Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  08/12/2017
Data da última atualização:  08/12/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FIGUEIREDO, M. A. de; COELHO, S. V. B.; ROSA, S. D. V. F. da; VILELA, A. L.; SILVA, L. C.
Afiliação:  MADELEINE ALVES DE FIGUEIREDO, DA/UFLA; STEFANIA VILAS BOAS COELHO, DA/UFLA; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, SAPC; AMANDA LIMA VILELA, DA/UFLA; LUCIANO COUTINHO SILVA, DBCM/UFPB.
Título:  Exploratory
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Journal of Seed Science, v. 39, n. 2, p. 150-158, 2017
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Estudos exploratórios para a criopreservação de sementes de Coffea arabica L.
Conteúdo:  Cryopreservation is a viable option for conservation of coffee germplasm. However, for this technique to be completely successful, it is of fundamental importance to carry out studies that ensure maintenance of cell integrity before and after immersion in liquid nitrogen (LN). Therefore, the aim in this study was to investigate the water content, cooling rate, and final temperature most suitable for cryopreservation of Coffea arabica L. seeds. The seeds were dried by silica gel to water contents of 5, 10, 15, 20, 30 and 40 % wb, subjected to slow cooling treatments at speeds of -1, -3 and -5 °C min.-1 to final temperatures of -40, -50 and -60 °C and then directly immersed in LN. After storage, seeds were rewarmed at 40 °C for two minutes. The survival rate and viability of the seeds and embryos were evaluated by the tetrazolium and germination tests. Results of the tetrazolium test indicate that embryos excised from cryopreserved seeds are less sensitive to cryopreservation than whole seeds are. The water content of 20% wb and the use of zygotic embryos led to the highest survival rate of the coffee seeds, depending on the cooling rate and the final temperature of precooling.
Palavras-Chave:  Coffee; Liquid nitrogen; Nitrogênio líquido; Resfriamento lento; Slow cooling; Teor de água.
Thesagro:  Café.
Thesaurus Nal:  silica gel; Water content.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/168535/1/Exploratory-studies-for-cryopreservation.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1210 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  21/11/2019
Data da última atualização:  21/11/2019
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  GAUNA, D.; OVIEDO, S.; CAMPOS, S. K.; PENA JUNIOR, M. A. G.; VIAL, A.; SZOSTAK, J.
Afiliação:  DIEGO GAUNA, INTA, ARGENTINA; SEBASTIÁN OVIEDO, INIA, URUGUAY; SILVIA KANADANI CAMPOS, SIRE; MARCOS ANTONIO GOMES PENA JUNIOR, SIRE; ALEJANDRA VIAL, INIA, CHILE; JAVIER SZOSTAK, IPTA, PARAGUAY.
Título:  Síntesis del estudio prospectivo: el Cono Sur ante una instancia crucial del desarrollo tecnológico global: megatendencias, incertidumbres críticas y preguntas claves para el futuro de los sistemas agropecuários y agroalimentarios del Cono Sur.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Montevideo: Procisur, IICA, 2019.
Páginas:  30 p.
Descrição Física:  PDF.
Idioma:  Espanhol
Notas:  Programa Cooperativo para el Desarrollo Tecnológico Agroalimentario y Agroindustrial del Cono Sur (PROCISUR).
Conteúdo:  El estudio se realizó bajo la modalidad del aprender-haciendo, donde los equipos del Instituto de Prospectiva y Políticas Públicas, del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA), y Agropensa, de la Empresa Brasileña de Investigación Agropecuaria (EMBRAPA), diseñaron el ejercicio y los instrumentos para capacitar a profesionales seleccionados de los institutos nacionales de investigación agropecuaria (INIA) del Cono Sur, de modo de comenzar a construir una red de prospectiva e inteligencia estratégica en el ámbito del PROCISUR.
Thesagro:  Desenvolvimento Agrícola; Inovação; Sistema de Alimentação; Tecnologia Agrícola.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205121/1/procisur-sintesis-estudio-prospectivo-bcc-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE64255 - 1UPCFL - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional