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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  18/05/1999
Data da última atualização:  19/06/2010
Autoria:  PASSOS, E. E. M.; CONCEICAI, M. A. F.; MAIA, J. D. G.
Título:  Crescimento do coqueiro jovem no noroeste de São Paulo.
Ano de publicação:  1998
Fonte/Imprenta:  Aracaju: EMBRAPA-CPATC, 1998.
Páginas:  7 p.
Descrição Física:  il.
Série:  (EMBRAPA-CPATC. Comunicado técnico, 21).
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Brasil; Coconut; Efeito do clima; Noroeste; Sao Paulo.
Thesagro:  Coco.
Thesaurus Nal:  climate; environmental factors.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU5832 - 1EMBFL - PP0176101761
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  30/10/2018
Data da última atualização:  30/10/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BONONI, L.; TAKETANI, R. G.; SOUZA, D. T.; MOITINHO, M. A.; KAVAMURA, V. N.; MELO, I. S. de.
Afiliação:  LAURA BONONI, ESALQ-USP; RODRIGO GOUVEA TAKETANI; DANILO TOSTA SOUZA, ESALQ-USP; MARTA ALVES MOUTINHO, ESALQ-USP; VANESSA NESSNER KAVAMURA; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA.
Título:  Higher phylogenetic diversity prevents loss of functional diversity caused by successive drying and rewetting cycles.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Antonie van Leeuwenhoek, v. 111, n. 7, p. 1033-1045, 2018.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s10482-017-1003-7
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Microbial communities regulate nutrient cycling in soil, thus the impact of climate change on the structure and function of these communities can cause an imbalance of nutrients in the environment. Structural and functional changes of soil bacterial communities in two contrasting biomes in Brazil, the Atlantic Forest and the Tropical Dry Forest (Caatinga), were studied by simulating, in microcosms, rainfall and drought events. Soil samples were collected in three Brazilian states: Bahia, Pernambuco and São Paulo, in a total of four sampling sites. Analysis of 16S rRNA amplicon libraries revealed changes in microbial communities after three drying-rewetting cycles (60-30% water holding capacity). Alpha diversity indexes were obtained for bacterial communities, as well as the functional diversity index (Shannon) based on the activity of the following enzymes: acid and alkaline phosphatase, arylsulfatase, dehydrogenase, cellulase, amylase, urease and phytase. In general, the soils of Caatinga showed a decrease in the diversity indexes studied, conversely, however, the soils of Atlantic Forest were found to be more resistant during the drying-rewetting cycles. Functional diversity was significantly different for the two biomes, with a decrease in Caatinga soils, while Atlantic Forest samples demonstrated a greater stability of enzymatic activity. Further, the Atlantic Forest samples showed more resistance when compared to samples from Caatinga. The results found in thi... Mostrar Tudo
Thesagro:  Bactéria; Biologia do Solo; Fauna Edáfica; Mudança Climática.
Thesaurus NAL:  Actinobacteria; Bacterial communities; Biodiversity; Climate change; Proteobacteria; Semiarid zones; Soil bacteria.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA16182 - 1UPCAP - DD
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