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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
07/12/2011 |
Data da última atualização: |
15/02/2018 |
Autoria: |
BURIN, V. M.; SILVA, A. L. da; MALINOVSKI, L. I.; ROSIER, J. P.; FALCÃO, L. D.; BORDIGNON-LUIZ, M. T. |
Afiliação: |
Vívian Maria Burin, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos; Aparecido Lima da Silva, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Luciane Isabel Malinovski, UFSC/Departamento de Fitotecnia; Jean Pierre Rosier, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina/Estação Experimental de Videira; Leila Denise Falcão, Laboratoires Dubernet Oenologie; Marilde Teresinha Bordignon?Luiz, Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC/Departamento de Ciência e Tecnologia de Alimentos. |
Título: |
Characterization and multivariate classification of grapes and wines of two Cabernet Sauvignon clones. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 5, p. 474-481, maio 2011 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Caracterização e classificação multivariada de uva e vinho de dois clones de Cabernet Sauvignon. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to assess and characterize two clones, 169 and 685, of Cabernet Sauvignon grapes and to evaluate the wine produced from these grapes. The experiment was carried out in São Joaquim, SC, Brazil, during the 2009 harvest season. During grape ripening, the evolution of physical-chemical properties, phenolic compounds, organic acids, and anthocyanins was evaluated. During grape harvest, yield components were determined for each clone. Individual and total phenolics, individual and total anthocyanins, and antioxidant activity were evaluated for wine. The clones were also assessed regarding the duration of their phenological cycle. During ripening, the evolution of phenolic compounds and of physical-chemical parameters was similar for both clones; however, during harvest, significant differences were observed regarding yield, number of bunches per plant and berries per bunch, leaf area, and organic acid, polyphenol, and anthocyanin content. The wines produced from these clones showed significant differences regarding chemical composition. The clones showed similar phenological cycle and responses to bioclimatic parameters. Principal component analysis shows that clone 685 is strongly correlated with color characteristics, mainly monomeric anthocyanins, while clone 169 is correlated with individual phenolic compounds. |
Palavras-Chave: |
Ripeness. |
Thesagro: |
Composto fenólico; Fenologia; Maturação; Vitis vinifera. |
Thesaurus Nal: |
Phenolic compounds; Phenology. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/172626/1/Characterization-and-multivariate-classification-of-grapes.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Registros recuperados : 27 | |
2. |  | AGUIAR, N. S. de; GABIRA, M. M.; SANTIN, D.; DESCHAMPS, C.; HELM, C. V.; WENDLING, I. Planting seasons and environments in initial field establishment of yerba mate clonal cultivars in Southern Brazil. Revista Ceres, v. 70, n. 6, e70606, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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3. |  | AGUIAR, N. S. de; HANSEL, F. A.; REIS, C. A. F.; LAZZAROTTO, M.; WENDLING, I. Optimizing the Vanillin‐Acid Sulfuric method to total saponin content in leaves of yerba mate clones. Chemistry & Biodiversity, v. 21, n. 4, e202301883, p. 1-10, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas; Embrapa Uva e Vinho. |
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4. |  | AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; GABIRA, M. M.; BENEDITO, D. C. D.; WENDLING, I. Produtividade de cultivares clonais de erva-mate em diferentes épocas de plantio. In: SEMINÁRIO ERVA-MATE XXI, 3., 2024, Curitiba, PR. Avanços científicos, tecnológicos e de mercado: anais [...]. Colombo: Embrapa Florestas, 2025. p. 53. (Embrapa Florestas. Eventos técnicos & científicos, 4).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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6. |  | AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; GABIRA, M. M.; BENEDITO, D. C. D.; WENDLING, I. Teores de metilxantinas em folhas jovens e maduras de cultivares clonais de erva-mate. In: SEMINÁRIO ERVA-MATE XXI, 3., 2024, Curitiba, PR. Avanços científicos, tecnológicos e de mercado: anais [...]. Colombo: Embrapa Florestas, 2025. p. 68. (Embrapa Florestas. Eventos técnicos & científicos, 4).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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8. |  | WENDLING, I.; STEFF, M. H.; DUARTE, M. M.; CIPRIANI, V. B.; AGUIAR, N. S. de; STUEPP, C. A. Fertilizante de liberação controlada na produção de porta-enxertos de araucária. In: Seminário sobre a Sustentabilidade da Araucária "A Floresta com Araucárias e a Conservação da Fauna Silvestre", 4., 2024, Lages. Anais [...]. Lages: Uniplac, 2024. p. 95. Edição binacional Brasil-Argentina.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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9. |  | BENEDITO, D. C. D.; AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; REIS, C. A. F.; WENDLING, I. Desempenho de progênies de erva-mate no município de Áurea, RS. In: SEMINÁRIO ERVA-MATE XXI, 3., 2024, Curitiba, PR. Avanços científicos, tecnológicos e de mercado: anais [...]. Colombo: Embrapa Florestas, 2025. p. 56. (Embrapa Florestas. Eventos técnicos & científicos, 4).Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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11. |  | AGUIAR, N. S. de; GABIRA, M. M.; TOMASI, J. de C.; DUARTE, M. M.; VIEIRA, L. M.; LAVORANTI, O. J.; WENDLING, I. Productivity of clonal Ilex paraguariensis genotypes in a semi-hydroponic system Is reduced by shading. Forest Science, v. 68, n. 5-6, p. 540?547, Oct./Dec. 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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12. |  | DUARTE, M. M.; TOMASI, J. de C.; GABIRA, M. M.; VIEIRA, L. M.; AGUIAR, N. S. de; MAGGIONI, R. de A.; NOGUEIRA, A. C.; WENDLING, I. Estaquia e enraizamento de genótipos de erva-mate com elevado teor de cafeína. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 42. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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13. |  | GABIRA, M. M.; AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; VIEIRA, L. M.; TOMASI, J. de C.; MAGGIONI, R. de A.; WENDLING, I. CEVAD campo: cultivo de erva-mate em alta densidade no campo. Colombo: Embrapa Florestas, 2023. 11 p. (Embrapa Florestas. Comunicado técnico, 486). ODS 2, 8, 12, 15 e 17.Tipo: Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
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15. |  | AGUIAR, N. S. de; GABIRA, M. M.; DUARTE, M. M.; TOMASI, J. de C.; HANSEL, F. A.; LAVORANTI, O. J.; DESCHAMPS, C.; HELM, C. V.; WENDLING, I. How shading levels affect bioactive compounds in leaves of yerba mate clones. Biochemical Systematics and Ecology, v. 113, 104796, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
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16. |  | GABIRA, M. M.; AGUIAR, N. S. de; MAGGIONI, R. de A.; VIEIRA, L. M.; TOMASI, J. de C.; DUARTE, M. M.; WENDLING, I. Influência de doses de nitrogênio sobre a densidade foliar em erva-mate. In: EVENTOS ARAUCÁRIA: PESQUISA, INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA SISTEMAS DE PRODUÇÃO, ERVA-MATE XXI: INOVAÇÃO E TECNOLOGIAS PARA O SETOR ERVATEIRO, 2020, Colombo. Anais. Colombo: Embrapa Florestas, 2021. p. 57. (Embrapa Florestas. Documentos, 344). Resumo.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
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17. |  | AGUIAR, N. S. de; MARCHEAFAVE, G. G.; PAULI, E. D.; DUARTE, M. M.; SCARMINIO, I. S.; BRUNS, R. E.; TAULER, R.; LAZZAROTTO, M.; WENDLING, I. Multiblock NIR and MIR spectralprint through AComDim to evaluate the effects of growing site, harvest season, and clone on yerba mate leaves composition. Food Chemistry, v. 477, 143459, 2025.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
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18. |  | TOMASI, J. de C.; AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; GABIRA, M. M.; VIEIRA, L. M.; PAULETTI, V.; FRANCISCON, L.; HELM, C. V.; DESCHAMPS, C.; WENDLING, I. Nitrogenized fertigation and genotype effects in yerba mate leaf production in a semi-hydroponic system. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 24, n. 1, p. 914-921, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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19. |  | TOMASI, J. de C.; AGUIAR, N. S. de; DUARTE, M. M.; GABIRA, M. M.; VIEIRA, L. M.; PAULETTI, V.; FRANCISCON, L.; HELM, C. V.; DESCHAMPS, C.; WENDLING, I. Bioactive compound production in yerba mate clones with increasing nitrogen in semi-hydroponic system. Journal of Soil Science and Plant Nutrition, v. 24, p. 5961-5971, 2024.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
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20. |  | DUARTE, M. M.; AGUIAR, N. S. de; GABIRA, M. M.; TOMASI, J. de C.; VIEIRA, L. M.; HELM, C. V.; NOGUEIRA, A. C.; WENDLING, I. Seasonality and genotype influence on Ilex paraguariensis cuttings rooting and bioactive compounds. Plant Genetic Resources: Characterization and Utilization, v. 21, n. 2, p. 174-181, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
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