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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
07/03/2013 |
Data da última atualização: |
14/02/2025 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MARTINEZ, R. C. R.; VIEIRA, A. D. S.; SANTOS, K. M. O. dos; FRANCO, G. D. G. de M.; TODOVOV, S. D. |
Afiliação: |
RAFAEL CHACON RUIZ MARTINEZ, UNIVERSIDADE DE SÃO PAULO; ANTÔNIO DIOGO SILVA VIEIRA; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CNPC; BERNADETTE DORA GOMBOSSY DE MELO FRANCO; SVETOSLAV DIMITROV TODOROV. |
Título: |
Characterization and evaluation of Lactobacillus plantarum probiotic potential. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
In: CAMPOS, A. I. P.; MENA, A. L. (ed.). Lactobacillus: classification, uses and health implications. New York: Nova Science Pub, c2012. p. 35-63. |
ISBN: |
978-1-62081-186-3 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Lactobacillus plantarum belongs to the group of lactic acid bacteria (LAB) and has been fundamentally studied in the last few decades. The microorganism is isolated from different sources including dairy products, meat, fish, fruits, vegetables and cereal products and has a well accepted GRAS status. Application of Lactobacillus plantarum and its probiotic properties has been subject of several studies. In this review, we describe Lactobacillus plantarum main characteristics, the biochemical and molecular methods used for its identification and investigate the probiotic potential of different strains of Lactobacillus plantarum, including management of gastrointestinal disorders, enhancement of gut barrier function, immunomodulatory effects, maintenance of oral health, potential treatment of burns, potential role in prevention/treatment of cardiovascular disease, cholesterol-lowering effect, and potential antiobesity effect. [Caracterização e avaliação do potencial de Lactobacillus plantarum probiótico]. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Bactéria láctea; Probiótico. |
Thesagro: |
Ácido Lático. |
Thesaurus Nal: |
Functional foods; Health foods; Lactic acid bacteria; Lactobacillus plantarum; Probiotics. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Registro |
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Registros recuperados : 7 | |
1. |  | SILVA JUNIOR, M. C.; FELFILI, J. M.; WALTER, B. M. T.; NOGUEIRA, P. E.; REZENDE, A. V.; MORAIS, R.; NOBREGA, M. G. G. Analise da flora arborea de matas de galeria no Distrito Federal: 21 levantamentos. In: RIBEIRO, J. F.; FONSECA, C. E. L. da; SOUSA-SILVA, J. C. (Ed.). Cerrado: caracterizacao e recuperacao de matas de galeria. Planaltina: Embrapa Cerrados, 2001. p.143-191.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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2. |  | FELFILI, J. M.; SILVA JÚNIOR, M. C.; REZENDE, A. V.; NOGUEIRA, P. E.; WALTER, B. M. T.; FELFILI, M. C.; SILVA, M. A.; IMAÑA ENCINAS, J. Comparação do cerrado (sensu stricto) nas Chapadas Pratinha e dos Veadeiros. In: LEITE, L. L.; SAITO, C. H. (Ed.). Contribuição ao conhecimento ecológico do cerrado. Brasília: UnB, 1997. p. 6-11.Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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3. |  | MENDONCA, R. C. de; FELFILI, J. M.; WALTER, B. M. T.; SILVA JUNIOR, M. C. da; REZENDE, A. V.; FILGUEIRAS, T. S.; NOGUEIRA, P. E. Flora vascular do cerrado. In: SANO, S.M.; ALMEIDA, S.P.de, ed. Cerrado: ambiente e flora. Planaltina: EMBRAPA-CPAC, 1998 p.289-556Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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4. |  | FELFILI, J. M.; SILVA JUNIOR, M. C.; REZENDE, A. V.; NOGUEIRA, P. E.; WALTER, B. M. T.; SILVA, M. A.; ENCINAS, J. I. Comparacao floristica e fitossociologica do cerrado nas chapadas Pratinha e dos Veadeiros. In: CONGRESSO DE ECOLOGIA DO BRASIL, 3., 1996, Brasilia, DF. Manejo de ecossistemas e mudancas globais: resumo. Brasilia: Universidade de Brasilia, Departamento de Ecologia, 1996. p. 178-179 ResumoBiblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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5. |  | MENDONÇA, R. C. de; FELFILI, J. M.; WALTER, B. M. T.; SILVA JÚNIOR, M. C. da; REZENDE, A. V.; FILGUEIRAS, T. de S.; NOGUEIRA, P. E.; FAGG, C. W. Flora vascular do bioma cerrado: checklist com 12.356 espécies. In: SANO, S. M.; ALMEIDA, S. P. de; RIBEIRO, J. F. (Ed.). Cerrado: ecologia e flora. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica; Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. v.2 p. 423-442.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia. |
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6. |  | RIBEIRO, J. F.; RATTER, J. A.; BRIDGEWATER, S.; PROENCA, C. B.; FELFILI, J. M.; NOGUEIRA, P. E.; RESENDE, A. V.; WALTER, B. M. T.; MUNHOZ, C. B. R.; ALMEIDA, S. P. de; FILGUEIRASE, T. Caracterizacao e manutencao da bioversidade da flora lenhosa da regiao do cerrado. In: EMBRAPA. Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados (Planaltina, DF). Relatorio Tecnico Anual do Centro de Pesquisa Agropecuaria dos Cerrados 1991 a 1995. Planaltina, 1997. p.35-37. FILGUEIRAS, T.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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7. |  | FELFILI, J. M.; FELFILI, M. C.; NOGUEIRA, P. E.; ARMAS, J. F. S.; FARINAS, M. R.; NUNES, M.; SILVA JÚNIOR, M. C. da; REZENDE, A. V.; FAGG, C. W. Padrões fitogeográficos e sua relação com sistemas de terra no bioma Cerrado. In: SANO, S. M.; ALMEIDA, S. P. de; RIBEIRO, J. F. (Ed.). Cerrado: ecologia e flora. Brasília, DF: Embrapa Informação Tecnológica: Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2008. cap. 7, p. 213-228.Biblioteca(s): Embrapa Cerrados. |
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