 684. FertBIO 98.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|    |
4. |  | PEREIRA, W. L. M.; GRAÇA, J. J. da C.; TENÓRIO, A. R. M.; GAMA, J. R. N. F.; GOÉS, J. E. de M.; MENDEZ, J. G. R.; AMÉRICO, R. R.; CHAGAS, P. S. M.; SILVA, P. R. O. da. Mapa de solos da Estação Experimental de Castanhal - PA. [Belém, PA]:FCAP, 1997. 1 Mapa, color, 66 cm x 95 cm, escala 1:1000.000.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|   |
5. |  | TENORIO, A. R. de M.; GRACA, J. J. da C.; GOES, J. E. M.; MENDEZ, J. R.; GAMA, J. R. N. F.; SILVA, P. R. O. da; CHAGAS, P. S. M. das; SILVA, R. N. P. da; AMERICO, R. R.; PEREIRA, W. L. M. Mapeamento dos solos da estação de piscicultura de Castanhal, PA. Belém, PA: FCAP, 1999. p.5-26. (FCAP. Informe técnico, 25). Encadernado com: TENORIO, A. R. de M.; GRACA, J. J. da C.; GOES, J. E. M.; MENDEZ, J. G. R.; GAMA, J. R. N. F.; SILVA, P. R. O. da; CHAGAS, P. S. M. das; AMERICO, R. R.; PEREIRA, W. L. M.; PINTO, W. da S. Mapeamento e uso atual dos...Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|    |
6. |  | TENÓRIO, A. R. M.; GRAÇA, J. J. da C.; GOÉS, J. E. de M.; MENDEZ, J. G. R.; GAMA, J. R. N. F.; SILVA, P. R. O. da; CHAGAS, P. S. M.; AMÉRICO, R. R.; PEREIRA, W. L. M.; PINTO, W. da S.; MENDEZ, J. G. R.; GOÉS, J. E. de M. Mapa de solos da Fazenda Escola Experimental de Igarapé-Açu. [Belém, PA]: FCAP, 1997. 1 Mapa, color, 72 cm x 82 cm, escala 1:3000.Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
|   |
Registros recuperados : 6 | |
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|