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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
19/07/2005 |
Data da última atualização: |
14/02/2023 |
Autoria: |
MATSUI, K. N; LAROTONDA, F. D. S.; PIRES, A. T. N.; LAURINDO, J. B. |
Afiliação: |
UFSC. |
Título: |
Moisture isotherms of cassava bagasse composites impregnated with cassava starch acetate solutions. |
Ano de publicação: |
2003 |
Fonte/Imprenta: |
Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 14, n. 2 , p.137-140, 2003. |
ISSN: |
0103-4235 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The industrial processing of cassava to obtain starch generates a great variety of residues, with bagasse being the main solid residue produced. The improper disposal of this material represents an environmental problem and could be avoided by using this residue as a raw material to obtain biodegradable products. The bagasse produced during the process to obtain starch from cassava was used to prepare composites for disposable trays. Samples of the composites were impregnated with cassava starch acetate at atmospheric pressure and under vacum condition. Moisture isotherms were determined and adjusted by GAB model. It was observed that the impregnation promoted an important decrease in sample higroscopicity, mainly at high relative humidities. These results suggest that starch acetate impregnation can be an alternative to water proofing biological materials like the composites obtained in this work. |
Palavras-Chave: |
impregnation; isotherms; starch acetate. |
Thesaurus Nal: |
bagasse; cassava. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registros recuperados : 7 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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6. |  | DOURADO, L. R. B.; LOPES, P. M.; SILVA, V. K.; CARVALHO, F. L. A.; MOURA, F. A. S.; SILVA, L. B.; GIANNECCHINI, L. G.; PINHEIRO, S. R. F.; BIAGIOTTI, D.; KIMPARA, J. M. Chemical composition and nutrient digestibility of insect meal for broiler. Anais da Academia Brasileira de Ciências, v. 92, n. 3, e20200764.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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7. |  | SANTOS, N. P. da S.; SARMENTO, J. L. R.; CARVALHEIRO, R.; CAMPELO, J. E. G.; SOUSA, W. H. de; FIGUEIREDO FILHO, L. A. S.; REGO NETO, A. de A.; BIAGIOTTI, D. Contribuição genética ótima aplicada à seleção de ovinos Santa Inês. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 6, p. 745-750, jun. 2016. Título em inglês: Optimum genetic contribution applied to the selection of Santa Ines sheep.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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