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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
06/01/2017 |
Data da última atualização: |
21/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Autoria/Organização/Edição de Livros |
Autoria: |
SILVEIRA, S. V. da; GARRIDO, L. da R.; HOFFMANN, A.; FIALHO, F. B.; LOPES, P. R. C.; GUERRA, C. C.; BOTTON, M.; VARGAS, L.; CONCEIÇÃO, M. A. F. (ed.). |
Afiliação: |
SAMAR VELHO DA SILVEIRA, CNPUV; LUCAS DA RESSURREICAO GARRIDO, CNPUV; ALEXANDRE HOFFMANN, CNPUV; FLAVIO BELLO FIALHO, CNPUV; PAULO ROBERTO COELHO LOPES, CPATSA; CELITO CRIVELLARO GUERRA, CNPUV; MARCOS BOTTON, CNPUV; LEANDRO VARGAS, CNPT; MARCO ANTONIO FONSECA CONCEICAO, CNPUV. |
Título: |
Produção integrada de uva para processamento - vinho e suco : caderno de campo. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Bento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2015. v. 2, 33 p. |
ISBN: |
978-85-7035-479-2 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Publicação digitalizada (2016) |
Conteúdo: |
O Caderno de Campo integra a Série Documentos de Acompanhamento, que tem como finalidade dar subsídios à aplicação do Sistema da Produção Integrada de Uva para Processamento - Vinho e Suco (PIUP), possibilitando a obtenção de produtos seguros, com alto nível de qualidade e com o menor impacto ambiental possível. Dentro do Sistema da Produção Integrada, é pautada a segurança do trabalhador, do ambiente e do consumidor. Sistema esse que, dentro do planejamento estratégico atual do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (Mapa) para a PI do Brasil, faz parte do Programa Brasil Certificado, Agricultura de Qualidade. Em sintonia com as demandas setoriais, diversas ações vêm sendo organizadas pela Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), para que se possa produzir com melhor qualidade e maior segurança para o produtor e para o consumidor. |
Palavras-Chave: |
PIUP. |
Thesagro: |
Qualidade; Rastreamento; Segurança alimentar; Suco; Uva; Vinho; Viticultura. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157430/1/2-Caderno-de-Campo-MIOLO-1.pdf
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Marc: |
LEADER 01804nam a2200325 a 4500 001 2060080 005 2017-03-21 008 2016 bl uuuu 00u1 u #d 020 $a978-85-7035-479-2 100 1 $aSILVEIRA, S. V. da 245 $aProdução integrada de uva para processamento - vinho e suco$bcaderno de campo.$h[electronic resource] 260 $aBento Gonçalves, RS: Embrapa Uva e Vinho, 2015. v. 2, 33 p.$c2016 500 $aPublicação digitalizada (2016) 520 $aO Caderno de Campo integra a Série Documentos de Acompanhamento, que tem como finalidade dar subsídios à aplicação do Sistema da Produção Integrada de Uva para Processamento - Vinho e Suco (PIUP), possibilitando a obtenção de produtos seguros, com alto nível de qualidade e com o menor impacto ambiental possível. Dentro do Sistema da Produção Integrada, é pautada a segurança do trabalhador, do ambiente e do consumidor. Sistema esse que, dentro do planejamento estratégico atual do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (Mapa) para a PI do Brasil, faz parte do Programa Brasil Certificado, Agricultura de Qualidade. Em sintonia com as demandas setoriais, diversas ações vêm sendo organizadas pela Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), para que se possa produzir com melhor qualidade e maior segurança para o produtor e para o consumidor. 650 $aQualidade 650 $aRastreamento 650 $aSegurança alimentar 650 $aSuco 650 $aUva 650 $aVinho 650 $aViticultura 653 $aPIUP 700 1 $aGARRIDO, L. da R. 700 1 $aHOFFMANN, A. 700 1 $aFIALHO, F. B. 700 1 $aLOPES, P. R. C. 700 1 $aGUERRA, C. C. 700 1 $aBOTTON, M. 700 1 $aVARGAS, L. 700 1 $aCONCEIÇÃO, M. A. F.
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Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
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Biblioteca |
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Registro |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
15/07/1999 |
Data da última atualização: |
15/07/1999 |
Autoria: |
FUHRMANN, S.; NEUFELDT, H.; WESTERHOF, R.; AYARZA, M. A.; SILVA, J. E. da; ZECH, W. |
Título: |
Soil organic carbon, carbohydrates, amino sugars, and potentially mineralizable nitrogen under different land-use systems in oxisols of the Brazilian cerrados. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
In: THOMAS, R.; AYARZA, M.A., ed. Sustainable land management for the oxisols of the Latin American savannas: dynamics of soil organic matter and indicators of soil quality. Cali: CIAT, 1999. |
Páginas: |
p.110-122. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Intensive farming and grazing on Oxisols of the Brazilian savannas (also known as the Cerrados) are leading to loss of soil organic matter (SOM) and consequently to a decline in fertility and sustainability of the soils. Alternative land-use systems such as the introduction of legumes in pastures and the use of not-tillage systems can reverse this process. In this study, the effects of seven land-use systems (native savanna, forest, degraded pasture, improved pure-grass pastures, improved grass/legumes pastures, convencional cropping, and no-tillage cropping) on the SOM and potentially mineralizable nitrogen (Npot) were examined in whole-soil samples and particle-size separates. In addition, sugars and amino acids were determined for a better understanding of SOM dynamics, soil organic carbon (SOC), cellulosic and noncellulosic polysaccharides (CPs and NCPs, respectively), amino sugars, and Npot decreased under forest and increased under pastures. The positive influence of improved pasture systems, especially the grass/legume pasture, was clearly recognizable. Under the no-tillage systems, SOC and Npot levels increased, compared with conventional tillage. These differences were clearest in the sand fractions of the particle-size separates. The sugar dynamics refleted decomposition of plant tissue and subsequent accumulation of microbial sugars. The ration of glucosamine to muramic acid increased from coarse sand to fine sand and thereafter decreased toward clay. The cause may be a stronger association of fungal hyphae with fine roots in the fine-sand fraction and an increased association of bacteria with the clay fraction. Amino sugars appeared to be an important source of Npot. MenosIntensive farming and grazing on Oxisols of the Brazilian savannas (also known as the Cerrados) are leading to loss of soil organic matter (SOM) and consequently to a decline in fertility and sustainability of the soils. Alternative land-use systems such as the introduction of legumes in pastures and the use of not-tillage systems can reverse this process. In this study, the effects of seven land-use systems (native savanna, forest, degraded pasture, improved pure-grass pastures, improved grass/legumes pastures, convencional cropping, and no-tillage cropping) on the SOM and potentially mineralizable nitrogen (Npot) were examined in whole-soil samples and particle-size separates. In addition, sugars and amino acids were determined for a better understanding of SOM dynamics, soil organic carbon (SOC), cellulosic and noncellulosic polysaccharides (CPs and NCPs, respectively), amino sugars, and Npot decreased under forest and increased under pastures. The positive influence of improved pasture systems, especially the grass/legume pasture, was clearly recognizable. Under the no-tillage systems, SOC and Npot levels increased, compared with conventional tillage. These differences were clearest in the sand fractions of the particle-size separates. The sugar dynamics refleted decomposition of plant tissue and subsequent accumulation of microbial sugars. The ration of glucosamine to muramic acid increased from coarse sand to fine sand and thereafter decreased toward clay. The cause ma... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Permanganato. |
Thesagro: |
Carboidrato; Carbono; Cerrado; Composto Orgânico; Mineralização; Nitrogênio; Oxisol; Solo; Uso da Terra. |
Thesaurus NAL: |
carbohydrates; carbon; Ferralsols; land use; mineralization; organic compounds; permanganates; soil. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
LEADER 02948naa a2200409 a 4500 001 1545402 005 1999-07-15 008 1999 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aFUHRMANN, S. 245 $aSoil organic carbon, carbohydrates, amino sugars, and potentially mineralizable nitrogen under different land-use systems in oxisols of the Brazilian cerrados. 260 $c1999 300 $ap.110-122. 520 $aIntensive farming and grazing on Oxisols of the Brazilian savannas (also known as the Cerrados) are leading to loss of soil organic matter (SOM) and consequently to a decline in fertility and sustainability of the soils. Alternative land-use systems such as the introduction of legumes in pastures and the use of not-tillage systems can reverse this process. In this study, the effects of seven land-use systems (native savanna, forest, degraded pasture, improved pure-grass pastures, improved grass/legumes pastures, convencional cropping, and no-tillage cropping) on the SOM and potentially mineralizable nitrogen (Npot) were examined in whole-soil samples and particle-size separates. In addition, sugars and amino acids were determined for a better understanding of SOM dynamics, soil organic carbon (SOC), cellulosic and noncellulosic polysaccharides (CPs and NCPs, respectively), amino sugars, and Npot decreased under forest and increased under pastures. The positive influence of improved pasture systems, especially the grass/legume pasture, was clearly recognizable. Under the no-tillage systems, SOC and Npot levels increased, compared with conventional tillage. These differences were clearest in the sand fractions of the particle-size separates. The sugar dynamics refleted decomposition of plant tissue and subsequent accumulation of microbial sugars. The ration of glucosamine to muramic acid increased from coarse sand to fine sand and thereafter decreased toward clay. The cause may be a stronger association of fungal hyphae with fine roots in the fine-sand fraction and an increased association of bacteria with the clay fraction. Amino sugars appeared to be an important source of Npot. 650 $acarbohydrates 650 $acarbon 650 $aFerralsols 650 $aland use 650 $amineralization 650 $aorganic compounds 650 $apermanganates 650 $asoil 650 $aCarboidrato 650 $aCarbono 650 $aCerrado 650 $aComposto Orgânico 650 $aMineralização 650 $aNitrogênio 650 $aOxisol 650 $aSolo 650 $aUso da Terra 653 $aPermanganato 700 1 $aNEUFELDT, H. 700 1 $aWESTERHOF, R. 700 1 $aAYARZA, M. A. 700 1 $aSILVA, J. E. da 700 1 $aZECH, W. 773 $tIn: THOMAS, R.; AYARZA, M.A., ed. Sustainable land management for the oxisols of the Latin American savannas: dynamics of soil organic matter and indicators of soil quality. Cali: CIAT, 1999.
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