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Registros recuperados : 40 | |
8. | | SILVA, L. J.; TAKETANI, R. G.; MELO, I. S. de; GOODFELLOW, M.; ZUCCHI, T. D. Streptomyces araujoniae sp. nov.: an actinomycete isolated from a potato tubercle. Antonie van Leeuwenhoek, Delft, v. 103, n. 6, p. 1235-1244, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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10. | | VASCONCELLOS, R. L. F.; MENDES, R.; TAKETANI, R. G.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de. Draft genome sequence of Pseudomonas sp. strain CMAA 1215, a plant growth-promoting bacterium isolated from a Brazilian mangrove. Genome Announcements, Washington DC, v. 1, n. 6, p. e00995-13, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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12. | | TAKETANI, R. G.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de; MENDES, R. Whole-genome shotgun sequencing of Rhodococcus erythropolis strain p27, a highly radiation-resistant actinomycete from Antarctica. Genome Announcements, Washington, DC, v. 1, n. 5, p. e00763-13, 2013. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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13. | | CANOVA, S. P.; PETTA, T.; REYES, L. F.; ZUCCHI, T. D.; MORAES, L. A. B. de; MELO, I. S. de. Characterization of lipopeptides from Paenibacillus sp. (IIRAC30) suppressing Rhizoctonia solani. World Journal of Microbiology and Biotechnology, v. 26, n. 12, p. 2241-2247, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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14. | | ZUCCHI, T. D.; ZUCCHI, F. D.; POLI, P.; MELO, I. S. de; ZUCCHI, T. M. A. D. A short-term test adapted to detect the genotoxic effects of environmental volatile pollutants (benzene fumes) using the filamentous fungus Aspergillus nidulans. Journal of Environmental Monitoring, Washington, DC, v. 7, n. 6, p. 598-602, 2005. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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15. | | SILVA, L. J.; CREVELIN, E. J.; SOUZA, W. R.; MORAES, L. A. B.; MELO, I. S. de; ZUCCHI, T. D. Streptomyces araujoniae produces a multiantibiotic complex with ionophoric properties to control Botrytis cinerea. Phytopathology, St Paul, v. 104, n. 12, p. 1298-1305, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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16. | | MARTINEZ, A. F. C.; MELLO, F. M. P.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de; MORAES, L. A. B. Tandem mass spectrometry methods to accelerate the identification of phytotoxic metabolites produced by Streptomyces sp. 39 PL. Natural Product Research, v. 34, n. 2, p. 210-216, 2019. Arquivo com texto completo contém a versão publicada online, sem dados de volume e paginação. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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17. | | SANTOS, S. N.; KAVAMURA, V. N.; TAKETANI, R. G.; VASCONCELLOS, R. L. F.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de. Draft genome sequence of Bacillus sp. strain CMAA 1185, a cellullolytic bacterium isolated from Stain House Lake, Antarctic Peninsula. Genome Announcements, Washington DC, v. 3, n. 3, p. e00436-15, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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18. | | CREVELIN, E. J.; CROTTI, A. E. M.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de; MORAES, L. A. B. Dereplication of Streptomyces sp. AMC 23 polyether ionophore antibiotics by accurate-mass electrospray tandem mass spectrometry. Journal of Mass Spectrometry, Chichester, v. 49, n. 11, p. 1117-1126, 2014. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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19. | | MENEZES, C. B. A.; TONIN, M. F.; CORREA, D. B. A.; PARMA, M. M.; MELO, I. S. de; ZUCCHI, T. D.; DESTEFANO, S. A. L.; FANTINATTI-GARBOGGINI, F. Chromobacterium amazonense sp. nov. isolated samples from the Rio Negro, Amazon, Brazil. Antonie van Leeuwenhoek, Gedrukt, v. 107, n. 4, p. 1057-1063, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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20. | | VARGAS HOYOS, H. A.; SANTOS, S. N.; SILVA, L. J. da; SILVA, F. S. P. da; GENUÁRIO, D. B.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de. Streptomyces rhizosphaericola sp. nov., an actinobacterium isolated from the wheat rhizosphere. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, v. 69, n. 8, p. 2431?2439, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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Registros recuperados : 40 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
13/12/2012 |
Data da última atualização: |
13/12/2012 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
MEDEIROS, F. H. V.; MARTINS, S. J.; ZUCCHI, T. D.; MELO, I. S. de; BATISTA, L. R.; MACHADO, J. da C. |
Afiliação: |
FLÁVIO HENRIQUE VASCONCELOS DE MEDEIROS, UFLA; SAMUEL JULIO MARTINS, UFLA; TIAGO DOMINGUES ZUCCHI; ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; LUIS ROBERTO BATISTA, UFLA; JOSÉ DA CRUZ MACHADO, UFLA. |
Título: |
Biological control of mycotoxin-producing molds. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 36, n. 5, p. 483-497, 2012. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Mycotoxins are produced by the secondary metabolism of many fungi and can be found in almost 25% of the world?s agricultural commodities. These compounds are toxic to humans, animals, and plants and therefore, efforts should be made to avoid mycotoxin contamination in food and feed. Besides, up to 25% of all harvested fruits and vegetables are lost due to storage molds and/ or mycotoxin contamination and many methods have been applied to mitigate these issues, but most of them rely on the use of fungicides. Although chemicals are often the first defensive line against mycotoxigenic fungi, the indiscriminate use of fungicides are awakening the public perception due to their noxious effects on the environment and human/animal health. Thus, there is an increasing public pressure for a safer and eco-friendly alternative to control these organisms. In this background, biological control using microbial antagonists such as bacteria, fungi and yeasts have been shown to be a feasible substitute to reduce the use of chemical compounds. Despite of the positive findings using the biocontrol agents only a few products have been registered and are commercially available to control mycotoxin-producing fungi. This review brings about the up-to-date biological control strategies to prevent or reduce harvested commodity damages caused by storage fungi and the contamination of food and feed by mycotoxins. Resumo: As micotoxinas são produzidas pelo metabolismo secundário de várias espécies de fungos e podem ser encontradas em quase 25% das commodities agrícolas. Esses compostos são tóxicos a humanos, animais e plantas e, portanto, esforços para evitar a contaminação de micotoxinas em alimentos e rações devem ser feitos. Além disso, até 25% das frutas e legumes em pós-colheita são perdidos em decorrência do ataque de fungos de armazenamento e/ou contaminações por micotoxinas. Vários métodos têm sido aplicados para mitigar os problemas de micotoxinas, mas a maioria deles se baseia no uso de fungicidas. Embora os produtos químicos sejam, muitas vezes, a primeira estratégia de defesa contra fungos micotoxigênicos, o uso indiscriminado de fungicidas vem despertando a percepção pública, em razão de seus efeitos nocivos sobre o meio ambiente e à saúde humana/animal. Assim, existe uma crescente pressão pública em busca de alternativas mais segura e não nocivas ao meio ambiente para controlar estes organismos. Nesse contexto, o controle biológico utilizando antagonistas microbianos, tais como bactérias, fungos e leveduras têm mostrado ser um substituto viável para reduzir a utilização de produtos químicos. Apesar dos resultados positivos, usando os agentes de controle biológico, poucos produtos apenas foram registrados e estão comercialmente disponíveis para controlar fungos produtores de micotoxinas. Esta revisão traz estratégias de controle biológico para evitar ou reduzir danos em commodities agrícolas causadas por fungos de armazenamento e a contaminação de alimentos e rações por micotoxinas. MenosMycotoxins are produced by the secondary metabolism of many fungi and can be found in almost 25% of the world?s agricultural commodities. These compounds are toxic to humans, animals, and plants and therefore, efforts should be made to avoid mycotoxin contamination in food and feed. Besides, up to 25% of all harvested fruits and vegetables are lost due to storage molds and/ or mycotoxin contamination and many methods have been applied to mitigate these issues, but most of them rely on the use of fungicides. Although chemicals are often the first defensive line against mycotoxigenic fungi, the indiscriminate use of fungicides are awakening the public perception due to their noxious effects on the environment and human/animal health. Thus, there is an increasing public pressure for a safer and eco-friendly alternative to control these organisms. In this background, biological control using microbial antagonists such as bacteria, fungi and yeasts have been shown to be a feasible substitute to reduce the use of chemical compounds. Despite of the positive findings using the biocontrol agents only a few products have been registered and are commercially available to control mycotoxin-producing fungi. This review brings about the up-to-date biological control strategies to prevent or reduce harvested commodity damages caused by storage fungi and the contamination of food and feed by mycotoxins. Resumo: As micotoxinas são produzidas pelo metabolismo secundário de várias espécies de ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agentes de biocontrole; Biocontrol; Microbial antagonists; Microrganismos antagonistas; Perda em pós-colheita; Postharvest decay. |
Thesagro: |
Controle biológico; Fungo; Micotoxina; Segurança alimentar. |
Thesaurus NAL: |
Biological control; Food safety; Mycotoxins. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/72296/1/2012AP44.pdf
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Marc: |
LEADER 04030naa a2200337 a 4500 001 1942573 005 2012-12-13 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMEDEIROS, F. H. V. 245 $aBiological control of mycotoxin-producing molds.$h[electronic resource] 260 $c2012 520 $aMycotoxins are produced by the secondary metabolism of many fungi and can be found in almost 25% of the world?s agricultural commodities. These compounds are toxic to humans, animals, and plants and therefore, efforts should be made to avoid mycotoxin contamination in food and feed. Besides, up to 25% of all harvested fruits and vegetables are lost due to storage molds and/ or mycotoxin contamination and many methods have been applied to mitigate these issues, but most of them rely on the use of fungicides. Although chemicals are often the first defensive line against mycotoxigenic fungi, the indiscriminate use of fungicides are awakening the public perception due to their noxious effects on the environment and human/animal health. Thus, there is an increasing public pressure for a safer and eco-friendly alternative to control these organisms. In this background, biological control using microbial antagonists such as bacteria, fungi and yeasts have been shown to be a feasible substitute to reduce the use of chemical compounds. Despite of the positive findings using the biocontrol agents only a few products have been registered and are commercially available to control mycotoxin-producing fungi. This review brings about the up-to-date biological control strategies to prevent or reduce harvested commodity damages caused by storage fungi and the contamination of food and feed by mycotoxins. Resumo: As micotoxinas são produzidas pelo metabolismo secundário de várias espécies de fungos e podem ser encontradas em quase 25% das commodities agrícolas. Esses compostos são tóxicos a humanos, animais e plantas e, portanto, esforços para evitar a contaminação de micotoxinas em alimentos e rações devem ser feitos. Além disso, até 25% das frutas e legumes em pós-colheita são perdidos em decorrência do ataque de fungos de armazenamento e/ou contaminações por micotoxinas. Vários métodos têm sido aplicados para mitigar os problemas de micotoxinas, mas a maioria deles se baseia no uso de fungicidas. Embora os produtos químicos sejam, muitas vezes, a primeira estratégia de defesa contra fungos micotoxigênicos, o uso indiscriminado de fungicidas vem despertando a percepção pública, em razão de seus efeitos nocivos sobre o meio ambiente e à saúde humana/animal. Assim, existe uma crescente pressão pública em busca de alternativas mais segura e não nocivas ao meio ambiente para controlar estes organismos. Nesse contexto, o controle biológico utilizando antagonistas microbianos, tais como bactérias, fungos e leveduras têm mostrado ser um substituto viável para reduzir a utilização de produtos químicos. Apesar dos resultados positivos, usando os agentes de controle biológico, poucos produtos apenas foram registrados e estão comercialmente disponíveis para controlar fungos produtores de micotoxinas. Esta revisão traz estratégias de controle biológico para evitar ou reduzir danos em commodities agrícolas causadas por fungos de armazenamento e a contaminação de alimentos e rações por micotoxinas. 650 $aBiological control 650 $aFood safety 650 $aMycotoxins 650 $aControle biológico 650 $aFungo 650 $aMicotoxina 650 $aSegurança alimentar 653 $aAgentes de biocontrole 653 $aBiocontrol 653 $aMicrobial antagonists 653 $aMicrorganismos antagonistas 653 $aPerda em pós-colheita 653 $aPostharvest decay 700 1 $aMARTINS, S. J. 700 1 $aZUCCHI, T. D. 700 1 $aMELO, I. S. de 700 1 $aBATISTA, L. R. 700 1 $aMACHADO, J. da C. 773 $tCiência e Agrotecnologia, Lavras$gv. 36, n. 5, p. 483-497, 2012.
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