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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  15/06/2022
Data da última atualização:  15/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA, B. M. P. de; LEAL, M. A. de A.; OLIVEIRA, D. F. de; CALDERÍN GARCÍA, A.
Afiliação:  BRUNA MARRACCINI PRECIOSO DE OLIVEIRA, UFRRJ; MARCO ANTONIO DE ALMEIDA LEAL, CNPAB; DANIELLE FRANÇA DE OLIVEIRA, UFRRJ; ANDRÉS CALDERÍN GARCÍA, UFRRJ.
Título:  Chemical and spectroscopy characterization of a compost from food waste applying the hot composting Berkeley method.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  International Journal of Recycling Organic Waste in Agriculture, v. 11, n. 2, p, 153-164, June 2022.
ISSN:  ISSN Título Ano base Circulação Nível 2251-7715
DOI:  10.30486/IJROWA.2021.1897439.1052
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Purpose This study aims to characterize the compost produced under low input conditions in thirty days of composting from food wastes applying the hot composting Berkeley method (HCBM) by 13C NMR CP/MAS techniques combined with evaluation of chemometric, physical and chemical parameters. Method The composting process from food waste was carried out following the recommendations of the Hot Composting Berkeley method. At 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23 and 25 days turning was carried out, totaling eleven turns and the temperature, pH, electrical conductivity, dry density, potential CO2 emission and potential NH3 emission were quantified. The metal content in the compost was determined after 25 days. The structural modifications of compost process were monitored by 13C-NMR CP MAS spectroscopic and chemometrics analysis. Results Composting takes place immediately and continues for 15 days through transformation to more labile lipid, carbohydrate and proteinaceous molecules (CAlkyl-H,R; CAlkyl-O; CAlkyl-O,N) with increasing temperature and pH. After 15 days, there is a CO2 and NH3 emission reduction as well as preservation of recalcitrant molecules with more aromatic and nonpolar characteristics (CAromatic-H,R; CAromatic-O,N). Conclusion The compost obtained at 25 days of composting by applying HCBM has greater hydrophobicity and aromaticity and is rich in mineral elements important for plant nutrition. The application of HCBM to food waste allowed to obtain a stabilized compost... Mostrar Tudo
Thesaurus Nal:  Composting; Gas emissions; Humification; Spectroscopy.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
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Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41914 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  13/03/2006
Data da última atualização:  13/03/2006
Autoria:  GOY, R. C.; VIERA, D. C.; ASSIS, O. B. G.
Título:  Análise por espectroscopia de infravermelho da interação quitosana-atrazina.
Ano de publicação:  1999
Fonte/Imprenta:  In: ENCONTRO REGIONAL DE QUÍMICA, 12., 1999, Ribeirão Preto. A contribuição das instituições da região para o desenvolvimento da química brasileira: livro de resumos. Ribeirão Preto: Sociedade Brasileira de Química, 1999. p.149, ref. FQ11.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Neste trabalho é avaliado por técnicas espectroscópica de infravermelho a interação do polímero Quitosana (CHI) com o herbicida Atrazina (ATR) em meio líquido aquoso. O objetivo é o desenvolvimento de metodologias simples apropriadas ao tratamento de águas contaminadas por agrotóxicos.
Palavras-Chave:  ATR; CHI; Polímero; Quitosana; Técnicas espectroscópica.
Thesagro:  Atrazina.
Categoria do assunto:  --
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Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA9563 - 1UPCSP - --PROCI-99.000651999.0065
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