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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio-Norte. |
Data corrente: |
16/02/2017 |
Data da última atualização: |
17/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
RIOS, M. J. B. L.; SAMPAIO, J. P. M.; LUGO, L. M. N.; SILVA, I. C. V.; ARAÚJO, R. S. dos R. M.; HASHIMOTO, J. M.; SILVA, K. J. D. e; ROCHA, M. de M. |
Afiliação: |
MAIARA JAIANNE BEZERRA LEAL RIOS, UFPI; JÉSSICA PINHEIRO MENDES SAMPAIO, UFPI; LUIS MICHEL NOLASCO LUGO, UFPI; IZABEL CRISTINA VERAS SILVA, UFPI; REGILDA SARAIVA DOS REIS MOREIRA ARAÚJO, UFPI; JORGE MINORU HASHIMOTO, CPAMN; KAESEL JACKSON DAMASCENO E SILVA, CPAMN; MAURISRAEL DE MOURA ROCHA, CPAMN. |
Título: |
Composição química e avaliação microbiológica de farinhas de cinco cultivares comerciais de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.]. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercado: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. |
Páginas: |
p. 211. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Na publicação: KAESEL JACKSON DAMASCENO-SILVA. |
Thesagro: |
Feijão de Corda; Vigna Unguiculata. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/155923/1/pagina-00211.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Meio-Norte (CPAMN) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
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Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
20/11/2017 |
Data da última atualização: |
20/11/2017 |
Autoria: |
WURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; MARCON FILHO, J. L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A. |
Afiliação: |
Douglas André Würz, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Alberto Fontanella Brighenti, Estação Experimental de São Joaquim/Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina; José Luiz Marcon Filho, Viticultura Vinícola Legado; Ricardo Allebrandt, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Betina Pereira de Bem, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Leo Rufato, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Aike Anneliese Kretzschmar, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina. |
Título: |
Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 869-876, out. 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Desempenho agronômico de 'Cabernet Sauvignon' com manejo de desfolha em região de elevada altitude no Sul do Brasil. |
Conteúdo: |
The objective of this work was to compare the effect of different times of leaf removal on the vegetative-productive efficiency and on the chemical and physical characteristics of 'Cabernet Sauvignon' clusters in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was conducted in the 2015 and 2016 vintages, in a commercial vineyard, located in the municipality of São Joaquim, in the state of Santa Catarina, at 1,230-m altitude. The treatments consisted of different times leaf removal in the cluster zone, in the following phenological stages: full bloom, buckshot berries, pea-sized berries, veraison, and 15 days after veraison, besides a control without leaf removal. The evaluated variables were subjected to the analysis of variance and compared with the Scott-Knott test, at 5% probability. In a high-altitude region, leaf removal provides more adequate indices for plant vegetative:yield balance. It also increases yield when performed during the pea-sized berry and veraison stages, increases the fertility index when performed during the pea-sized berry stage, and improves the chemical composition of 'Cabernet Sauvignon' grape when performed up to the pea-sized berry stage. The obtained results show the importance of early leaf removal to obtain must with potential for the production of quality wines. |
Palavras-Chave: |
Altitude wines; Desfolha precoce; Early leaf removal; Grape ripening; Manejo da videira; Maturação da uva; Vine management; Viticultura de altitude. |
Thesagro: |
Vitis Vinifera. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166952/1/Agronomic-performance-of-Cabernet-Sauvignon.pdf
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Marc: |
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Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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