BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  16/05/2024
Data da última atualização:  11/06/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GIROTO, A. S.; GUIMARÃES, G. G. F.; MAJARON, V.; KLAIC, R.; AVANSI, W.; RIBEIRO, C.
Afiliação:  EPAGRI - AGRICULTURAL RESEARCH AND RURAL EXTENSION COMPANY OF SANTA CATARINA; FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS; FEDERAL UNIVERSITY OF SÃO CARLOS; CAUE RIBEIRO DE OLIVEIRA, CNPDIA.
Título:  Effect of Urea: Hydroxyapatite Composites for Controlled-Release Fertilization to Reduce P Complexation in Soils.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Communications in Soil Science and Plant Analiysis, v. 55, n. 3, 2024.
Páginas:  302 - 312
DOI:  https://doi.org/10.1080/00103624.2023.2268645
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT Phosphorous fixation in the soil is the most limiting factor for P-management, and previous studies have indicated that coupling nanoparticulated P sources (e.g. hydroxyapatite) in adequate matrices nanocomposites) can increase nutrient uptake. However, how the nanocomposite affects the P fixation is still an open question. Herein we describe X-ray absorption near edge structure (XANES) experiments to investigate the role of phosphate fertilizer (P) composite in reducing P complexation in soil. Experiments in a greenhouse (maize cultivation) and soil incubation comparatively revealed that a composite formed by the dispersion of hydroxyapatite (phosphate source) into urea could increase the production of dry matter (compared to monoammonium phosphate, MAP), keeping the residual P available in the soil for future cultivations (i.e. not strongly bonded to minerals). This behavior was evidenced by P-XANES, which indicated that the composite induced the bonding of remnant P to more labile organic fractions instead of mineral phases, as seen in MAP cultivation.
Palavras-Chave:  Controlled release; P-complexation; P-speciation.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18428 - 1UPCAP - DDPROCI.24/332024/51
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1.Imagem marcado/desmarcadoANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. de M.; ALFENAS, R. de C. G.; QUEIROZ, V. A. V.; CARVALHO, C. W. P. de; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. Extruded sorghum consumption associated with a caloric restricted diet reduces body fat in overweight men: a randomized controlled trial. Food Research International, Barking, v. 119, p. 693-700, 2019. Publicado online em 15 out. 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
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2.Imagem marcado/desmarcadoANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. de M.; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; SANT'ANA, H. M. P.; ALFENAS, R. de C. G. Consumption of a drink containing extruded sorghum reduces glycaemic response of the subsequent meal. European Journal of Nutrition, 2016. published on line 12 out. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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3.Imagem marcado/desmarcadoANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. de M.; QUEIROZ, V. A. V.; MENEZES, C. B. de; CARVALHO, C. W. P. de; SANT'ANA, H. M. P.; ALFENAS, R. de C. G. Consumption of a drink containing extruded sorghum reduces glycaemic response of the subsequent meal. European Journal of Nutrition, v. 57, n. 1, p. 251-257, 2018. Publicado online em 12 out. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoANUNCIAÇÃO, P. C.; CARDOSO, L. DE M.; GOMES, J. V. P.; DELLA LUCIA, C. M.; CARVALHO, C. W. P. de; GALDEANO, M. C.; QUEIROZ, V. A. V.; ALFENAS, R. DE C. G.; MARTINO, H. S. D.; PINHEIRO-SANT'ANA, H. M. Comparing sorghum and wheat whole grain breakfast cereals: Sensorial acceptance and bioactive compound content. Food Chemistry, n. 221, p. 984-989, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Milho e Sorgo.
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