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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Mandioca e Fruticultura.
Data corrente:  16/09/2020
Data da última atualização:  16/09/2020
Tipo da produção científica:  Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento
Autoria:  VIANA, E. de S.; REIS, R. C.; GUEDES, I. S. A.; SANTOS, F. D.; JESUS, J. L. de.
Afiliação:  ELISETH DE SOUZA VIANA, CNPMF; RONIELLI CARDOSO REIS, CNPMF; IOHANA SCARLET ALMEIDA GUEDES; FABRINE DIAS SANTOS; JACIENE LOPES DE JESUS, CNPMF.
Título:  Desenvolvimento e caracterização de massa de pizza sem glúten adicionada de farinha de banana verde.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Cruz das Almas, BA: Embrapa Mandioca e Fruticultura, 2020.
Série:  (Embrapa Mandioca e Fruticultura. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento).
Idioma:  Português
Thesagro:  Banana; Farinha.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216064/1/BoletimPesquisa116-Eliseth-AINFO.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMF33195 - 1UMTFL - DDOnline
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Meio Ambiente. Para informações adicionais entre em contato com cnpma.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  22/02/2024
Data da última atualização:  22/02/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  VILELA, E. S. D.; TERAO, D.; QUEIROZ, S. C. do N. de; SILVA, A. M. da; MAIA, A. de H. N.; FRACAROLLI, J. A.; DORTA, C.; SANTOS, L. da S. dos.
Afiliação:  ELKE SIMONI DIAS VILELA, CNPMA; DANIEL TERAO, CNPMA; SONIA CLAUDIA DO N DE QUEIROZ, CNPMA; ADRIANE MARIA DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; ALINE DE HOLANDA NUNES MAIA, CNPMA; JULIANA APARECIDA FRACAROLLI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS; CAROLINE DORTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS; LARISSA DA SILVA DOS SANTOS, UNIVERSIDADE FEDERAL DE SÃO CARLOS.
Título:  Essential oils on the control of fungi causing postharvest diseases in mango.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Brazilian Journal of Microbiology, 2024.
ISSN:  1517-8382
DOI:  http://dx.doi.org/10.1007/s42770-023-01237-2
Idioma:  Inglês
Notas:  Online first
Conteúdo:  Abstract: The use of fungicides in the postharvest treatment of mangoes has been widespread due to the incidence of pathogens, but awareness of the health risks arising from their use has increased, driving the search for more sustainable treatments. This study aimed to evaluate the activity of antifungal treatment of seven essential oils (EO) against four fungi that cause postharvest diseases in mangoes and define the minimum inhibitory concentration (MIC) and chemical composition, analyzed by gas chromatography (GC-MS). The results showed that the EOs of oregano, rosemary pepper, cinnamon bark, and clove inhibited 100% of the mycelial growth of the studied pathogens, with MIC ranging from 250 to 2000 μL.L−1. The main compound found in oregano was carvacrol (69.1%); in rosemary and pepper oil, it was thymol (77.2%); cinnamaldehyde (85.1%) was the main constituent of cinnamon bark, and the eugenol (84.84%) in cloves. When evaluating the antifungal activity of these compounds, thymol and carvacrol showed greater inhibitory activity against fungi. Therefore, this study showed the great potential of oregano, clove, rosemary pepper, and cinnamon bark essential oil as alternative treatments to synthetic fungicides in controlling postharvest diseases in mangoes.
Thesagro:  Doença de Planta; Doença Fúngica; Lippia Sidoides; Manga; Óleo Essencial; Orégano; Pós-Colheita.
Thesaurus NAL:  Essential oils; Fungal diseases of plants; Mangoes; Postharvest diseases.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMA17601 - 1UPCAP - DD
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