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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  09/06/2020
Data da última atualização:  05/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARIAS, H. F. L. de; DEVILLA, I. A.; SILVA, A. P.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  HIAGO FELIPE LOPES DE FARIAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; IVANO ALESSANDRO DEVILLA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; ALBA POLLYANA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Modelagem da cor e dureza do feijão em função das condições de armazenamento.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. e725974414, 2020.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i7.4414
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Stored carioca beans usually tend to darken and harden and therefore lose quality and commercial value and are rejected by the consumer. The objective of this study was to evaluate the behavior of four contrasting light tegument genotypes for the aging process (darkening and hardening) for six months. We adopted a mathematical data modeling, based on polynomial regression analyzes of the variables, color and texture, in the different storage conditions, to describe the effects of the treatment and the storage time, in all bean samples and to select the model which best describes the interaction between variables. All genotypes tended to harden, with increasing storage temperature and time, regardless of the degree of browning. The lowest values of hardness, after six months, were verified in both slow and fast darkening beans. The genotype most resistant to darkening was which showed significant hardening over time. In conclusion, the color itself is not the best parameter to be considered to determine the degree of aging of stored beans, which is controlled by complex mechanisms, physicochemical, genetic, biochemical, among others, which in turn are influenced by environmental storage conditions and genotype.
Thesagro:  Armazenamento; Cor; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Beans; Color; Hardness; Storage conditions.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213988/1/CNPAF-2020-RSD.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35893 - 1UPCAP - DD20202020
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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  04/04/2018
Data da última atualização:  04/04/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  LEMOS, A. A.; ANGELO, I. D. V.; ROSA, P. P. da; RIBEIRO, M. E. R.; WEISSHEIMER, C. F.; ZANELA, M. B.
Afiliação:  AMANDA ALFONSO LEMOS; ISABELLE DAMÉ VEBER ANGELO; PATRICIA PINTO DA ROSA; MARIA EDI ROCHA RIBEIRO, CPACT; CHRISTIANO FANCK WEISSHEIMER, CPACT; MAIRA BALBINOTTI ZANELA, CPACT.
Título:  Avaliação da qualidade do leite de um rebanho jersey e comparação com a IN62.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 26.; ENCONTRO DE PÓS-GRADUAÇÃO UFPEL, 19.; SEMANA INTEGRADA DE ENSINO, PESQUISA E EXTENSÃO, 3., 2017, Pelotas. Anais... Pelotas: UFPel, 2017.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Glândula mamária bovina.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/175004/1/Zanella-Lemos-2017.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT20529 - 1UPCAA - DD
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