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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
14/03/2017 |
Data da última atualização: |
20/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CARVALHO, A. V.; SILVEIRA, T. F. F. da; MATTIETTO, R. de A.; OLIVEIRA, M. do S. P. de; GODOY, H. T. |
Afiliação: |
ANA VANIA CARVALHO, CPATU; Tayse Ferreira Ferreira da Silveira, UNICAMP; RAFAELLA DE ANDRADE MATTIETTO, CPATU; MARIA DO SOCORRO P DE OLIVEIRA, CPATU; Helena Teixeira Godoy, UNICAMP. |
Título: |
Chemical composition and antioxidant capacity of açaí (Euterpe oleracea) genotypes and commercial pulps. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of the Science of Food and Agriculture, v. 97, n. 5, p. 1467-1474, Mar. 2017. |
DOI: |
10.1002/jsfa.7886 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Açaí has been reported to contain many bioactive compounds, including phenolic compounds such as anthocyanins. This study aimed to determine the chemical composition and antioxidant potential of pulps of three different açaí genotypes from the Active Germplasm Bank of Embrapa Eastern Amazon and three commercial açaí pulps from Belém, state of Pará, Brazil. RESULTS: Anthocyanin 3-rutinoside was the major anthocyanin present in freeze-dried açaí pulp samples. The commercial sample C showed the greatest amounts of cyanidin 3-glucoside and cyanidin 3-rutinoside (18 942 and 34 397 µg 1 respectively). The content of phenolic compounds varied significantly among the commercial and genotype samples, and vanillic acid was found in the highest concentration in the samples studied. All açaí samples showed high DPPH, ORAC and TEAC values, confirming the exceptionally high radical-scavenging capacity of açaí pulp previously reported by other researchers. CONCLUSION: The commercial samples showed higher antioxidant capacity and higher levels of anthocyanins and non-anthocyanic compounds than those of the genotype samples. Among the genotypes studied, L4P16 stood out for its higher contents of fibre and bioactive compounds and higher antioxidant capacity, indicating that this genotype has great potential for use in plant breeding programs that should be further explored. |
Palavras-Chave: |
Antocianinas; Atividade antioxidante; Compostos bioativos; Compostos fenólicos. |
Thesagro: |
Açaí. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 712 | |
6. |  | ALMEIDA, A. M. B. Avaliacao do germoplasma de soja em relacao a doencas. In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Recursos Geneticos (Brasilia, DF). Catalogo de germoplasma de soja. Brasilia: EMBRAPA-CENARGEN, 1982. p.139-192. (EMBRAPA-CENARGEN. Documentos,3). p.139-192 (EMBRAPA-CENARGEN. Documentos, 3)Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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19. |  | ALMEIDA, A. M. R. Doenças da soja no Brasil: epidemiologia e controle. In: PUIGNAU, J. P. (Ed.). Produccion de soja. Montevideo: IICA-PROCISUR, 1992. p.165-186. (IICA-PROCISUR. Dialogo, 34). Trabajos presentados a los Cursos sobre Produccion de Soja realizados en Santa Cruz, Bolivia: 1-6/8/88; Encarnacion, Paraguay: 28/8-1/9/89; M. Juarez, Cordoba, Argentina: 27/31-8/90.Biblioteca(s): Embrapa Soja. |
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Registros recuperados : 712 | |
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