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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
13/03/2018 |
Data da última atualização: |
16/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
FOGACA, F. H. dos S.; SOARES, C.; OLIVEIRA, M.; ALVES, R. N.; MAULVAULT, A. L.; BARBOSA, V. L.; ANACLETO, P.; MAGALHAES, J. A.; BANDARRA, N. M.; RAMALHOSA, M. J.; MORAIS, S.; MARQUES, A. |
Afiliação: |
FABIOLA HELENA DOS SANTOS FOGACA, CPAMN; CRISTINA SOARES; MARTA OLIVEIRA; RICARDO N. ALVES; ANA L. MAULVAULT; VERA L. BARBOSA; PATRÍCIA ANACLETO; JOAO AVELAR MAGALHAES, CPAMN; NARCISA M. BANDARRA; MARIA JOÃO RAMALHOSA; SIMONE MORAIS; ANTÓNIO MARQUES. |
Título: |
Polycyclic aromatic hydrocarbons bioaccessibility in seafood: Culinary practices effects on dietary exposure. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Environmental Research, v. 164, p. 165-172, 2018. |
DOI: |
https://doi.org/10.1016/j.envres.2018.02.013 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This work aimed to determine the effect of culinary practices on the contamination level and bioaccessibility of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in seafood. The selected farmed seafood species (marine shrimp, clams and seaweed) were commercially available in Portugal. The mean concentrations of PAHs varied between 0.23 and 51.8 μg kg-1, with the lowest value being observed in raw shrimp and the highest in dried seaweed. The number of compounds detected in seaweed and clams (naphthalene, acenaphthene, fluorene, phenanthrene, benzo(b)fluoranthene and benzo(j)fluoranthene) were higher than in shrimp (fluorene and pyrene). |
Palavras-Chave: |
Bioaccessibility; Bioacessibilidade; Digestão in vitro; Frutos do mar; Seafood. |
Thesaurus Nal: |
in vitro digestion. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
LEADER 01639naa a2200337 a 4500 001 2088990 005 2022-05-16 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1016/j.envres.2018.02.013$2DOI 100 1 $aFOGACA, F. H. dos S. 245 $aPolycyclic aromatic hydrocarbons bioaccessibility in seafood$bCulinary practices effects on dietary exposure.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThis work aimed to determine the effect of culinary practices on the contamination level and bioaccessibility of polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) in seafood. The selected farmed seafood species (marine shrimp, clams and seaweed) were commercially available in Portugal. The mean concentrations of PAHs varied between 0.23 and 51.8 μg kg-1, with the lowest value being observed in raw shrimp and the highest in dried seaweed. The number of compounds detected in seaweed and clams (naphthalene, acenaphthene, fluorene, phenanthrene, benzo(b)fluoranthene and benzo(j)fluoranthene) were higher than in shrimp (fluorene and pyrene). 650 $ain vitro digestion 653 $aBioaccessibility 653 $aBioacessibilidade 653 $aDigestão in vitro 653 $aFrutos do mar 653 $aSeafood 700 1 $aSOARES, C. 700 1 $aOLIVEIRA, M. 700 1 $aALVES, R. N. 700 1 $aMAULVAULT, A. L. 700 1 $aBARBOSA, V. L. 700 1 $aANACLETO, P. 700 1 $aMAGALHAES, J. A. 700 1 $aBANDARRA, N. M. 700 1 $aRAMALHOSA, M. J. 700 1 $aMORAIS, S. 700 1 $aMARQUES, A. 773 $tEnvironmental Research$gv. 164, p. 165-172, 2018.
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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Registros recuperados : 32 | |
8. |  | SILVA JUNIOR, J. V. J.; LUDKE, J. V.; BERTOL, T. M.; LUDKE, M. do C. M. M.; BERTANI, G. R. Levels of lysine and metabolizable energy affects embryonic survival in a model Sus scrofa. In: ANNUAL MEETING OF SBBq, 37.; CONGRESS OF THE PABMB, 11., 2008, Águas de Lindóia, SP. Resumos: Águas de Lindóia: SBBq, 2008. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30.004-00. Disponível em: http://sbbq.iq.usp.br/arquivos/2008/cdlivro/busca.htm?query=silva+jr.%2C+j.v.j Acesso em: 06 jun. 2008.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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10. |  | SILVA JÚNIOR, J. V. J.; LUDKE, J. V.; BERTOL, T. M.; LUDKE, M. C. M. M.; BERTANI, G. R. Influência dos níveis de lisina e energia metabolizável sobre a sobrevivência embrionária em modelo Sus scrofa. In: WORKSHOP INTERNACIONAL EM BIOTECNOLOGIA, 1.; ENCONTRO ALFA-VALNATURA, 3.; JORNADA CIENTÍFICA DO LIKA, 1., 2008, Recife. Programação e resumos. Recife: Ed. Universitária da UFPE, 2008. p. 319-320. Projeto n.16.00.30002-00.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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11. |  | SILVA JUNIOR, J. V. J.; ARENHART, S.; BERTANI, G. R.; BRENTANO, L.; GIL, L. H. V. G. Development of reverse genetics systems for infectious bursal disease virus by yeast-based homologous recombination. In: BRAZILIAN CONGRESS OF VIROLOGY, 23.; MERCOSUR MEETING OF VIROLOGY, 7., 2012, Foz do Iguaçu. Virus and Research? Foz do Iguaçu: SBV, 2012. p.426-427. Journal of the Brazilian Society for Virology, v. 17, n. 2, suppl. 1, 2012. Projeto/Plano de Ação: 05.11.10.200-04.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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12. |  | BERTANI, G. R.; SCHEID, I. R.; FIALHO, F. B.; RUBIN, M. I. B.; WENTZ, IVO; GONCALVES, P. B. D. Periovulatory insemination with fresh or frozen semen on embryo viability and early pregnancy rate in gilts. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON BOAR SEMEN PRESERVATION, 3., 1995, Mariensee, Germany. Program and abstracts booklet. Mariensee: [s.n.], 1995. 2p.Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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13. |  | BERTANI, G. R.; SCHEID, I. R.; FIALHO, F. B.; RUBIN, M. I. B.; WENTZ, IVO; GONCALVES, P. B. D. Periovulatory insemination with fresh or frozen semen on embryo viability and early pregnancy rate in gilts. Reproduction in Domestic Animals, v.31, n.1, p.307-308, 1996.Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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14. |  | SILVA, V. S.; LOPES, K. G. S.; BERTANI, G. R.; OLIVEIRA FILHO, E. F. de; TREVISOL, I. M.; KRAMER, B.; COLDEBELLA, A.; GIL, L. H. V. G. Seroprevalence of hepatitis e virus (HEV) in domestic non-commercial pigs reared in small-scale farms and wild boar in south of Brazil. In: INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON THE EPIDEMIOLOGY AND CONTROL OF BIOLOGICAL, CHEMICAL AND PHYSICAL HAZARDS IN PIG AND PORK, 12., 2017, Foz do Iguaçu. Proceedings Book. Concórdia: Embrapa Suínos e Aves, 2017. p. 72-75. SafePork 2017.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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15. |  | SANTOS, H. F.; ALMEIDA, S. R.; GIL, L. H. V. G.; HOTT-NETO, J.; TREVISOL, I. M.; BRENTANO, L.; BERTANI, G. R. Investigação de um caso de suspeita clínica de doença imunossupressora em Gallus gallus na região Nordeste do Brasil. In: WORKSHOP INTERNACIONAL EM BIOTECNOLOGIA, 1.; ENCONTRO ALFA-VALNATURA, 3.; JORNADA CIENTÍFICA DO LIKA, 3., 2008, Recife. Anais. Recife: Ed. Universitária da UFPE, 2008. p. 323-324. Projeto/Plano de Ação: 16.00.30.004.00.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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16. |  | AMAZONAS, E. A.; COSTA, C. A. F; BRETANO, L.; FIGUEIREDO, E. A. P.; BARIONI JÚNIOR, W.; GIL, L. H. V.; BERTANI, G. R. Avaliação de oocistos de Eimeiria tenella em três linhagens genéticas de Gallus gallus. In: WORKSHOP INTERNACIONAL EM BIOTECNOLOGIA; ALFA-VALNATURA, 3.; JORNADA CIENTÍFICA DO LIKA, 3., 2008, Recife. Resumos... Recife: Ed. Universitária da UFPE, 2008. p. 263-264Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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17. |  | AMAZONAS, E. A.; COSTA, C. A. F.; BRENTANO, L.; FIGUEIREDO, E. A. P.; BARIONI JÚNIOR, W.; GIL, L. H. V.; BERTANI, G. R. Avaliação de oocistos de Eimeria tenella em três linhagens genéticas de Gallus gallus. In: WORKSHOP INTERNACIONAL EM BIOTECNOLOGIA, 1.; ENCONTRO ALFA-VALNATURA, 3.; JORNADA CIENTÍFICA DO LIKA, 1., 2008, Recife. Programação e resumos. Recife: Ed. Universitária da UFPE, 2008. p. 263-264. Projeto n. 16.00.30004.00.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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19. |  | BAYER, D. V.; AMAZONAS, E. A.; COSTA, C. A. F.; BRENTANO, L.; ZINGALI, R. B.; FIGUEIREDO, E. A. P. de; GIL, L. H. V.; BERTANI, G. R. Extração simultânea de RNA e proteína de baço de Gallus gallus. In: CONFERÊNCIA APINCO 2008 DE CIÊNCIA E TECNOLOGIA AVÍCOLAS, 2008, Santos. Trabalhos de pesquisa avícola. Campinas: FACTA, 2008. p. 243. Projeto/Plano de Ação: 02.03.22200-01.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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20. |  | OLIVEIRA FILHO, E. F. de; LOPES, K. G. S.; CUNHA, D. S.; SILVA, V. S.; BARBOSA, C. N.; BRANDESPIM, D. F.; PINHEIRO JUNIOR, J. W.; BERTANI, G. R.; GIL, L. H. V. G. Risk analysis and occurrence of Hepatitis E Virus (HEV) in domestic swine in northeast Brazil. Food and Environmental Virology, v. 9, p. 256-259, 2018.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves. |
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