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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Florestas.
Data corrente:  03/01/2017
Data da última atualização:  11/07/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CUNHA, L.; BROWN, G. G.; STANTON, D. W. G.; SILVA, E. da; HANSEL, F. A.; JORGE, G.; MCKEY, D.; VIDAL-TORRADO, P.; MACEDO, R. S.; VELASQUEZ, E.; JAMES, S. W.; LAVELLE, P.; KILLE, P.
Afiliação:  Luis Cunha, Cardiff University / Embrapa Florestas; GEORGE GARDNER BROWN, CNPF; David W. G. Stanton, Cardiff University; Elodie Da Silva, Pós-doutoranda da Embrapa Florestas; FABRICIO AUGUSTO HANSEL, CNPF; Gabriella Jorge, Universidad de la República; Doyle McKey, CEFE - Université de Montpellier; Pablo Vidal-Torrado, ESALQ; Rodrigo S. Macedo, ESALQ; Elena Velasquez, Universidad Nacional de Colombia; Samuel W. James, University of Iowa; Patrick Lavelle, Institut de Recherche pour le Développement; Peter Kille, Cardiff University.
Título:  Soil animals and pedogenesis: the role of earthworms in anthropogenic soils.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Soil Science, v. 181, n. 3/4, p. 110-125, Mar./Apr. 2016.
DOI:  10.1097/SS.0000000000000144
Idioma:  Inglês
Notas:  Participação da Terra Preta de Índio Network.
Conteúdo:  The role of earthworms as one of the most important groups of ecosystem engineers in human-modified and natural environments has been increasingly recognized only during the last 30 years, yet earthworms and humans have been acting together in building landscapes for millennia. This relationship is well represented in the pre-Columbian raised fields, in flood-prone savannas around the rim of Amazonia, but also by the potentially significant role of earthworms in the formation and resilience of Amazonian Dark Earths. Through the bioturbating action of earthworms, soil is biologically, chemically, and physically altered; nutrients are translocated; organic matter is decomposed and transformed; and the surrounding biota interacts as a large orchestra where the soil musicians play together on the various instruments but where earthworms take a leading role, enhancing microbial activity and generally stimulating plant growth. In this article, we assess the remarkable role of earthworms at the center of soil pedogenetic processes within anthropogenic landscapes, dissecting their functions with a special focus on Amazonian Dark Earths.
Palavras-Chave:  Amazonian Dark Earths; Ciclagem de nutrientes; Formação do solo; Terra Preta de Índio.
Thesagro:  Minhoca; Solo.
Thesaurus Nal:  Biogeochemical cycles; Bioturbation; Earthworms; Soil formation.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPF55520 - 1UPCAP - DD
CPAA36043 - 1UPCAP - DD
CPAF-AP17628 - 1ADDAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  29/03/2016
Data da última atualização:  29/03/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  WALLY-VALIM, A, P.; VANIER, N. L.; ZAVAREZE, E. DA R.; ZAMBIAZI, R. C.; CASTRO, L. A. S. de; SCHIRMER, M. A.; ELIAS, M. C.
Afiliação:  Ana Paula Wally-Vallim, UFPEL; Nathan Levien Vanier, UFPEL; Elessandra da Rosa Zavareze, UFPEL; Rui Carlos Zambiazi, UFPEL; LUIS ANTONIO SUITA DE CASTRO, CPACT; Manoel Artigas Schirmer, UFPEL; Moacir Cardoso Elias, UFPEL.
Título:  Isoflavone aglycone content and the thermal, functional, and structural properties of soy protein isolates prepared from hydrothermally treated soybeans.
Ano de publicação:  2014
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Science, v. 79, n. 7, p. E1351-E1358, 2014.
ISSN:  1750-3841
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Soybeans were hydrothermally treated at 2 different temperatures (40 °C and 60 °C) and for 4 different hydration times (4, 8, 12, and 16 h) to (i) increase the isoflavone aglycone content in a soy protein isolate and (ii) evaluate the changes in thermal, functional, and structural properties of a soy protein isolate as a function of hydrothermal treatment conditions. Our study is the first to evaluate aglycone content, extraction yield, ?-glucosidase activity, differential scanning calorimetry, protein digestibility, scanning electron microscopy, water absorption capacity (WAC), foaming capacity (FC), and foaming stability of soy protein isolates prepared from hydrothermally treated soybeans. For aglycone enhancement and the extraction yield maintenance of soy protein isolates, the condition of 40 °C for 12 h was the best soybean hydrothermal treatment. The structural rearrangement of proteins that occurred with the hydrothermal treatment most likely promoted the capacity of proteins to bind to aglycone. Moreover, the structure shape and size of soy protein isolates verified by scanning electron microscopy appears to be related to the formation of hydrophobic surfaces and hydrophobic zones at 40 °C and 60 °C, respectively, affecting the protein digestibility, WAC, and FC of soy protein isolates.
Thesagro:  Soja.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/141738/1/jfds12506.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT19007 - 1UPCAP - DD
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