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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  18/01/2017
Data da última atualização:  17/01/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MALEGORI, C.; MARQUES, E. J. N.; FREITAS, S. T. de; PIMENTEL, M. F.; PASQUINI, C.; CASIRAGHI, E.
Afiliação:  CRISTINA MALEGORI, DeFENS Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Università degli Studi di Milano, Milano, Italy; EMANUEL JOSÉ NASCIMENTO MARQUES, UFPE; SERGIO TONETTO DE FREITAS, CPATSA; MARIA FERNANDA PIMENTEL, UFPE; CELIO PASQUINI, Institute of Chemistry, University of Campinas, Campinas (SP); ERNESTINA CASIRAGHI, DeFENS Department of Food, Environmental and Nutritional Sciences, Università degli Studi di Milano, Milano, Italy.
Título:  Comparing the analytical performances of Micro-NIR and FT-NIR spectrometers in the evaluation of acerola fruit quality, using PLS and SVM regression algorithms.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Talanta, v. 165, 112-116, 2017.
DOI:  10.1016/j.talanta.2016.12.035
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The main goal of this study was to investigate the analytical performances of a state-of-the-art device, one of the smallest dispersion NIR spectrometers on the market (MicroNIR 1700), making a critical comparison with a benchtop FT-NIR spectrometer in the evaluation of the prediction accuracy. In particular, the aim of this study was to estimate in a non-destructive manner, titratable acidity and ascorbic acid content in acerola fruit during ripening, in a view of direct applicability in field of this new miniaturised handheld device. Acerola (Malpighia emarginata DC.) is a super-fruit characterised by a considerable amount of ascorbic acid, ranging from 1.0% to 4.5%. However, during ripening, acerola colour changes and the fruit may lose as much as half of its ascorbic acid content. Because the variability of chemical parameters followed a non-strictly linear profile, two different regression algorithms were compared: PLS and SVM. Regression models obtained with Micro-NIR spectra give better results using SVM algorithm, for both ascorbic acid and titratable acidity estimation. FT-NIR data give comparable results using both SVM and PLS algorithms, with lower errors for SVM regression. The prediction ability of the two instruments was statistically compared using the Passing-Bablok regression algorithm; the outcomes are critically discussed together with the regression models, showing the suitability of the portable Micro-NIR for in field monitoring of chemical parameters of... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Máquinas vector de suporte; MicroNIR; Partial Least Squares (PLS); Passing-Bablok regre; Regressão de Passo-Bablok; Support Vector Machines (SVM).
Thesagro:  Acerola; Acidez; Maturação; Vitamina C.
Thesaurus Nal:  Malpighia emarginata.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
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Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56297 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  24/01/2006
Data da última atualização:  19/01/2021
Título:  A PRODUÇÃO de sementes no Brasil: relatório da safra: 2001/2002.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Brasília, DF: Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento: Embrapa Transferência de Tecnologia: ABRASEM, 2003.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Área plantada para produção de sementes - safra 2001/2002. Produção de sementes de forrageiras; Produção de batata-semente; Comparativo entre as cultivares produzidas nas safras 2000/2001 e 2001/2002; Estimativa do valor (R$) da produção de sementes safra 2001/2002; Listagem de produção aprovada por cultivar e por espécie.
Palavras-Chave:  Arroz de sequeiro; Brasil; Forrageira; Forrageiras; Relatório.
Thesagro:  Algodão; Arroz Irrigado; Batata; Feijão; Milho; Produção; Produção de Sementes; Semente; Soja; Trigo.
Categoria do assunto:  --
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/220423/1/A-producao-de-sementes.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE33736 - 1UMTLV - PPSNTP964s2006.00214
AI-SEDE33736 - 2UMTLV - PPSNTP964s2011.00575
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