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Registros recuperados : 2 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Soja. |
Data corrente: |
17/07/2014 |
Data da última atualização: |
14/08/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
YAGUSHI, J. T.; COSTA, D. S.; FRANÇA-NETO, J. de B. |
Afiliação: |
JULIANA TIEME YAGUSHI, SEAB; DENIS SANTIAGO COSTA, USP/ESALQ; JOSÉ DE BARROS FRANÇA-NETO, CNPSO. |
Título: |
Saturated salt accelerated aging and computerized analysis of seedling images to evaluate soybean seed performance. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Seed Science, Londrina, v. 36, n. 2, p. 213-221, Apr./June 2014. |
ISSN: |
2317-1537 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v32n2935 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
ABSTRACT: Seed deterioration causes losses to seed companies during the storage. For researches, the challenge has been to develop techniques which improve the seed longevity as well as laboratory analysis methods required for evaluating the evolution of deterioration in storage. This study had the objective of determining the effectiveness of the accelerated aging test with a saturated NaCl solution and Seed Vigor Imaging System (SVIS) analysis in checking soybean seed physiological in comparison with the recommended vigor tests. Soybean seeds from the cultivars BRS 184 and M-Soy 7908 RR were used, each of them were represented by six lots and stored for six months under two environment conditions. Seed physiological quality was checked every two months in storage through germination evaluations, accelerated aging (different methods), tetrazolium test (vigor and viability) seedling emergence, and SVIS analysis. The tetrazolium test is the most advisable method for evaluating soybean seed quality during storage. The results of the saturated salt accelerated aging test with NaCl at 41 ºC for 72 or 96 hours and the SVIS evaluation are also both efficient for estimating the physiological potential of seeds. RESUMO: Deterioração em sementes provoca prejuízos para empresas sementeiras durante o armazenamento. Para os pesquisadores, o desafio tem sido buscar técnicas que visam aumentar a longevidade das sementes bem como métodos de análise laboratoriais exigidos para avaliar a evolução da deterioração no armazenamento. Este estudo teve o objetivo de avaliar a eficácia do teste de envelhecimento acelerado com solução saturada de NaCl e do uso do software Seed Vigor Imaging System (SVIS) para comparação do potencial fisiológico das sementes durante o armazenamento, em comparação com os testes de vigor existentes. Foram utilizadas sementes de soja das cultivares BRS 184 e M-Soy 7908 RR, representadas por seis lotes e armazenadas por seis meses, sob duas condições ambientais. Verificou-se o potencial fisiológico por meio de avaliações de germinação, envelhecimento acelerado (diferentes métodos), tetrazólio (vigor e viabilidade), emergência de plântulas e análise SVIS. O teste de tetrazólio é o mais sensível para avaliar o potencial fisiológico de sementes de soja durante o armazenamento. Além disso, os testes de envelhecimento acelerado em solução saturada de NaCl a 41 ºC durante 72 horas ou 96 horas e análise a partir do software SVIS foram eficazes para estimar o potencial fisiológico de sementes de soja. MenosABSTRACT: Seed deterioration causes losses to seed companies during the storage. For researches, the challenge has been to develop techniques which improve the seed longevity as well as laboratory analysis methods required for evaluating the evolution of deterioration in storage. This study had the objective of determining the effectiveness of the accelerated aging test with a saturated NaCl solution and Seed Vigor Imaging System (SVIS) analysis in checking soybean seed physiological in comparison with the recommended vigor tests. Soybean seeds from the cultivars BRS 184 and M-Soy 7908 RR were used, each of them were represented by six lots and stored for six months under two environment conditions. Seed physiological quality was checked every two months in storage through germination evaluations, accelerated aging (different methods), tetrazolium test (vigor and viability) seedling emergence, and SVIS analysis. The tetrazolium test is the most advisable method for evaluating soybean seed quality during storage. The results of the saturated salt accelerated aging test with NaCl at 41 ºC for 72 or 96 hours and the SVIS evaluation are also both efficient for estimating the physiological potential of seeds. RESUMO: Deterioração em sementes provoca prejuízos para empresas sementeiras durante o armazenamento. Para os pesquisadores, o desafio tem sido buscar técnicas que visam aumentar a longevidade das sementes bem como métodos de análise laboratoriais exigidos para avaliar a evo... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Armazenamento; Fisiologia; Qualidade; Semente; Soja. |
Thesaurus NAL: |
Seed quality; Soybeans; Storage. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/105073/1/Saturated-salt-accelerated-aging-and-computerized-analysis-of-seedling-images-to-evaluate-soybean-seed-performance.pdf
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Marc: |
LEADER 03363naa a2200265 a 4500 001 1990823 005 2014-08-14 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2317-1537 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v32n2935$2DOI 100 1 $aYAGUSHI, J. T. 245 $aSaturated salt accelerated aging and computerized analysis of seedling images to evaluate soybean seed performance. 260 $c2014 520 $aABSTRACT: Seed deterioration causes losses to seed companies during the storage. For researches, the challenge has been to develop techniques which improve the seed longevity as well as laboratory analysis methods required for evaluating the evolution of deterioration in storage. This study had the objective of determining the effectiveness of the accelerated aging test with a saturated NaCl solution and Seed Vigor Imaging System (SVIS) analysis in checking soybean seed physiological in comparison with the recommended vigor tests. Soybean seeds from the cultivars BRS 184 and M-Soy 7908 RR were used, each of them were represented by six lots and stored for six months under two environment conditions. Seed physiological quality was checked every two months in storage through germination evaluations, accelerated aging (different methods), tetrazolium test (vigor and viability) seedling emergence, and SVIS analysis. The tetrazolium test is the most advisable method for evaluating soybean seed quality during storage. The results of the saturated salt accelerated aging test with NaCl at 41 ºC for 72 or 96 hours and the SVIS evaluation are also both efficient for estimating the physiological potential of seeds. RESUMO: Deterioração em sementes provoca prejuízos para empresas sementeiras durante o armazenamento. Para os pesquisadores, o desafio tem sido buscar técnicas que visam aumentar a longevidade das sementes bem como métodos de análise laboratoriais exigidos para avaliar a evolução da deterioração no armazenamento. Este estudo teve o objetivo de avaliar a eficácia do teste de envelhecimento acelerado com solução saturada de NaCl e do uso do software Seed Vigor Imaging System (SVIS) para comparação do potencial fisiológico das sementes durante o armazenamento, em comparação com os testes de vigor existentes. Foram utilizadas sementes de soja das cultivares BRS 184 e M-Soy 7908 RR, representadas por seis lotes e armazenadas por seis meses, sob duas condições ambientais. Verificou-se o potencial fisiológico por meio de avaliações de germinação, envelhecimento acelerado (diferentes métodos), tetrazólio (vigor e viabilidade), emergência de plântulas e análise SVIS. O teste de tetrazólio é o mais sensível para avaliar o potencial fisiológico de sementes de soja durante o armazenamento. Além disso, os testes de envelhecimento acelerado em solução saturada de NaCl a 41 ºC durante 72 horas ou 96 horas e análise a partir do software SVIS foram eficazes para estimar o potencial fisiológico de sementes de soja. 650 $aSeed quality 650 $aSoybeans 650 $aStorage 650 $aArmazenamento 650 $aFisiologia 650 $aQualidade 650 $aSemente 650 $aSoja 700 1 $aCOSTA, D. S. 700 1 $aFRANÇA-NETO, J. de B. 773 $tJournal of Seed Science, Londrina$gv. 36, n. 2, p. 213-221, Apr./June 2014.
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