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1. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; DIAS, P. F.; SOUTO, S. M.; COSTA, J. R. Análise multivariada e de regressão da matéria seca e nutrientes acumulados nas raízes de gramíneas forrageiras, sob efeito de adubação nitrogenada na forma de chorume bovino. Pasturas Tropicales, Cali, v. 27, n. 1, p. 13-20, abr. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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4. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; DIAS, P. F.; SOUTO, S. M.; COSTA, J. R. da. Métodos de análise multivariada aplicados na avaliação de gramíneas forrageiras tropicais adubadas com chorume bovino. Revista Universidade Rural, Série Ciência da Vida, Seropédica, RJ, v. 26, n. 1, p. 42-50, jan./jul. 2006. Parceria: UFV; PESAGRO. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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6. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARENTE, H. N.; ZANINE, A. de M.; SANTOS, E. M.; FERREIRA, D. de J.; OLIVEIRA, J. S. de. Comportamento ingestivo de ovinos em pastagem de tifton-85 (Cynodon ssp) na Região Nordeste do Brasil. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 38, n. 2, p. 210-215, 2007. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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7. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; DIAS, P. F.; FERREIRA, D. de J.; ALMEIDA, J. C. C.; SOUTO, S. M. Composição química-bromatológica de gramíneas dos gêneros Ditaria e Cynodon sob efeito de diferentes doses de nitrogênio na forma de chorume bovino. Pasturas Tropicales, Cali, v. 26, n. 1, p. 15-18, abr. 2004. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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8. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. M.; DIAS, P. F.; PINTO, L. F. B.; SOUTO, S. M.; FERREIRA, D. J.; ALMEIDA, J. C. Efeito de diferentes doses de chorume bovino no pH e composição mineral de um planossolo cultivado com gramíneas dos gêneros Cynodon e Digitaria. Pasturas Tropicales, Cali, v. 26, n. 2, p. 37-41, 2003. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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9. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PENA, K. da S.; NASCIMENTO JÚNIOR, D.; SILVA, S. C.; EUCLIDES, V. P. B.; ZANINE, A. de M. Características morfogênicas, estruturais e acúmulo de forragem do capim-tanzânia submetido a duas alturas e três intervalos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v.38, n.11, p. 2127-2136, nov. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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10. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARENTE, H. N.; SANTOS, E. M.; ZANINE, A. de M.; OLIVEIRA, J. S.; FERREIRA, D. de J. Hábito de pastejo de caprinos da raça Saanen em pastagem de tifton 85 (Cynodon ssp). Revista da Faculdade de Zootecnia, Veterinária e Agronomia, Uruguaiana, v. 12, n. 1, p. 143-155. 2005. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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11. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARENTE, H. N.; MACHADO, T. M. M.; CARVALHO, F. C.; GARCIA, R.; ROGÉRIO, M. C. P.; BARROS, N. N.; ZANINE, A. M. Desempenho produtivo de ovinos em confinamento alimentados com diferentes dietas. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 61, n. 2, p. 460-466, abr. 2009. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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12. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | DIFANTE, G. dos S.; NASCIMENTO JÚNIOR, D. do; SILVA, S. C da; EUCLIDES, V. P. B.; ZANINE, A. de M.; ADESSE, B. Dinâmica do perfilhamento do capim-marandu cultivado em duas alturas e três intervalos de corte. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 2, p. 189-196, fev. 2008. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte. |
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13. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | SCHIMIDT, L. T.; DIAS, P. F.; SOUTO, S. M.; ROSSIELLO, R. O. P.; ZANINE, A. de M.; MACEDO JÚNIOR, G. de L.; PEREIRA, B. M. Efeitos de doses de N de chorume e épocas de coleta no desenvolvimento do capim Tanzânia. Revista Ciência Agronômica, Fortaleza, v. 34, n. 1, p. 69-74, 2003. Effects of N doses of from slurry and sampling dates in Tanzania grass development. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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14. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | COSTA, E. C. B.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, J. S.; SANTOS, E. M.; PEREIRA, A. F. P. G. A.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M. Effect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats. South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 4, 635-642, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Semiárido. |
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15. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; DIAS, P. F.; SOUTO, S. M.; FERREIRAT, D. de J.; SANTOS, E. M.; PINTO, L. F. B. Avaliação do capim-tanzânia (Panicum maximum) por meio de métodos de análise multivariada. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, Salvador, v. 9, n. 1, p. 120-130, jan./mar. 2008. Parceria: UFV; PESAGRO-EES; ESALQ. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia. |
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16. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; VIEIRA, B. R.; FERREIRA, D. de J.; VIEIRA, A. J. M.; SILVEIRA, M. C. T. da; SIVA, W. L. da; CECON, P. R. Ingestive behavior of steers on pastures of Brachiaria brizantha and Cynodon dactylon. Ciencia e Investigación Agraria, Santiago, v. 43, n. 2, p. 295-304, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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17. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | MEDEIROS, L. F. D.; VIEIRA, D. H.; QUINTANILHA, J. R.; CIDREIRA, R. G.; LUNA, M. C. M.; ZANINE, A. de M.; MACEDO JUNIOR, G. de L. Estimativa da tolerancia ao calor em caprinos. Revista Brasileira de Medicina Veterinaria, Rio de Janeiro, v. 24, n. 1, p. 30-35, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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18. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARENTE, H. N.; MACHADO, T. M. M.; CARVALHO, F. C. de; GARCIA, R.; ROGÉRIO, M. C. P.; BARROS, N. N.; ZANINE, A. de M. Desempenho de ovinos confinados submetidos a diferentes dietas. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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19. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | PARENTE, H. N.; MACHADO, T. M. M.; CARVALHO, F. C. de; GARCIA, R.; ROGÉRIO, M. C. P.; BATISTA, A. S. M.; BARROS, N. N.; ZANINE, A. de M. Rendimento e avaliação de carcaça de ovinos confinados submetidos a diferentes dietas. In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 43., 2006, João Pessoa. Produção animal em biomas tropicais: anais dos simpósios. João Pessoa: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2006. 4 f. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
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20. | ![Imagem marcado/desmarcado](/consulta/web/img/desmarcado.png) | ZANINE, A. de M.; NASCIMENTO JÚNIOR, D. do; SOUSA, B. M. de L.; SILVEIRA, M. C. T. da; SILVA, W. L. da; SANTOS, M. E. R. Tillering dynamics in Guinea grass pastures subjected to management strategies under rotational grazing. Revista Brasileira de Zootecnia, Viçosa, MG, v. 42, n. 3, p. 155-161, mar. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
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Registros recuperados : 41 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
18/02/2021 |
Data da última atualização: |
18/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
COSTA, E. C. B.; ARAUJO, G. G. L. de; OLIVEIRA, J. S.; SANTOS, E. M.; PEREIRA, A. F. P. G. A.; SANTOS, F. N. S.; ZANINE, A. M. |
Afiliação: |
E. C. B. Costa; GHERMAN GARCIA LEAL DE ARAUJO, CPATSA; J. S. Oliveira; E. M. Santos; A. F. P. G. A. Pereira; F. N. S. Santos; A. M. Zanine. |
Título: |
Effect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
South African Journal of Animal Science, v. 50, n. 4, 635-642, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 mg/dL. Thus, brackish water could be used by goats in semiarid regions, but its use should be managed carefully so that it does not have a negative impact on rumen microbial populations. MenosThe objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Concentrações de cloreto de sódio; Micróbios fermentadores. |
Thesagro: |
Água Salina; Água Salobra; Caprino; Cloreto de Sódio; Fermentação. |
Thesaurus NAL: |
Saline water; Sheep. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221295/1/Effect-of-various-salt-concentrations-on-the-ruminal-parameters-of-goats-2020.pdf
|
Marc: |
LEADER 02568naa a2200301 a 4500 001 2130113 005 2021-02-18 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCOSTA, E. C. B. 245 $aEffect of various salt concentrations on the ruminal parameters of goats.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aThe objective of this study was to evaluate the effects of various concentrations of sodium chloride (NaCl), magnesium chloride (MgCl2), and calcium chloride (CaCl2) on the growth and in vitro fermentation of cellulolytic, glycolytic, and amylolytic microorganisms from the rumen of a goat. Six concentrations of each salt were tested separately, namely 0 mg/dL, 100 mg/dL, 200 mg/dL, 400 mg/dL, 800 mg/dL, and 1600 mg/dL in the culture medium. The experiments were conducted in a completely randomized design, in a 6 x 3 factorial arrangement of salt concentration and substrate (starch, cellulose, and glucose) with three replications of each treatment combination. Concentrations of microbial protein, ammonia (NH3-N), and volatile fatty acids (acetate, propionate, and butyrate) were measured. A quadratic effect of CaCl2 concentration on the production of microbial protein was observed in the cellulose medium. The effect of MgCl2 on NH3-N production in the cellulose medium decreased linearly. Propionate concentration decreased linearly with increasing levels of NaCl and MgCl2 in the media containing starch. There was a decreasing linear effect of MgCl2 on the concentration of butyrate in the media containing glucose. In conclusion, concentrations of NaCl and CaCl2 up to 1,600 mg/dL did not affect the microbial activity of starch, cellulose, and glucose-fermenting organisms. However, the microbial activity of starch-fermenting microbes was inhibited at salt concentrations above 800 mg/dL. Thus, brackish water could be used by goats in semiarid regions, but its use should be managed carefully so that it does not have a negative impact on rumen microbial populations. 650 $aSaline water 650 $aSheep 650 $aÁgua Salina 650 $aÁgua Salobra 650 $aCaprino 650 $aCloreto de Sódio 650 $aFermentação 653 $aConcentrações de cloreto de sódio 653 $aMicróbios fermentadores 700 1 $aARAUJO, G. G. L. de 700 1 $aOLIVEIRA, J. S. 700 1 $aSANTOS, E. M. 700 1 $aPEREIRA, A. F. P. G. A. 700 1 $aSANTOS, F. N. S. 700 1 $aZANINE, A. M. 773 $tSouth African Journal of Animal Science$gv. 50, n. 4, 635-642, 2020.
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