BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  03/05/2024
Data da última atualização:  03/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOMES, S. S. L.; LOPES, J. M. L.; MATOS, E. M. de; CABRAL, E. G.; AZEVEDO, A. L. S.; MACHADO, M. A.; CAMPOS, J. M. S. de; MENINI NETO, L.; VICCINI, L. F.
Afiliação:  SHAIANY SABRINA LOPES GOMES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; JULIANA MAINENTI LEAL LOPES, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; ELYABE MONTEIRO DE MATOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; ELISA GUIMARÃES CABRAL, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; ANA LUISA SOUSA AZEVEDO, CNPGL; MARCO ANTONIO MACHADO, CNPGL; JOSÉ MARCELLO SALABERT DE CAMPOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; LUIZ MENINI NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA; LYDERSON FACIO VICCINI, UNIVERSIDADE FEDERAL DE JUIZ DE FORA.
Título:  Phenotypic variation seems not to be associated with the genetic profile in Zygopetalum (Orchidaceae): a case study of a high‑elevation rocky complex.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Molecular Biology Reports, v. 51, article 582, 2024.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Background- Hybridization associated with polyploidy studies is rare in the tropics. The genus Zygopetalum (Orchidaceae) was investigated here as a case study of Neotropical plants. In the rocky highlands of the Ibitipoca State Park (ISP), southeast Brazil, individuals with intermediate colors and forms between the species Z. maculatum and Z. triste were commonly identifed. Methods and results -Chromosomal analysis and DNA quantity showed a uniform population. Regardless of the aspects related to the color and shape of foral structures, all individuals showed 2n=96 chromosomes and an average of 14.05 pg of DNA. Irregularities in meiosis associated with chromosome number and C value suggest the occurrence of polyploidy. The genetic distance estimated using ISSR molecular markers revealed the existence of genetic variability not related to morphological clusters. Morphometric measurements of the fower pieces revealed that Z. maculatum shows higher variation than Z. triste although lacking a defned circumscription. Conclusion - The observed variation can be explained by the polyploid and phenotypic plasticity resulting from the interaction of the genotypes with the heterogeneous environments observed in this habitat.
Palavras-Chave:  Perfil genético; Polyploidy · Rocky outcrops.
Thesagro:  Orchidaceae; Poliploidia; Variação Genética.
Thesaurus Nal:  Genetic variation; Phenotypic plasticity; Polyploidy.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPGL26358 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoCARMARGO, A. C.; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F. Low molecular weight phenolics of grape juice and winemaking byproducts: antioxidant activities and inhibition of oxidation of human low-density lipoprotein cholesterol and DNA strand breakage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, v. 62, p. 12159-12171, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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2.Imagem marcado/desmarcadoCAMARGO, A. C. de; REGITANO-D’ARCE, M. A. B.; BIASOTO, A. C. T.; SHAHIDI, F. Enzyme-assisted extraction of phenolics from winemaking by-products: Antioxidant potential and inhibition of alpha-glucosidase and lipase activities. Food Chemistry, v. 212, p. 395-402, 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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3.Imagem marcado/desmarcadoYOSHIARA, L. Y.; MANDARINO, J. M. G.; CARRÃO-PANIZZI, M. C.; MADEIRA, T. B.; SILVA, J. B. da; CAMARGO, A. C. de; SHAHIDI, F.; IDA, E. I. Germination changes the isoflavone profile and increases the antioxidant potential of soybean. Journal of Food Bioactives, v. 3, p. 144-150, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: C - 0
Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Trigo.
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4.Imagem marcado/desmarcadoCAMARGO, A. C. de; BIASOTO, A. C. T.; SCHWEMBER, A. R.; GRANADO, D.; RASERA, G. B.; FRANCHIN, M.; ROSALEN, P. L.; ALENCAR, S. M.; SHAHIDI, F. Should we ban total phenolics and antioxidant screening methods? The link between antioxidant potential and activation of NF-KB using phenolic compounds from grape by-products. Food Chemistry, v. 290, p. 229-238, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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5.Imagem marcado/desmarcadoTOSCANO, L. T.; SILVA, A. S.; TOSCANO, L. T.; TAVARES, R. L.; BIASOTO, A. C. T.; CAMARGO, A. C. de; SILVA, C. S. O. da; GONÇALVES, M. da C. R.; SHAHIDI, F. Phenolics from purple grape juice increase serum antioxidant status and improve lipid profile and blood pressure in healthy adults under intense physical training. Journal of Functional Foods, v. 33, p. 419-424, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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6.Imagem marcado/desmarcadoOLIVEIRA, W. P. de; BIASOTO, A. C. T.; MARQUES, V. F.; SANTOS, I. M. dos; MAGALHÃES, K.; CORREA, L. C.; NEGRO-DELLACQUA. M.; MIRANDA, M. S.; CAMARGO, A. C. de; SHAHIDI, F. Phenolics from winemaking by-products better decrease VLDL-cholesterol and triacylglycerol levels than those of red wine in wistar rats. Journal of Food Science, v, 82, n. 10, p. 2432-2437, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Semiárido.
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