BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/12/2020
Data da última atualização:  17/12/2020
Autoria:  TERRRES-RIBEIRO, C. M.; KNAK, A. M.; BUZANELLO, R. A. da S.; LIMA, D. P. de; MONTANHINI NETO, R.; RIBEIRO, R. P.
Afiliação:  CASSANDRA MEIRELES TERRES-RIBEIRO, Universidade Estadual de Maringá; ANDRÉ MARCELO KNAK, Faculdades da Indústria - Senai Toledo; ROSANA APARECIDA da SILVA BUZANELLO, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; DENISE PASTORE de LIMA, Universidade Tecnológica Federal do Paraná; ROBERTO MONTANHINI NETO, RMN Consultoria Veterinária Ltda; RICARDO PEREIRA RIBEIRO, Universidade Estadual de Maringá.
Título:  Protein hydrolysate of mechanically separated meat from Nile tilapia.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 55, e01652, 2020.
DOI:  https://doi. org/10.1590/S1678-3921.pab2020.v55.01652
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Hidrolisado proteico de carne mecanicamente separada de tilápia-do-nilo.
Conteúdo:  Abstract - The objective of this work was to enzymatically obtain hydrolysate tilapia protein powder by two drying methods, and to perform a physicochemical characterization of the final products, as well as to evaluate their thermal stability. Proximal composition, aminogram, fatty acid profile, pH, color, water activity, and microbiological analyses were performed. Crude protein was the prominent component, with 87% in the spray-dried powder and 89% in the lyophilized powder, showing no statistical difference. The samples showed no bacterial growth, which may be associated with the low water activity in the products. Dry samples had b* positive, and the freeze-dried ones were more yellowish than the spray-dried ones. Both drying methods promoted similar luminosity near the white color. In the thermal analysis, samples showed 26% mass loss at 200°C, and degradation started at 290°C. Enzymatic hydrolysis is efficient, and the hydrolysate tilapia protein powder contains all essential amino acids. The hydrolysate shows similar protein content for both spray-dried and freeze-dried samples, and the final products are stable at high temperatures. Resumo - O objetivo deste trabalho foi obter, por via enzimática, um hidrolisado proteico de tilápia em pó, por dois métodos de secagem, e realizar uma caracterização físico-química dos produtos finais, bem como avaliar sua estabilidade térmica. Foram realizadas análises de composição proximal, aminograma, perfil de ácidos graxos, pH, co... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Subproduto de pescado.
Thesagro:  Aminoácido; Hidrolise; Oreochromis Niloticus; Suplemento Protéico; Tilápia Nilótica.
Thesaurus Nal:  Essential amino acids; Fish protein hydrolysate; Protein hydrolysates; Protein supplements.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219362/1/Protein-hydrolysate-mechanically.pdf
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Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
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1.Imagem marcado/desmarcadoMELLO FILHO, O. L. de; SEDIYAMA, C. S.; MOREIRA, M. A.; REIS, M. S.; MASSONI, G. A.; PIOVESAN, N. D. Grain yield and seed quality of soybean selected for high protein content. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 39, n. 5, p. 445-450, maio 2004 Título em português: Produtividade de grãos e qualidade de sementes de soja selecionada para alto teor de proteína.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoPINTO, M. O.; GOOD-GOD, P. I. V.; MARCELINO, F. C.; SILVA, D. F.; PIOVESAN, N. D.; MOREIRA, M. A.; BARROS, E. G. Análise do acúmulo de transcritos de ω-3-dessaturases em genótipos de soja contrastantes para o teor de ácido linolênico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE GENÉTICA, 56., 2010, Guarujá. Resumos... [Curitiba]: UFPR, 2010. p. 281.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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3.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, J. I. da S.; ARRUDA, K. M. A.; CRUZ, C. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Associação de marcadores microssatélites com teores de óleo e proteína em soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 3, p. 255-262, mar. 2013. Título em inglês: Association of microsatellite markers with contents of oil and protein in soybean.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, J. I. da S.; ARRUDA, K. M. A.; CRUZ, C. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Biometric analysis of protein and oil contents of soybean genotypes in different environments. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 49, n. 6, p. 475-482, jun. 2014. Título em português: Análise biométrica do conteúdo de proteína e óleo de genótipos de soja em diferentes ambientes.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, R. B.; OLIVEIRA, M. G. de A.; PIRES, C. V.; PIOVESAN, N. D.; REZENDE, S. T. de; MOREIRA, M. A. Caracterização bioquímica e cinética de lipoxigenases de plantas de soja submetidas à aplicação de ácidos graxos poliinsaturados. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 37, n. 11, p. 1517-1524, nov. 2002 Título em inglês: Biochemical and kinetic characterization of lipoxygenases of two soybean genotypes submitted to leaf spraying of polyunsaturated fatty acids.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, J. I. da S.; ARRUDA, K. M. A.; CRUZ, C. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. Divergência em QTLs e variância genética para teores de proteína e óleo em soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 50, n. 11, p. 1042-1053, nov. 2015. Título em inglês: Divergence on QTLs and genetic variance for protein and oil contents in soybean.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoLIMA, W. A. A. de; BORÉM, A.; DIAS, D. C. F. S.; MOREIRA, M. A.; DIAS, L. A. dos S.; PIOVESAN, N. D. Retardamento de colheita como método de diferenciação de genótipos de soja para qualidade de sementes. Revista Brasileira de Sementes, Londrina, v. 29, n. 1, p. 186-192, abr. 2007.
Tipo: Nota Técnica/Nota Científica
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSANTANA, F. A.; SILVA, M. F. da; GUIMARÃES, J. K. F.; FERREIRA, M. F. da S.; PEREIRA, W. D.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de. Marker-assisted selection strategies for developing resistant soybean plants to cyst nematode. Crop Breeding and Applied Biotechnology, Londrina, v. 14, n. 3, p. 180-186, 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSOARES, T. C. B.; GOOD-GOD, P.I.V.; MIRANDA, F. D. de; SOARES, Y. J. B.; SCHUSTER, I.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; MOREIRA, M. A. QTL mapping for protein content in soybean cultivated in two tropical environments. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 11, p. 1533-1541, nov. 2008. Título em português: Mapeamento de QTL quanto ao conteúdo de proteína em soja cultivada em dois ambientes tropicais.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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10.Imagem marcado/desmarcadoRODRIGUES, J. I. da S.; MIRANDA, F. D. de; FERREIRA, A.; BORGES, L. L.; FERREIRA, M. F. da S.; GOOD-GOD, P. I. V.; PIOVESAN, N. D.; BARROS, E. G. de; CRUZ, C. D.; MOREIRA, M. A. Mapeamento de QTL para conteúdos de proteína e óleo em soja. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 5, p. 472-480, maio. 2010 Título em inglês: Mapping QTL for protein and oil content in soybean.
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11.Imagem marcado/desmarcadoPINHEIRO, L. C. de M.; GOOD GOD, P. I. V.; FARIA, V. R.; OLIVEIRA, A. G.; HASUI, A. A.; PINTO, E. H. G.; ARRUDA, K. M. A.; PIOVESAN, N. D.; MOREIRA, M. A. Parentesco na seleção para produtividade e teores de óleo e proteína em soja via modelos mistos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 9, p. 1246-1253, set. 2013. Título em inglês: Relationship in the selection for productivity and oil and protein contents in soybean using mixed models.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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12.Imagem marcado/desmarcadoVALENTE, M. A. S.; FARIA, J. A. Q. A.; SOARES-RAMOS, J. R. L.; REIS, P. A. B.; PINHEIRO, G. L.; PIOVESAN, N. D.; MORAIS, A. T.; MENEZES, C. C.; CANO, M. A. O.; FIETTO, L. G.; LOUREIRO, M. E.; ARAGAO, F. J. L.; FONTES, E. P. B. The ER luminal binding protein (BiP) mediates an increase in drought tolerance in soybean and delays drought-induced leaf senescence in soybean and tobacco. Journal of Experimental Botany, v.60, n.2, p. 533-546, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
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