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Registros recuperados : 78 | |
61. | | SAMPAIO, F. G.; BOIJINK, C. de L.; SANTOS, L. R. B. DOS; YOSHIOKA, E. T. O.; KALININ, A. L.; RANTIN, F. T. The combined effect of cooper and low pH on antioxidant defenses and biochemical parameters in neotropical fish pacu, Piaractus mesopotamicus (Holmberg, 1887). Ecotoxicology, v. 19, n. 5, p. 963-976, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental. |
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62. | | TAVARES-DIAS, M.; MARINHO, R. G. B.; DIAS, M. K. R.; NEVES, L. R.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAKEMOTO, R. M. Parasitic divertity in pirarucu Arapaima gigas Schinz, 1822 (Arapaimidae) of fish farms the Amapá State, Brazil. In: WORLD AQUACULTURE, 2011, Natal. Aquaculture for a changing world: abstracts. Natal: World Aquaculture Society, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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63. | | YOSHIOKA, E. T. O.; COSTA, R. de A.; BRASILIENSE, A. R. P.; CASTELO, A. S.; MARTINS, A. C. D.; SILVA, B. M. P. da; DAMASCENO, L. F. Perfil hematológico e bioquímico de filhotes de tracajás (Podocnemis unifilis) alimentados com níveis variados de proteína bruta. In: TAVARES-DIAS, M.; MARIANO, W. dos S. (Org.). Aquicultura no Brasil: novas perspectivas. São Carlos: Pedro & João Editores, 2015. v. 1, cap. 2, p. 31-44. v. 1 Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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64. | | PINHEIRO, D. A.; CAVERO, B. A. S.; VARGAS, L.; BRACCINI, G. L.; YOSHIOKA, E. T. O.; OLIVEIRA, M. S. B.; TAVARES-DIAS, M. Performance, parasitic infections, hematology and hepatic histology of Colossoma macropomum (tambaqui) fed on homeopathic product. African Journal of Pharmacy and Pharmacology, v. 9, n. 4, p. 82-90, 2015. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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65. | | DIAS, M. K. R.; YOSHIOKA, E. T. O.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FERNANDES, C. P.; OZÓRIO, R. O. A.; TAVARES-DIAS, M. Mansoa alliacea extract improves the growth performance and innate immune response of Arapaima gigas challenged with Aeromonas hydrophila and handling stress. Acta Amazonica, v. 53, n. 1, p. 24-31, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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66. | | DIAS, M. K. R.; SAMPAIO, L. S.; PROIETTI-JÚNIOR, A. A.; YOSHIOKA, E. T. O.; RODRIGUES, D. P.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FARIA, F. S. E. D. V.; OZÓRIO, R. O. A.; TAVARES-DIAS, M. Lethal dose and clinical signs of Aeromonas hydrophila in Arapaima gigas (Arapaimidae), the giant fish from Amazon. Veterinary Microbiology, v. 188, p. 12-15, 2016. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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67. | | RIBEIRO, S. C.; MALHEIROS, D. F.; GUILOZKI, I. C.; MAJOLO, C.; CHAVES, F. C. M.; CHAGAS, E. C.; ASSIS, H. C. S. de; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O. Antioxidants effects and resistance against pathogens of Colossoma macropomum (Serassalmidae) fed Mentha piperita essential oil. Aquaculture, v. 490, p. 29-34, Jan. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental. |
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68. | | BATISTA, L. M.; ALMEIDA, A. F. de; ARAÚJO, A. S.; GRIPP, T. X.; CARDOSO, F. M. N.; LIMA, L. S.; NASCIMENTO, Y. B. G.; TAVARES-DIAS, M.; YOSHIOKA, E. T. O.; RODRIGUES, D. dos P.; PROIETTI JÚNIOR, A. A. Avaliação da atividade antimicrobiana in vitro do extrato bruto de cipó de alho Mansoa alliacea em isolados bacterianos de peixes. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 14., 2016, Florianópolis. Avanços biotecnológicos na sanidade de organismos aquáticos: [anais]. Florianópolis: ABRAPOA: UFSC, 2016. ENBRAPOA. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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69. | | HOSHINO, M. D. F. G.; MARINHO, R. das G. B.; PEREIRA, D. F.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FARIA, F. S. E. D. V. de. Hematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae. Acta Amazonica, Manaus, v. 47, n. 2, p. 87-94, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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70. | | TAVARES-DIAS, M.; SILVA, C. A.; CORREA, R. de O.; MARTINS JUNIOR, H.; YOSHIOKA, E. T. O.; ARAUJO, J. da C.; RODRIGUES, L. A.; FOGACA, F. H. dos S. Boas práticas para a produção de tambaqui em tanques-rede: da implantação à despesca. Macapá: Embrapa Amapá, 2018. 30 p. (Embrapa Amapá. Comunicado técnico, 152). Autoria na publicação: Fabíola Helena dos Santos Fogaça. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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71. | | ALVES, C. M. G.; BAIA, R. R. de J.; FARIAS, V. A.; FARIAS, M. A.; SOUZA, F. L. S. de; VIDEIRA, M. N.; CHAVES, F. C. M.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M. Essential oil of Piper hispidum (Piperaceae) has efficacy against monogeneans, and effects on hematology and gill histology of Colossoma macropomum. Brazilian Journal of Veterinary Parasitology, v. 33, n. 1, e014723, 2024. Título em Português: Óleo de Piper hispidum (Piperaceae) tem eficácia contra monogenéticos, e efeitos na hematologia e histologia de brânquias de Colossoma macropomum.
Onde se lê Francisco Célio Maia Chagas, leia-se Francisco Célio Maia... Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental. |
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72. | | ALVES, C. M. G.; BAIA, R. R. de J.; PACHECO, A. M.; CARVALHO, A. A. de; FARIAS, V. A.; VIDEIRA, M. N.; CHAVES, F. C. M.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M. Essential oil of Piper marginatum (Piperaceae) against monogeneans, and its hematological and histopathological effects on Colossoma macropomum. Acta Parasitologica, 2024. Online first. Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental. |
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73. | | BAIA, R. R. de J.; MALHEIROS, D. F.; VIDEIRA, M. N.; CARVALHO, A. A. de; SALOMÃO, C. B.; FERREIRA, I. M.; CANUTO, K. M.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M. Eficácia do óleo de Carapa guianensis (Meliaceae) contra infestações de monogenéticos em Colossoma macropomum e seus efeitos hematológicos e histopatológicos. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 17., 2023, Belo Horizonte. Anais. [São Paulo]: Abrapoa, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Amapá. |
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74. | | ALMEIDA, A. F. de; ARAÚJO, A. S.; GRIPP, T. X.; CARDOSO, F. M. N.; LIMA, L. S.; NASCIMENTO, Y. B. G.; BATISTA, L. das M.; RODRIGUES, D. dos P.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; PROIETTI JÚNIOR, A. A. Caracterização fenotípica de bactérias patogênicas isoladas de peixes e água de piscicultura de Macapá, Estado do Amapá. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 14., 2016, Florianópolis. Avanços biotecnológicos na sanidade de organismos aquáticos: [anais]. Florianópolis: ABRAPOA: UFSC, 2016. ENBRAPOA. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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75. | | NASCIMENTO, Y. B. G.; ALMEIDA, A. F. de; ARAÚJO, A. S.; GRIPP, T. X.; CARDOSO, F. M. N.; LIMA, L. S.; BATISTA, L. das M.; RODRIGUES, D. dos P.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; PROIETTI JÚNIOR, A. A. Caracterização fenotípica de indicadores bacterianos da qualidade dos camarões frescos (Macrobrachium amazonicum - Heller, 1862) comercializados em feiras livres de Macapá, Estado do Amapá. In: ENCONTRO BRASILEIRO DE PATOLOGISTAS DE ORGANISMOS AQUÁTICOS, 14., 2016, Florianópolis. Avanços biotecnológicos na sanidade de organismos aquáticos: [anais]. Florianópolis: ABRAPOA: UFSC, 2016. ENBRAPOA. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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76. | | SILVA, R. S. da; LOPES, J. R. T.; ESPÍRITO SANTO, R. V. do; SANTOS, M. A. S. dos; CORDEIRO, C. A. M.; YOSHIOKA, E. T. O.; CORREA, R. de O.; MARTINS JUNIOR, H.; LOURENÇO JUNIOR, J. B. de. Palm kernel meal (Elaeis guineensis) as a substitute for corn (Zea mays) in diets of Tambaqui (Colossoma macropomum). Aquaculture Research, p. 1-9, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Oriental. |
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77. | | REBELATTO JUNIOR, I. A.; LIMA, A. F.; RODRIGUES, A. P. O.; MACIEL, P. O.; KATO, H. C. de A.; MATAVELI, M.; REZENDE, F. P.; VARELA, E. S.; SOUSA, A. R. B. de; SANTOS, C.; BOIJINK, C. de L.; YOSHIOKA, E. T. O.; O'SULLIVAN, F. L. de A. Reprodução e engorda do pirarucu: levantamento de processos produtivos e tecnologias. Brasília, DF: Embrapa, 2015. 102 p. il. color. Biblioteca(s): Embrapa Agropecuária Oeste; Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Pantanal; Embrapa Pesca e Aquicultura; Embrapa Unidades Centrais. |
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78. | | HOSHINO, M. D. F. G.; RAMOS, R. da S.; LOPES, J. R. T.; RIBEIRO, R. A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; SILVA, T. C. da; FARIA, F. S. E. D. V. de; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; YOSHIOKA, E. T. O. Innate immune response of pirarucu improved with yeast-supplemented diets. Aquaculture Reports, v. 18, p. 1-5, Nov. 2020. Biblioteca(s): Embrapa Amapá. |
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Registros recuperados : 78 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
17/04/2017 |
Data da última atualização: |
05/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
HOSHINO, M. D. F. G.; MARINHO, R. das G. B.; PEREIRA, D. F.; YOSHIOKA, E. T. O.; TAVARES-DIAS, M.; OZORIO, R. O. de A.; RODRIGUEZ, A. F. R.; RIBEIRO, R. A.; FARIA, F. S. E. D. V. de. |
Afiliação: |
MARIA DANIELLE FIGUEIREDO GUIMARÃES HOSHINO, Unifap; RENATA DAS GRAÇAS BARBOSA MARINHO, Pescap; DIOGLE FARIAS PEREIRA, Ueap; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP; MARCOS TAVARES-DIAS, CPAF-AP; RODRIGO OTAVIO DE ALMEIDA OZORIO, CIIMAR; ANSELMO FORTUNATO RUIZ RODRIGUEZ, UFAC; RICARDO AMARAL RIBEIRO, UFAC; FERNANDO SÉRGIO ESCÓCIO DRUMMOND VIANA DE FARIA, UFAC. |
Título: |
Hematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Amazonica, Manaus, v. 47, n. 2, p. 87-94, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The hematological and biochemical responses of pirarucu fingerlings (Arapaima gigas) fed with diets containing different concentrations of a glucomannan product derived from yeast and algae were evaluated in order to ascertain the effect of these diets on fish physiology. Four treatments were conducted, with three replications, with 12 fish in each tank. The product evaluated (MycosorbA+®) was incorporated into the commercial diet, at four concentrations: 0, 1, 2 and 4 g.kg-1, called M0%, M0.1%, M0.2% and M0.4%, respectively. After 45 days of feeding, blood samples from six fish in each replicate were collected to perform the analyses. Their weight and length were determined to calculate the condition factor and weight gain, but no differences (P > 0.05) were observed among the treatments. No changes to the hematocrit, hemoglobin or erythrocyte levels or to the hematimetric indices of the pirarucus were observed. The glucose and triglyceride levels of the pirarucus in the M0.1% and M0.2% groups were significantly lower than those of the M0% group. The M0.2% group showed higher albumin levels (P < 0.05) than M0% and M0.4%. The M0.4% group showed a total cholesterol level that was significantly higher than in all other treatments. MycosorbA+® contributed towards increasing the levels of defense cells in A. gigas. It would be possible to use this product at concentrations of between 0.1% and 0.2%, given that they increase the levels of some defense cells and plasma albumin concentrations, without changes to hematological parameters, cholesterol and triglyceride plasma levels or condition factor. MenosThe hematological and biochemical responses of pirarucu fingerlings (Arapaima gigas) fed with diets containing different concentrations of a glucomannan product derived from yeast and algae were evaluated in order to ascertain the effect of these diets on fish physiology. Four treatments were conducted, with three replications, with 12 fish in each tank. The product evaluated (MycosorbA+®) was incorporated into the commercial diet, at four concentrations: 0, 1, 2 and 4 g.kg-1, called M0%, M0.1%, M0.2% and M0.4%, respectively. After 45 days of feeding, blood samples from six fish in each replicate were collected to perform the analyses. Their weight and length were determined to calculate the condition factor and weight gain, but no differences (P > 0.05) were observed among the treatments. No changes to the hematocrit, hemoglobin or erythrocyte levels or to the hematimetric indices of the pirarucus were observed. The glucose and triglyceride levels of the pirarucus in the M0.1% and M0.2% groups were significantly lower than those of the M0% group. The M0.2% group showed higher albumin levels (P < 0.05) than M0% and M0.4%. The M0.4% group showed a total cholesterol level that was significantly higher than in all other treatments. MycosorbA+® contributed towards increasing the levels of defense cells in A. gigas. It would be possible to use this product at concentrations of between 0.1% and 0.2%, given that they increase the levels of some defense cells and plasma albumin conc... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Albumin; White blood cell. |
Thesagro: |
Albumina; Glóbulo branco; Peixe de água doce. |
Thesaurus NAL: |
Chlorella vulgaris; Freshwater fish. |
Categoria do assunto: |
S Ciências Biológicas |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/159065/1/CPAF-AP-2017-Hematological-and-biochemical-responses-of-pirarucu.pdf
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Marc: |
LEADER 02588naa a2200301 a 4500 001 2068544 005 2017-05-05 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aHOSHINO, M. D. F. G. 245 $aHematological and biochemical responses of pirarucu (Arapaima gigas, Arapaimidae) fed with diets containing a glucomannan product derived from yeast and algae.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThe hematological and biochemical responses of pirarucu fingerlings (Arapaima gigas) fed with diets containing different concentrations of a glucomannan product derived from yeast and algae were evaluated in order to ascertain the effect of these diets on fish physiology. Four treatments were conducted, with three replications, with 12 fish in each tank. The product evaluated (MycosorbA+®) was incorporated into the commercial diet, at four concentrations: 0, 1, 2 and 4 g.kg-1, called M0%, M0.1%, M0.2% and M0.4%, respectively. After 45 days of feeding, blood samples from six fish in each replicate were collected to perform the analyses. Their weight and length were determined to calculate the condition factor and weight gain, but no differences (P > 0.05) were observed among the treatments. No changes to the hematocrit, hemoglobin or erythrocyte levels or to the hematimetric indices of the pirarucus were observed. The glucose and triglyceride levels of the pirarucus in the M0.1% and M0.2% groups were significantly lower than those of the M0% group. The M0.2% group showed higher albumin levels (P < 0.05) than M0% and M0.4%. The M0.4% group showed a total cholesterol level that was significantly higher than in all other treatments. MycosorbA+® contributed towards increasing the levels of defense cells in A. gigas. It would be possible to use this product at concentrations of between 0.1% and 0.2%, given that they increase the levels of some defense cells and plasma albumin concentrations, without changes to hematological parameters, cholesterol and triglyceride plasma levels or condition factor. 650 $aChlorella vulgaris 650 $aFreshwater fish 650 $aAlbumina 650 $aGlóbulo branco 650 $aPeixe de água doce 653 $aAlbumin 653 $aWhite blood cell 700 1 $aMARINHO, R. das G. B. 700 1 $aPEREIRA, D. F. 700 1 $aYOSHIOKA, E. T. O. 700 1 $aTAVARES-DIAS, M. 700 1 $aOZORIO, R. O. de A. 700 1 $aRODRIGUEZ, A. F. R. 700 1 $aRIBEIRO, R. A. 700 1 $aFARIA, F. S. E. D. V. de 773 $tActa Amazonica, Manaus$gv. 47, n. 2, p. 87-94, 2017.
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