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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
12/07/2021 |
Data da última atualização: |
16/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BENEVIDES, S. D.; GARRUTI, D. dos S.; LAGUNA, L. E.; EGITO, A. S. do; SANTOS, K. M. O. dos; DELIZA, R.; QUEIROGA, R. de C. R. do E. |
Afiliação: |
SELENE DAIHA BENEVIDES, CNPAT; DEBORAH DOS SANTOS GARRUTI, CNPAT; LUIS EDUARDO LAGUNA, CNPC; ANTONIO SILVIO DO EGITO, CNPC; KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; RITA DE CÁSSIA RAMOS DO EGYPTO QUEIROGA, Bióloga, mestre em Ciência e Tecnologia de Alimentos, doutora em Nutrição; professora titular da Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa In memoriam. |
Título: |
Características sensoriais e aceitação de queijos caprinos como incentivo ao consumo de derivados de leite de cabra no Brasil. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 38, n. 2, e26818, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2021.v38.26818 |
Idioma: |
Inglês Português |
Notas: |
Título em inglês: Sensory characteristics and acceptance of caprine cheese as an incentive to the consumption of goat milk products in Brazil. |
Conteúdo: |
Resumo: Os produtores de queijo de cabra têm demandado por novas tecnologias para diversificar a oferta de produtos derivados do leite caprino, visando o aumento de seu consumo. Em virtude disso, o objetivo deste estudo foi avaliar, em três capitais brasileiras, a aceitação sensorial de diferentes queijos de leite de cabra, cuja caracterização sensorial foi feita pelo método check-all-that-apply (CATA). Para isso, foram elaborados três diferentes queijos de leite de cabra, dos quais duas variedades do tipo coalho e um probiótico cremoso. Na elaboração de um dos queijos tipo coalho, foi incorporado o óleo de pequi ? fruta com alto teor de ácidos graxos insaturados, carotenoides e antioxidantes ?, o outro queijo coalho foi maturado e defumado, o que lhe confere cor amarela e sabor característico defumado. O queijo cremoso com probiótico foi desenvolvido para atender aos consumidores que demandam por produtos saudáveis e com apelo funcional. A aceitação e a caracterização sensorial dos queijos foram realizadas por meio da aplicação da escala hedônica e do teste check-all-that-apply (CATA). Os resultados indicaram boa aceitação dos três queijos e potencial para a produção e comercialização desses produtos, para atender à demanda tanto de produtores como de consumidores de leite e queijos caprinos. O teste CATA é uma ferramenta promissora para auxiliar o desenvolvimento de produtos lácteos caprinos, quanto às análises de características sensoriais e percepções dos consumidores, e pode contribuir para agregar alto valor e promover a comercialização desse segmento de alimentos. Abstract: Producers of goat cheese have been demanding new technologies to diversify products derived from goat milk, aiming to increase their consumption. Therefore, the objective of this work was to evaluate the sensory acceptance of different types of goat milk cheese in three Brazilian capital cities. The cheese types were subjected to sensory characterization using the check-all-that-apply method (CATA). Three different types of goat milk cheeses were elaborated using two varieties of rennet and a creamy probiotic. One of the coalho type cheese was elaborated with the incorporation of pequi oil (pequi is a fruit with a high content of unsaturated fatty acids, carotenoids, and antioxidants). The other coalho type cheese was matured and smoked, which gaves it a yellow color and a characteristic smoked flavor. The creamy cheese with probiotics was developed to serve consumers demanding healthy products with functional appeal. The sensorial characterization and the acceptance of the cheeses were accomplished through the application of the hedonic scale and the check-all-that-apply test (CATA). The results indicated a good acceptance of the three cheese types and the potential for their production and marketing, which meets the demand of both producers and consumers of milk and goat cheese. The CATA test is a promising tool that helps with the development of goat dairy products for the analysis of sensory characteristics and consumer perceptions, and it can contribute to adding a high value for this food segment marketing. MenosResumo: Os produtores de queijo de cabra têm demandado por novas tecnologias para diversificar a oferta de produtos derivados do leite caprino, visando o aumento de seu consumo. Em virtude disso, o objetivo deste estudo foi avaliar, em três capitais brasileiras, a aceitação sensorial de diferentes queijos de leite de cabra, cuja caracterização sensorial foi feita pelo método check-all-that-apply (CATA). Para isso, foram elaborados três diferentes queijos de leite de cabra, dos quais duas variedades do tipo coalho e um probiótico cremoso. Na elaboração de um dos queijos tipo coalho, foi incorporado o óleo de pequi ? fruta com alto teor de ácidos graxos insaturados, carotenoides e antioxidantes ?, o outro queijo coalho foi maturado e defumado, o que lhe confere cor amarela e sabor característico defumado. O queijo cremoso com probiótico foi desenvolvido para atender aos consumidores que demandam por produtos saudáveis e com apelo funcional. A aceitação e a caracterização sensorial dos queijos foram realizadas por meio da aplicação da escala hedônica e do teste check-all-that-apply (CATA). Os resultados indicaram boa aceitação dos três queijos e potencial para a produção e comercialização desses produtos, para atender à demanda tanto de produtores como de consumidores de leite e queijos caprinos. O teste CATA é uma ferramenta promissora para auxiliar o desenvolvimento de produtos lácteos caprinos, quanto às análises de características sensoriais e percepções dos consumidores, e... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Aceitabilidade; Teste check-all-that-apply (CATA). |
Thesagro: |
Defumação; Leite de Cabra; Pequi; Produto Derivado do Leite; Queijo. |
Thesaurus Nal: |
Food acceptability; Goat cheese; Goat milk. |
Categoria do assunto: |
-- L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227321/1/ART21053.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1151172/1/AP-2021-queijos-caprinos.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224404/1/Caracteri769sticas-sensoriais-e-aceitac807a771o.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Milho e Sorgo. Para informações adicionais entre em contato com cnpms.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Milho e Sorgo. |
Data corrente: |
15/03/2022 |
Data da última atualização: |
22/03/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
NASCIMENTO, P. T.; FADINI, M. A. M.; ROCHA, M S.; SOUZA, C. S. F.; BARROS, B. de A.; MELO, J. O. F.; VON PINHO, R. G.; VALICENTE, F. H. |
Afiliação: |
Universidade Federal de Lavras; Universidade Federal de São João del-Rei; Universidade Federal de São João del-Rei; Universidade Federal de Lavras; BEATRIZ DE ALMEIDA BARROS, CNPMS; Universidade Federal de São João del-Rei; Universidade Federal de Lavras; FERNANDO HERCOS VALICENTE, CNPMS. |
Título: |
Olfactory response of Trichogramma pretiosum (Hymenoptera: Trichogrammatidae) to volatiles induced by transgenic maize. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Bulletin of Entomological Research, v. 111, p. 674-687, 2021. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/S0007485321000341 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Plants not only respond to herbivorous damage but adjust their defense system afteregg deposition by pest insects. Thereby, parasitoids use oviposition-induced plant volatiles to locate their hosts. We investigated the olfactory behavioral responses of Trichogramma pretiosum Riley, 1879 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) to volatile blends emitted by maize (Zea mays L.) with singular and stacked events after oviposition by Spodoptera frugiperda Smith, 1797 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) moths. Additionally, we examined possible variations in gene expression and on oviposition-induced volatiles. We used a Y-tube olfactometer to test for the wasp responses to volatiles released by maize plants oviposited by S. frugiperda and not-oviposited plants. Using the real-time PCR technique (qRT-PCR), we analyzed the expression of lipoxygenase and three terpene synthases genes, which are enzymes involved in the synthesis of volatile compounds that attract parasitoids of S. frugiperda. Olfactometer tests showed that T. pretiosum is strongly attracted by volatiles from transgenic maize emitted by S. frugiperda oviposition (VTPRO 3, more than 75% individuals were attracted). The relative expression of genes TPS10, LOX e STC was higher in transgenic hybrids than in the conventional (isogenic line) hybrids. The GC-MS analysis revealed that some volatile compounds are released exclusively by transgenic maize. This study provides evidence that transgenic hybrids enhanced chemical cues under oviposition-induction and helped to increase T. pretiosum efficiency in S. frugiperda control. This finding shows that among the evaluated hybrids, genetically modified hybrids can improve the biological control programs, since they potentialize the egg parasitoid foraging, integrating pest management. MenosPlants not only respond to herbivorous damage but adjust their defense system afteregg deposition by pest insects. Thereby, parasitoids use oviposition-induced plant volatiles to locate their hosts. We investigated the olfactory behavioral responses of Trichogramma pretiosum Riley, 1879 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) to volatile blends emitted by maize (Zea mays L.) with singular and stacked events after oviposition by Spodoptera frugiperda Smith, 1797 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) moths. Additionally, we examined possible variations in gene expression and on oviposition-induced volatiles. We used a Y-tube olfactometer to test for the wasp responses to volatiles released by maize plants oviposited by S. frugiperda and not-oviposited plants. Using the real-time PCR technique (qRT-PCR), we analyzed the expression of lipoxygenase and three terpene synthases genes, which are enzymes involved in the synthesis of volatile compounds that attract parasitoids of S. frugiperda. Olfactometer tests showed that T. pretiosum is strongly attracted by volatiles from transgenic maize emitted by S. frugiperda oviposition (VTPRO 3, more than 75% individuals were attracted). The relative expression of genes TPS10, LOX e STC was higher in transgenic hybrids than in the conventional (isogenic line) hybrids. The GC-MS analysis revealed that some volatile compounds are released exclusively by transgenic maize. This study provides evidence that transgenic hybrids enhanced chemical cues under ov... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Egg parasitoid; Empilhamento de características; Genetic manipulation; Interação tritrófica; Manipulação genética; Parasitóide de ovo; QRT-PCR; Trait stacking; Tritrophic interaction. |
Thesagro: |
Inseto Para Controle Biológico; Milho; Planta Transgênica; Trichogramma sp. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 02982naa a2200373 a 4500 001 2140915 005 2023-03-22 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/S0007485321000341$2DOI 100 1 $aNASCIMENTO, P. T. 245 $aOlfactory response of Trichogramma pretiosum (Hymenoptera$bTrichogrammatidae) to volatiles induced by transgenic maize.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aPlants not only respond to herbivorous damage but adjust their defense system afteregg deposition by pest insects. Thereby, parasitoids use oviposition-induced plant volatiles to locate their hosts. We investigated the olfactory behavioral responses of Trichogramma pretiosum Riley, 1879 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) to volatile blends emitted by maize (Zea mays L.) with singular and stacked events after oviposition by Spodoptera frugiperda Smith, 1797 (Hymenoptera: Trichogrammatidae) moths. Additionally, we examined possible variations in gene expression and on oviposition-induced volatiles. We used a Y-tube olfactometer to test for the wasp responses to volatiles released by maize plants oviposited by S. frugiperda and not-oviposited plants. Using the real-time PCR technique (qRT-PCR), we analyzed the expression of lipoxygenase and three terpene synthases genes, which are enzymes involved in the synthesis of volatile compounds that attract parasitoids of S. frugiperda. Olfactometer tests showed that T. pretiosum is strongly attracted by volatiles from transgenic maize emitted by S. frugiperda oviposition (VTPRO 3, more than 75% individuals were attracted). The relative expression of genes TPS10, LOX e STC was higher in transgenic hybrids than in the conventional (isogenic line) hybrids. The GC-MS analysis revealed that some volatile compounds are released exclusively by transgenic maize. This study provides evidence that transgenic hybrids enhanced chemical cues under oviposition-induction and helped to increase T. pretiosum efficiency in S. frugiperda control. This finding shows that among the evaluated hybrids, genetically modified hybrids can improve the biological control programs, since they potentialize the egg parasitoid foraging, integrating pest management. 650 $aInseto Para Controle Biológico 650 $aMilho 650 $aPlanta Transgênica 650 $aTrichogramma sp 653 $aEgg parasitoid 653 $aEmpilhamento de características 653 $aGenetic manipulation 653 $aInteração tritrófica 653 $aManipulação genética 653 $aParasitóide de ovo 653 $aQRT-PCR 653 $aTrait stacking 653 $aTritrophic interaction 700 1 $aFADINI, M. A. M. 700 1 $aROCHA, M S. 700 1 $aSOUZA, C. S. F. 700 1 $aBARROS, B. de A. 700 1 $aMELO, J. O. F. 700 1 $aVON PINHO, R. G. 700 1 $aVALICENTE, F. H. 773 $tBulletin of Entomological Research$gv. 111, p. 674-687, 2021.
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Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS) |
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