Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  29/10/2004
Data da última atualização:  25/03/2013
Autoria:  GONÇALVES, P. de S.; MARTINS, A. L. M.; BORTOLETTO, N.; BATAGLIA, O. C. SILVA, M. de A.
Título:  Age trends in the genetic control of production traits in Hevea.
Ano de publicação:  2003
Fonte/Imprenta:  Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 3, n. 2, p. 163-172, June 2003.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Seven clones were studied, at four locations, in replicated trials, in São Paulo State, Brazil, to determine the nature and extent of the genetic and environmental control of yield and girth traits in rubber tree [Hevea brasiliensis (Willd. ex Adr. de Juss.) Muell.-Arg.]. The clones represented a range of recommended material for planting, whereas the locations were selected to represent a range of rubber growing areas. Trees were studied for yield and girth over 11 years including three years after the initiation of tapping for latex: girth, vigor, and rubber yield. Girth analyses data showed a consistent increase in genotype component over the pre-tapping stage from 16 percent to 40 percent, with a corresponding decrease in the effect of the environment (71 percent to 38 percent). With respect to yield there was a similar change from environmental control to genetic control of the trait over the three years during which yield was monitored. Correlations between final tree size and earlier measurements indicate that different genes are involved in pre-and post- tapping growth. This implies that post-tapping size measurements alone are useful as predictors of final size. There are non significant but negative correlations between vigour and rubber production. The implications of these findings to breeding and selection of rubber for these two production traits are discussed.
Palavras-Chave:  Hevea brasilienses; Variances components; Vigour; Yield.
Thesagro:  Controle Genético; Seringueira.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF21813 - 1ADDAP - --631.05C2004.00160
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  22/10/2012
Data da última atualização:  22/10/2012
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  OLIVEIRA, G. A. F.; OLIVEIRA, H. B.; BARBOSA, C. de J.; HADDAD, F.; JESUS, O. N. de; OLIVEIRA, E. J. de.
Afiliação:  GILMARA ALVARENGA FACHARDO OLIVEIRA, UFRB; HENRIQUE BATISTA OLIVEIRA, Fapesb; CRISTIANE DE JESUS BARBOSA, CNPMF; FERNANDO HADDAD, CNPMF; ONILDO NUNES DE JESUS, CNPMF; EDER JORGE DE OLIVEIRA, CNPMF.
Título:  Avaliação da resistência do maracujazeiro à fusariose em condições de campo.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  In: JORNADA CIENTÍFICA EMBRAPA MANDIOCA E FRUTICULTURA, 6., 2012, Cruz das Almas. Anais... Cruz das Almas: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2012.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A produção nacional de maracujá é de cerca de 714 mil toneladas, sendo a região Nordeste responsável por aproximadamente 73% dessa produção. Apesar desse destaque, a produtividade média nacional é baixa, comparada ao potencial de produção da cultura.
Palavras-Chave:  Fusarium oxysporum f.sp; Melhoramento genético; Passiflorae.
Thesagro:  Maracujá.
Thesaurus NAL:  Passiflora.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/68433/1/079-12-Gilmara-Cristiane.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMF28852 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional