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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  26/06/2017
Data da última atualização:  26/06/2017
Autoria:  PICCIN, R.; COUTO, R. da R.; BELLINASO, R. J. S.; GATIBONI, L. C.; De CONTI, L.; RODRIGUES, L. A. T.; SOMAVILLA, L. M.; KULMANN, M. S. de S.; BRUNETTO, G.
Afiliação:  Rogério Piccin, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Rafael da Rosa Couto, Universidade Federal de Santa Catarina; Roque Júnior Sartori Bellinaso, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina; Lessandro De Conti, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Lucas Antonio Telles Rodrigues, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Luiza Michelon Somavilla, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Matheus Severo de Souza Kulmann, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos; Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria, Departamento de Solos.
Título:  Phosphorus forms in leaves and their relationships with must composition and yield in grapevines.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 5, p. 319-327, maio, 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Formas de fósforo em folhas e suas relações com a composição do mosto e a produção em videiras.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate phosphorus forms in grape leaves and their relationships with must composition and yield in grapevines grown in a Typic Hapludalf with different available P contents.Two experiments were carried out with Vitis vinifera cultivars, one with 'Tannat' and the other with 'CabernetFranc' grapes. Experiment 1 consisted of two vineyards of 'Tannat', with the following P content in the soil:V1, 11.8 mg kg-1 P; and V2, 34.6 mg kg-1 P. Experiment 2 consisted of two vineyards of 'Cabernet Franc',with the following P content in the soil: V1, 16.0 mg kg-1 P; and V2, 37.0 mg kg-1 P. Leaves were collectedat flowering (FL) and veraison (V), and, after their preparation, P forms were evaluated. Yield and mustcomposition were assessed. The highest yield was observed in V2 of experiment 1 and in V2 of experiment 2. Total P content and P forms in leaves at FL and V have no relationship with yield parameters; however, total P content in leaves has a relationship with anthocyanin content in the must of 'Tannat' grapevines. Therefore, P fractionation in leaves predicts neither grapevine yield nor must composition.
Palavras-Chave:  Adubação fosfatada; Análise do mosto; Chemical fractionation of P in the tissue; Fracionamento químico de P no tecido; Must analysis; Phosphorus fertilization; Produção de uva.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Thesaurus Nal:  Viticulture.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/161074/1/Phosphorus-forms-in-leaves.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE61404 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Biblioteca(s):  Embrapa Agricultura Digital; Embrapa Cerrados.
Data corrente:  25/02/2022
Data da última atualização:  25/02/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  KOTHARI, K.; BATTISTI, R.; BOOTE, K. J.; ARCHONTOULIS, S. V.; CONFALONE, A.; CONSTANTIN, J.; CUADRA, S. V.; DEBAEKE, P.; FAYE, B.; GRANT, B.; HOOGENBOOM, G.; JING, Q.; VAN DER LAAN, M.; SILVA, F. A. M. da; MARIN, F. R.; NEHBANDANI, A.; NENDEL, C.; PURCELL, L. C.; QIAN, B.; RUANE, A. C.; SCHOVING, C.; SILVA, E. H. F. M.; SMITH, W.; SOLTANI, A.; SRIVASTAVA, A.; VIEIRA JÚNIOR, N. A.; SLONE, S.; SALMERÓN, M.
Afiliação:  KRITIKA KOTHARI, UNIVERSITY OF KENTUCKY; RAFAEL BATTISTI, UFG; KENNETH J. BOOTE, UNIVERSITY OF FLORIDA; SOTIRIOS V. ARCHONTOULIS, IOWA STATE UNIVERSITY; ADRIANA CONFALONE, UNIVERSIDAD NACIONAL DEL CENTRO DE LA PROVINCIA DE BUENOS AIRES; JULIE CONSTANTIN, UNIVERSITÉ DE TOULOUSE; SANTIAGO VIANNA CUADRA, CNPTIA; PHILIPPE DEBAEKE, UNIVERSITÉ DE TOULOUSE; BABACAR FAYE, INSTITUT DE RECHERCHE POUR LE D ́EVELOPPEMENT (IRD) ESPACE-DEV; BRIAN GRANT, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; GERRIT HOOGENBOOM, UNIVERSITY OF FLORIDA; QI JING, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; MICHAEL VAN DER LAAN, UNIVERSITY OF PRETORIA; FERNANDO ANTONIO MACENA DA SILVA, CPAC; FÁBIO RICARDO MARIN, ESALQ/USP; ALIREZA NEHBANDANI, GORGAN UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND NATURAL RESOURCE; CLAAS NENDEL, University of PotsdaM, Leibniz Centre for Agricultural Landscape ResearcH; LARRY C. PURCELL, UNIVERSITY OF ARKANSAS; BUDONG QIAN, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; ALEX C. RUANE, NASA GODDARD INSTITUTE FOR SPACE STUDIES; CÉLINE SCHOVING, UNIVERSITÉ DE TOULOUSE, TERRES INOVIA; EVANDRO H. F. M. SILVA, ESALQ/USP; WARD SMITH, AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA; AFSHIN SOLTANI, GORGAN UNIVERSITY OF AGRICULTURAL SCIENCES AND NATURAL RE-SOURCES; AMIT SRIVASTAVA, UNIVERSITY OF BONN; NILSON A. VIEIRA JÚNIOR, ESALQ/USP; STACEY SLONE, UNIVERSITY OF KENTUCKY; MONTSERRAT SALMERÓN, UNIVERSITY OF KENTUCKY.
Título:  Are soybean models ready for climate change food impact assessments?
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  European Journal of Agronomy, v. 135, 126482, Apr. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.eja.2022.126482
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract. An accurate estimation of crop yield under climate change scenarios is essential to quantify our ability to feed a growing population and develop agronomic adaptations to meet future food demand. A coordinated evaluation of yield simulations from process-based eco-physiological models for climate change impact assessment is still missing for soybean, the most widely grown grain legume and the main source of protein in our food chain. In this first soybean multi-model study, we used ten prominent models capable of simulating soybean yield under varying temperature and atmospheric CO2 concentration [CO2] to quantify the uncertainty in soybean yield simulations in response to these factors. Models were first parametrized with high quality measured data from five contrasting environments. We found considerable variability among models in simulated yield responses to increasing temperature and [CO2]. For example, under a + 3 °C temperature rise in our coolest location in Argentina, some models simulated that yield would reduce as much as 24%, while others simulated yield increases up to 29%. In our warmest location in Brazil, the models simulated a yield reduction ranging from a 38% decrease under + 3 °C temperature rise to no effect on yield. Similarly, when increasing [CO2] from 360 to 540 ppm, the models simulated a yield increase that ranged from 6% to 31%. Model calibration did not reduce variability across models but had an unexpected effect on modifying yield res... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  AgMIP; Agricultural Model Intercomparison and Improvement Project; Impacto das mudanças climáticas; Legume model; Model calibration; Model ensemble; Modelos de soja; Temperature Atmospheric CO2 concentration.
Thesagro:  Glycine Max; Soja; Temperatura.
Thesaurus NAL:  Models; Soybeans; Temperature.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232002/1/AP-Soybean-models-2022.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA)
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