BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  19/10/2020
Data da última atualização:  11/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, D. de S.; ALVES, A. A.; ROGERIO, M. C. P.; POMPEU, R. C. F. F.; PEREIRA, E. S.; AZEVEDO, D. M. M. R.; GUEDES, L. F.; COSTA, C. dos S.; MUIR, J. P.
Afiliação:  DELANO DE SOUSA OLIVEIRA, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brazil; ARNAUD AZEVÊDO ALVES, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brazil; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; ELZÂNIA SALES PEREIRA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; DANIELLE MARIA MACHADO R AZEVEDO, CPAMN; LUCIANA FREITAS GUEDES, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; CLÉSIO DOS SANTOS COSTA, Universidade Federal do Ceará (UFC) - Fortaleza, CE, Brazil; JAMES PIERRE MUIR, Texas A&M Agrilife Research - Stephenville, TX, USA.
Título:  Influence of nutrient restriction on finishing Morada Nova lambs.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Tropical Animal Health and Production, v. 52, p. 3509-3518, 2020.
DOI:  10.1007/s11250-020-02385-5
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Our objective was to evaluate the effect of 15% crude protein (CP) and total digestible nutrient (TDN) restriction vis-á-vis that recommended by NRC (2007) on feed intake, digestibility, and average daily gain (ADG) of confined Morada Nova lambs. Twenty lambs with 18.8?±?2.8 kg liveweight were assigned to a randomized 2?×?2 factorial experiment with either early- or late-maturity feed formulation according to ?Nutrient Requirements of Small Ruminants? with or without 15% CP and TDN restriction. The early-maturity diet, independent of restriction, resulted in greater dry matter and organic matter intake and increased rumination efficiency and feed conversion. Early-maturity diets also had the greatest nutrient digestibility as well as ADG and total gains. With late-maturity diets, independent of restriction, there were greater CP and TDN digestibilities as well as neutral detergent fiber (NDF) feed efficiency. However, when 15% of nutrients were restricted for late-maturity lamb diets, there was greater NDF intake and greater ether extract digestibility. Unrestricted early-maturity lamb diets was the better diet for confined Morada Nova lambs. Attention should be given to minimum effective NDF consumed and physically effective for this diet formulation. The use of late-maturity diets as recommended by NRC (2007) allows for 15% restriction of CP and TDN in Morada Nova lambs without negative effects on performance. This restriction should be tested in other tropical b... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Brasil; Diet adjustment; Feed conversion efficiency; Lamb finishing; Nutritional parameters; Restrição alimentar; Semiárido.
Thesagro:  Cordeiro; Dieta; Digestibilidade; Eficiência Nutricional; Nutrição Animal; Ovino.
Thesaurus Nal:  Animal nutrition; Brazil; Dietary restriction; Early development; Lamb feeding; Nutritional support; Semiarid zones; Sheep feeding.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio-Norte (CPAMN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39651 - 1UPCAP - DD
CPAMN33017 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. G. da; OLIVEIRA, M. G. de C.; SOARES, D. M.; PEREIRA, R. M. Passos para a construção de três abanadoras de sementes. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 49 p. il. Acompanha 1 DVD.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. G. da; OLIVEIRA, M. G. de C.; SOARES, D. M.; PEREIRA, R. M. Passos para a construção de três trilhadoras de arroz. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2011. 41 p. il. Acompanha 1 DVD.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. F. C. de; SILVEIRA, P. M. da; OLIVEIRA, M. G. de C.; FARIA, A. L. D. de (ed.). Embrapa GTEC Feijão 6 toneladas: ciclo 2011 a 2017. [S.l.]: Syngenta, 2018. v.2. 116 p. il.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSILVA, J. G. da; OLIVEIRA, M. G. de C.; SOARES, D. M.; PEREIRA, R. M. Étapes pour la fabrication de trois souffleuses de semences. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Riz et Haricots, 2011. 51 p.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, L. F. C. de; OLIVEIRA, M. G. de C.; WENDLAND, A.; HEINEMANN, A. B.; GUIMARÃES, C. M.; FERREIRA, E. P. de B.; QUINTELA, E. D.; BARBOSA, F. R.; CARVALHO, M. da C. S.; LOBO JUNIOR, M.; SILVEIRA, P. M. da; SILVA, S. C. da. Conhecendo a fenologia do feijoeiro e seus aspectos fitotécnicos. 2.ed.rev.ampl. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 61 p. il.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, M. G. de C.; OLIVEIRA, L. F. C. de; WENDLAND, A.; GUIMARÃES, C. M.; QUINTELA, E. D.; BARBOSA, F. R.; CARVALHO, M. da C. S.; LOBO JUNIOR, M.; SILVEIRA, P. M. da. Conhecendo a fenologia do feijoeiro e seus aspectos fitotécnicos. Brasília, DF: Embrapa, 2018. 59 p. il.
Tipo: Autoria/Organização/Edição de Livros
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